Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα προχωρήσει περαιτέρω στην Ουκρανία μετά τη “χαοτική” πτώση της Αβντίιβκα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα προχωρήσουν περαιτέρω στην Ουκρανία για να αξιοποιήσουν την επιτυχία τους στο πεδίο της μάχης μετά την πτώση της πόλης Αβντίιβκα, όπου, όπως είπε, τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να διαφύγουν μέσα στο χάος.

Η πόλη, η οποία κάποτε είχε πληθυσμό 32.000 κατοίκων, έπεσε στα χέρια της Ρωσίας το Σάββατο, στη μεγαλύτερη νίκη του Πούτιν στο πεδίο της μάχης από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μπαχμούτ τον Μάιο του 2023.

Τηλεοπτικά πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδειξαν ότι σχεδόν κάθε σπίτι στην Αβντίιβκα είχε σημαδευτεί από τον πόλεμο.

Ο Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η ουκρανική εντολή για αποχώρηση από την πόλη είχε ανακοινωθεί αφού τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν ήδη αρχίσει να φεύγουν μέσα στο χάος. Ο ίδιος είπε ότι σε όλους τους αιχμάλωτους Ουκρανούς στρατιώτες θα πρέπει να παραχωρηθούν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για τους αιχμαλώτους.

“Όσον αφορά τη συνολική κατάσταση στην Αβντίιβκα, πρόκειται για μια απόλυτη επιτυχία, σας συγχαίρω. Πρέπει να αξιοποιηθεί”, είπε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγού στο Κρεμλίνο.

“Αλλά αυτή η ανάπτυξη των δυνάμεων πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, εφοδιασμένη με προσωπικό, όπλα, εξοπλισμό και πυρομαχικά”, είπε ο Πούτιν. “Φαίνεται να είναι αυτονόητο, αλλά παρ’ όλα αυτά εφιστώ την προσοχή σας σε αυτό”, σημείωσε.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στο CNN ότι η Αβντίιβκα δεν θα είχε πέσει αν το Κίεβο είχε λάβει όπλα που καθυστερούν λόγω της αποτυχίας του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνει ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας.

“Δεν θα είχαμε χάσει την Αβντίιβκα αν είχαμε όλα τα πυρομαχικά πυροβολικού που χρειαζόμασταν για να την υπερασπιστούμε. Η Ρωσία δεν σκοπεύει να σταματήσει ή να αποσυρθεί… Μόλις η Αβντίιβκα τεθεί υπό τον έλεγχό τους, αναμφίβολα θα επιλέξουν μια άλλη πόλη και θα αρχίσουν να της πλήττουν”, δήλωσε ο Κουλέμπα.

Τα ουκρανικά στρατεύματα, είπε, “κάνουν θαύματα… αλλά ο λόγος που πρέπει να θυσιαστούν και να πεθάνουν είναι ότι κάποιος ακόμα συζητά για μια απόφαση. Θέλω όλοι να θυμούνται ότι κάθε μέρα συζήτησης σε ένα μέρος σημαίνει έναν ακόμη θάνατο σε ένα άλλο μέρος”.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε αυτό το μήνα ένα πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει κονδύλια για την Ουκρανία, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον αρνήθηκε να το φέρει προς ψήφιση στο Σώμα.

Μήνες σφοδρών μαχών

Η Ουκρανία ανέφερε ότι απέσυρε τους στρατιώτες της για να τους σώσει από την πλήρη περικύκλωσή τους μετά από μήνες σφοδρών μαχών. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι υπήρξαν απώλειες, αλλά ότι η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί κάπως μετά την υποχώρηση.

Κάθε πλευρά ανέφερε ότι η άλλη είχε υποστεί τεράστιες απώλειες.

Μετά την αποτυχία της Ουκρανίας να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές του μετώπου στα ανατολικά και τα νότια πέρυσι, η Μόσχα προσπαθεί να πλήξει σταδιακά τις ουκρανικές δυνάμεις την ώρα που το Κίεβο σκέφτεται μια νέα μεγάλη επιστράτευση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε την περασμένη εβδομάδα νέο διοικητή για να διευθύνει τον πόλεμο.

Ο Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, προκαλώντας πόλεμο πλήρους κλίμακας μετά από οκτώ χρόνια συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Η Αβντίιβκα έχει υποστεί μια δεκαετία συγκρούσεων. Διαθέτει ιδιαίτερο συμβολισμό για τη Ρωσία, καθώς είχε καταληφθεί για λίγο το 2014 από αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από τη Μόσχα και κατέλαβαν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας, αλλά στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα που έχτισαν εκτεταμένες οχυρώσεις.

Η Αβντίιβκα βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς, 15 χιλιόμετρα βόρεια της ελεγχόμενης από τη Ρωσία ουκρανικής πόλης Ντονέτσκ.

Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης θέσει υπό τον έλεγχό τους το χωριό Κρίνκι στη νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας. Η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι τα στρατεύματά της κράτησαν τις θέσεις τους στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου και ότι οι ρωσικές επιθέσεις ήταν ανεπιτυχείς.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν δίνει αριθμό νεκρών για τον πόλεμο.

Related posts

Ουκρανία: Ο ΥΠΑΜ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκαν διοικητικά κέντρα κοντά στη γραμμή του μετώπου

admin

Ουκρανία: Η ρωσική επίθεση κατέστρεψε 60.000 τόνους σιτηρών και υποδομές στο λιμάνι Τσερνομόρσκ

admin

Αυστραλία: Ακραίος κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές λόγω καύσωνα

admin

Η Ρωσία αποκλείει την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

admin

Η Σερβία προσφεύγει στο ΣΑ του ΟΗΕ για την απαγόρευση χρήσης του δηναρίου στο Κόσοβο

admin

Η Ιταλία καταδίκασε με αποφασιστικότητα τις επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών στην Παπούα της Ινδονησίας

admin

Ρωσία: Πολεμικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά θαλάσσια drones

admin

“Ναι” της ολομέλειας της Βουλής στην κύρωση των Προσαρτημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin