Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Ποιες αλλαγές στον εξωδικαστικό διεκδικούν οι servicers

Φειδωλή στην αποδοχή των αιτημάτων που διατύπωσαν οι servicers προς το οικονομικό επιτελείο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών χαρακτηρίζουν πηγές των εταιρειών διαχείρισης την κυβέρνηση.

Ορισμένες διορθώσεις στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή έγιναν αποδεκτές ωστόσο το μέγα ζητούμενο, λόγω αυξημένου κόστους, που ήταν η 3μηνη παράταση για την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληροφόρησης των δανειοληπτών δεν έγινε αποδεκτή. Αυτό σύμφωνα με πηγές των servicers ανεβάζει το κόστος κατασκευής της πλατφόρμας σημαντικά καθώς οι προδιαγραφές ομοιάζουν με εκείνες του e-banking.

Επίσης, δεν έγινε αποδεκτό -και δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι επ’ αυτού- το αίτημα των servicers ο τίτλος να είναι εκτελεστός εφόσον ο δανειολήπτης χάσει/εγκαταλείψει την εξωδικαστική ρύθμιση. Κι αυτό με δεδομένο ότι υψηλό ποσοστό των ρυθμιζόμενων δανείων μέσω του εξωδικαστικού «ξανασκάνε» σε κάποιους μήνες.

Δεκτή η προκαταβολή

Στον αντίποδα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του -.gr έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων βάσει του οποίου για να ενταχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση δάνεια που έχουν καταγγελθεί πρέπει ο δανειολήπτης να πληρώσει το 10% της συνολικής οφειλής.

Μπορεί το αίτημα αυτό να μην αποτυπώνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, ωστόσο πηγές αναφέρουν - ότι θα εξειδικευτεί/αποτυπωθεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Βουλή.

Τα «τυράκια» του Φορέα

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καταστήσει τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων πιο ελκυστικό αφενός για τους δανειολήπτες αφετέρου για τα ξένα funds (σ.σ. προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείρισή του) προχωρά σε δύο βασικές αλλαγές:

  • Πρώτον, στην άρση της υποχρέωσης του οφειλέτη να πληρώσει τα μισθώματα των 12 ετών σε περίπτωση που ασκήσει νωρίτερα από το δικαίωμα επαναγοράς και
  • Δεύτερον, εξομοιώνεται το φορολογικό καθεστώς του Φορέα με εκείνο των εταιρειών που επενδύουν και διαχειρίζονται ακίνητα που παράγουν εισόδημα και προβλέπεται ότι ο φορέας θα αποκτά τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου ή της τιμής πρώτης προσφοράς. Από την έκπτωση αυτή θα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και ο οφειλέτης, κατά την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς.

Related posts

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου στηρίζει επιχειρήσεις και ιδιώτες

admin

Eurobank: Αναλαμβάνει το κόστος ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών σε 16 νησιά

admin

Νέες προθεσμιακές καταθέσεις ανακοίνωσε η Τράπεζα Ηπείρου

admin

JP Morgan: Νέες τιμές-στόχοι και συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ΗΠΑ: Στα σκαριά οδικός χάρτης για είσοδο τραπεζών στα crypto

admin

Γκ. Χαρδούβελης: Οι ευκαιρίες για τις τράπεζες από τη στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη

admin

Βρετανία: Άνοδος-ρεκόρ για τα στεγαστικά δάνεια τον Μάρτιο

admin

Axia Ventures: Αγοράστε ελληνικές τράπεζες, μη φοβάστε τα MREL

admin

Eurobank: Δημιούργησε διατραπεζική πλατφόρμα είσπραξης απαιτήσεων

admin