Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς προδιαγράφεται το 2024 για την Autohellas

Θετικές σε συντηρητικά επίπεδα, τόσο σε επίπεδο ενοικιάσεων αυτοκινήτων, όσο και σε επίπεδο συνολικών εσόδων, είναι οι προοπτικές για την Autohellas το 2024, λόγω αφενός της ενδυνάμωσης του ανταγωνισμού και αφετέρου της αύξησης της διαθεσιμότητας αυτοκινήτων, η οποία θα επηρεάσει και τις τιμές πώλησης των πρώην μισθωμένων αυτοκινήτων.

Αντίστοιχα, συντηρητικά θετικές εμφανίζονται και οι προβλέψεις για τις θυγατρικές του ομίλου εκτός Ελλάδος σε ό,τι αφορά τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, αλλά και την πώληση πρώην μισθωμένων αυτοκινήτων δεδομένης της ομαλοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της επάρκειας αυτοκινήτων.

Ως προς την εμπορία αυτοκινήτων, ανταλλακτικών και υπηρεσιών στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σχετικά στο ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση του ομολογιακού δανείου των 200 εκατ. ευρώ -οι εγγραφές για το οποίο ολοκληρώνονται σήμερα, Παρασκευή-, οι προβλέψεις έγκεινται στην πλήρη εξομάλυνση της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας που θα οδηγήσει σε επάρκεια αυτοκινήτων και ενδυνάμωση του ανταγωνισμού.

Οι επιδόσεις το 2023

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της Autohellas για το 2023, κατά το α’ εξάμηνο σημειώθηκαν σταθερά ανοδικές αφίξεις καινούργιων αυτοκινήτων προς κάλυψη παραγγελιών τω πελατών του ομίλου, με τα προβλήματα προετοιμασίας αλλά και των εσωτερικών μεταφορών πλέον των αυτοκινήτων να δημιουργούν καθυστερήσεις και αναστάτωση στην αγορά.

Ωστόσο, το β’ εξάμηνο 2023 διαπιστώθηκε μεγαλύτερη δυναμική σε αφίξεις αυτοκινήτων καθώς και μία σχετική ομαλοποίηση της αγοράς. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις του α’ εξαμήνου 2023 παρουσίασαν ελαφρά αυξητική μεταβολή σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, αποτέλεσμα που επηρεάστηκε και από την αύξηση του συνολικού πάρκου ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων μετά τη σχετική εξομάλυνση της παγκόσμιας παραγωγής και της βελτίωσης των χρόνων παράδοσης νέων οχημάτων.

Το β’ εξάμηνο παρουσίασε, όπως περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο, παραδοσιακά μεγαλύτερη δυναμική, καθώς επηρεάζεται από τους σημαντικούς τουριστικούς μήνες του γ’ τριμήνου. Η αύξηση των αφίξεων συνεχίστηκε, αλλά με μικρότερο ρυθμό καθώς ήδη από το β’ εξάμηνο του 2022 ο τουρισμός είχε μπει σε τροχιά ολικής επαναφοράς.

Ως προς την εμπορία αυτοκινήτων, ανταλλακτικών και υπηρεσιών στην Ελλάδα, κατά το α’ εξάμηνο του 2023 παρατηρήθηκε σταδιακή βελτίωση στην παραγωγική αλυσίδα μετά από τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Ωστόσο ο ρυθμός εξομάλυνσης της παραγωγής των κατασκευαστών, που εκπροσωπούν οι εισαγωγικές εταιρείες του ομίλου, δεν ήταν ο αναμενόμενος. Η δραστηριότητα αυτή αντιμετώπισε το πρόβλημα και παρουσίασε αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, με αποτέλεσμα οι εισαγωγικές εταιρείες του ομίλου να βελτιώσουν περαιτέρω την κερδοφορία τους.

Η σχετική βελτίωση της παραγωγικής αλυσίδας επηρέασε θετικά το α’ εξάμηνο 2023 και τη δραστηριότητα της λιανικής πώλησης αυτοκινήτων και υπηρεσιών μετά τη πώληση, βελτιώνοντας έτσι τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων με ταυτόχρονη αύξηση του μεριδίου αγοράς αλλά και των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών μετά την πώληση (after sales). Παράλληλα συνεχίστηκε η δυναμική ανάπτυξη της δραστηριότητας λιανικής πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκίνητων.

Κατά το β’ εξάμηνο του 2023 βελτιώθηκε περαιτέρω η παραγωγική αλυσίδα, συμβάλλοντας στη βελτίωση του μεριδίου αγοράς και στη διατήρηση της κερδοφορίας, τόσο της δραστηριότητας της εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων-ανταλλακτικών όσο και της δραστηριότητας της λιανικής πώλησης αυτοκινήτων και παροχής υπηρεσιών μετά τη πώληση.

Τα μεγέθη

Ναυαρχίδα της Autohellas αποτελεί παραδοσιακά o τομέας ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα, ο οποίος την πενταετία 2018 – 2022 κατέγραψε αύξηση 34% στα συνολικά έσοδα μισθώσεων και άνοδο 6% το 9μηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στον στόλο των ενοικιάσεων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 19% στην 5ετία 2018 – 2022 και κατά 5% στο 9μηνο του 2023.

Σημαντική είναι και η συνεισφορά του στόλου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην κερδοφορία και στη ρευστότητα της εταιρείας. Το 2022 τα έσοδα από τις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων διαμορφώθηκαν σε 65 εκατ. ευρώ από 42 εκατ. ευρώ το 2018.

Ο τομέας της διεθνούς δραστηριότητας της Autohellas, η οποία εκτός από την Ελλάδα έχει παρουσία σε 8 χώρες, έχει ενισχυθεί σημαντικά τόσο σε μέγεθος δραστηριότητας, όσο και σε κερδοφορία. Την πενταετία 2018 – 2022 καταγράφηκε αύξηση 50% στα συνολικά έσοδα και αντίστοιχη άνοδος στο 46% το 9μηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσιάζει και ο τομέας της εμπορίας αυτοκινήτων, με αύξηση 30% το 9μηνο του 2023 συγκριτικά με το 9μηνο του 2022, φθάνοντας τα 419 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο ομίλου, την 5ετία 2018 – 2022 σημειώθηκε αύξηση 63% στα έσοδα σε ενοποιημένο επίπεδο, ενώ για την ίδια περίοδο σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας καταγράφηκε άνοδος 67% (EBIT).

Σημειώνεται πως ο κύκλος εργασιών του ομίλου, ο οποίος διαθέτει έναν στόλο 57.000 αυτοκινήτων, έχει υπερδιπλασιαστεί σε βάθος 5ετίας, από 470 εκατ. ευρώ το 2018 σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ το 2023, λαμβάνοντας υπόψη το κυλιόμενο 12μηνο που έληξε 30/09/2023.

Related posts

BSH: Διατηρεί ηγετικό μερίδιο στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών

admin

Ο ΑΔΜΗΕ στην COP27: Κλειδί για την κλιματική κρίση οι διηπειρωτικές διασυνδέσεις

admin

Prodea: Με €31,5 εκατ. απέκτησε το κτίριο γραφείων της Viva Wallet

admin

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Βασικός χρηματοδότης των επενδύσεων ΑΠΕ οι τράπεζες

admin

Ανοίγει το πρώτο κατάστημα Pepco στην Ελλάδα

admin

Ποιος αναλαμβάνει τη διανομή του «Ούζο 12»

admin

Performance Technologies: Δρομολογεί τις ενέργειες για μετάταξη στην Κύρια Αγορά του ΧΑ

admin

Epsilon Net: Το 15% θα φτάσει η ΕΤΕ, όλη η δομή πίσω απο το ντιλ με General Atlantic

admin

Δυο νέους τύπους τσιμέντου λανσάρει η Τιτάν

admin