Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμα από τον Καναδά για την επιστολική ψήφο

Κάλεσμα στους περίπου 350.000 έλληνες ομογενείς που ζουν στον Καναδά να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου απηύθυνε ο Πρωθυπουργός από το Μόντρεαλ και το Τορόντο όπου βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο, δίνοντας το «παρών» μαζί με τον καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό, στην παρέλαση των συλλόγων της ελληνικής ομογένειας, στην κεντρική λεωφόρο του Μόντρεαλ, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Το μεσημέρι της Κυριακής, εξάλλου, σε συνάντηση που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί, υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Canadian Commercial Corporation για την αγορά επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών τελευταίας τεχνολογίας DHC-515 (Καναντέρ), με τη χώρα μας να αποτελεί το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που τα προμηθεύεται.

Κατά τη συνάντηση υποδοχής του Μητσοτάκη από τον Τριντό στο Μόντρεαλ, έγινε και από τους δύο αναφορά στα 41 χρόνια που έχουν παρέλθει από την τελευταία φορά που έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον Καναδά, επί πρωθυπουργίας Πιερ Τριντό, πατέρα του νυν καναδού πρωθυπουργού. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Τζάστιν Τριντό αναφέρθηκαν στη βαθιά φιλία που συνδέει Καναδά και Ελλάδα, η οποία και αντανακλάται στους στενούς στρατηγικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στην αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσα από την ανάπτυξη νέων συνεργασιών σε μια σειρά από τομείς όπως ο τουρισμός, οι -, οι υποδομές και τα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι δύο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου που μοιράζονται τα δύο κράτη, ενώ επανέλαβαν ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τη δέσμευσή τους να στέκονται ενωμένοι για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. «Καναδάς και Ελλάδα δεσμευόμαστε από κοινού για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Και οι δύο πιστεύουμε στη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας, την ανάληψη δράσης για το κλίμα και την προάσπιση της δημοκρατίας», ανέφερε στο τέλος η κοινή δήλωση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει, απευθυνόμενος στην καναδική επιχειρηματική κοινότητα, πως η Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει σελίδα και είναι άξια εμπιστοσύνης για επενδύσεις και επιχειρείν.

«Η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό πολύ ταχύτερο από αυτόν της ευρωζώνης. Προσελκύει σημαντικές ξένες επενδύσεις. Εχει βάλει σε τάξη τα οικονομικά της», τόνισε ο έλληνας Πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, όπου ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» της ευρωπαϊκής οικογένειας», αλλά «μια χώρα με αυτοπεποίθηση». Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγορεύτηκε επίτιμος πρόεδρος της κοινότητας, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε φωτογραφία από επίσκεψη του Τζάστιν Τριντό το 1983 στην Ακρόπολη, την οποία και χάρισε στον ίδιο ως αναμνηστικό.

Προσκλητήριο

Δεύτερος σταθμός της επίσκεψης στον Καναδά ήταν χθες το Τορόντο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε με ομιλία του στο Οικονομικό Κλαμπ του Καναδά πραγματοποιώντας, παράλληλα, επαφές με επενδυτές που εκπροσωπούν τράπεζες, εταιρείες ακινήτων και logistic centers. Στόχος της δεύτερης μέρας του πρωθυπουργικού ταξιδιού ήταν να αναδειχθούν τα βήματα που έχει διανύσει από το 2019 η ελληνική οικονομία, καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει πλέον η χώρα σήμερα κινούμενη εντός ενός σταθερού πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Καναδά ήταν η ομογενειακή εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο του Τορόντο όπου συμμετείχε και ο καναδός πρωθυπουργός. Κεντρικό μήνυμα και σε αυτήν την εκδήλωση, με αποδέκτη την ελληνική ομογένεια, η εγγραφή στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο στην ευρωκάλπη του Ιουνίου.

Related posts

Κύπρος: Διεθνής καταδίκη της επίθεσης Τουρκοκύπριων κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Η αυστηρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

admin

Η παρουσία Σόλτς στη Σύνοδο της Θεσσαλονικης και τα μηνύματα στην Τουρκία

admin

Μεγάλη συμφωνία Ελλάδας με ΗΠΑ: Πράσινο φως για δύο C-130

admin

Ιδανικοί αυτόχειρες

admin

«Χρειαζόμαστε την Όλγα» – Γεροβασίλη στηρίζει η Αθηνά Λινού

admin

ΠΑΣΟΚ: Την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης κρατά ο Νίκος Ανδρουλάκης

admin

Νέα Αριστερά με ιδρυτική διακήρυξη

admin

Σφοδρή επίθεση Δένδια προς Τουρκία: «Έχει επιλέξει τον ρόλο του ταραξία στην περιοχή»

admin

Βέρτιγκο στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια

admin