Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση εσόδων 300 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο

Δημοσιονομικός χώρος και περιθώρια για παροχές 300 εκατ. ευρώ «άνοιξε» τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού από το

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

, τα οποία ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, το

υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

.

Αν και απομένει ακόμα χρόνος -τουλάχιστον ένας μήνας- για να φανεί αν τον Νοέμβριο τα περιθώρια αυτά θα αυξηθούν ή θα μειωθούν, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για νέα επιταγή ακρίβειας ως τα Χριστούγεννα. Σημειώνεται ότι για τους μήνες Ιανουάριο-Σεπτέμβριο, η διαφορά με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί τόσο η εκτέλεση των εσόδων όσο και των δαπανών, είναι μηδενική.

Για τον μήνα Οκτώβριο όμως, όπου υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις οι τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις που αντανακλούν, μεταξύ άλλων, τον αυξημένο κύκλο εργασιών λόγω της τουριστικής κίνησης της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς και τα αυξημένα έσοδα του Φόρου Εισοδήματος, η υπέρβαση έναντι της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2023 είναι 832 εκατ. ευρώ, ωστόσο σημαντικό μέρος αυτών έχουν ληφθεί υπόψη στους στόχους του Προσχεδίου Προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους του Προσχεδίου Προϋπολογισμού και του Draft Budgetary Plan, η υπέρβαση για τον μήνα Οκτώβριο (και συνεπώς για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023) ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι κρατικές δαπάνες κινούνται εντός στόχων, όπως είχε προβλεφθεί με τους δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί (700 εκατ. ευρώ για market pass, δαπάνες υγείας, μισθολόγιο μελών ΔΕΠ, κόστος αυτοδιοικητικών εκλογών κ.λπ. και 600 εκατ. ευρώ για μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στη ΔΕΘ και υλοποιούνται το επόμενο διάστημα όπως ενίσχυση συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά, market pass για τις πληγείσες περιοχές, επίδομα θέρμανσης, επιστροφή ΕΦΚ Diesel στους αγρότες, αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κτλ καθώς και οι αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές).

Με άλλα λόγια, τα έξτρα έσοδα 300 εκατομμυρίων ευρώ δεν «φαγώθηκαν» για επιπλέον έκτακτες ανάγκες τον μήνα Οκτώβριο και παραμένουν σαν πλεόνασμα, για την τύχη του οποίου θα αποφασίσει η κυβέρνηση, αφού πρώτα επιβεβαιωθεί και από τα νεώτερα στοιχεία Νοεμβρίου, σε έναν μήνα από τώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Από την καταγγελία ότι έπεσε θύμα βιασμού, κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία σε αρπαγή η Γεωργία Μπίκα!

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για τη συμμετοχή του στα επεισόδια ο Έλληνας που συνελήφθη για την υπόθεση Κατσούρη

Ανήλικη στη Θεσσαλονίκη έκαψε ολοσχερώς το σπίτι φίλης της επειδή… κοιμήθηκε με τον σύντροφό της

Related posts

Αγορά: Υποτονική η αγοραστική κίνηση τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων

admin

Alpha Bank: Άνοδος 2,1% στη βιομηχανική παραγωγή κατά το πρώτο 5μηνο

admin

Naval Group: Πέντε νέες συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα κατασκευής των φρεγατών FDI

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πότε θα μπουν στο Taxisnet

admin

Ο «πυρετός» των ακινήτων τελείωσε – Γιατί η αγορά κατοικίας είναι πλέον απρόσιτη (πίνακες)

admin

ΕΝΦΙΑ 2020: Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά – Τα 26 νησιά στα οποία καταργείται

admin

Διεθνές φόρουμ Βιώσιμης Ανάπτυξης από το Ελληνικό Παράρτημα της Λέσχης της Ρώμης 

admin

Αδεια ειδικού σκοπού : Πως θα χορηγηθεί στους εργαζόμενους γονείς μαθητών

admin

Πώς θα είναι η υπογειοποιημένη λεωφόρος Ποσειδώνος στο Ελληνικό (pics + vid)

admin