Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποδαρικό με το… αριστερό για τη Wall Street – Αρνητικός πρωταγωνιστής ο Nasdaq

Μετά τις υψηλές επιδόσεις και τα απρόσμενα πολλαπλά ρεκόρ του 2023, η νέα χρηματιστηριακή χρονιά στη

Wall Street

 ξεκίνησε με ρευστοποιήσεις και μάλιστα με επίκεντρο κυρίως τις τεχνολογικές μετοχές και τις περίφημες «Υπέροχες Επτά» που οδήγησαν το περσινό ράλι. Αν και τουλάχιστον την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, οι απώλειες κάπως συρρικνώθηκαν.


Έτσι στο ταμπλό, ο

Dow Jones

ήταν ο μόνος που κατάφερε να «βγάλει» αντιστάσεις καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,07% στις 37.715 μονάδες, ο

S&P 500

υποχώρησε κατά 0,57% φτάνοντας τις 4.742 μονάδες και ο Nasdaq βρέθηκε στο… κόκκινο με πτώση ύψους 1,63% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 14.765 μονάδες.





Ειδικά για τον Nasdaq ήταν η χειρότερη επίδοση από τον περασμένο Οκτώβριο!





Αντιθέτως, στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις πήραν την ανιούσα.

Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε πάνω από οκτώ μονάδες στο 3,946%

και του 30ετούς έφτασε το 4,085% με άνοδο άνω των έξι μονάδων.


Αν και οι ρευστοποιήσεις είναι συχνό φαινόμενο την πρώτη χρηματιστηριακή ημέρα της νέας χρονιάς, ειδικά δε, αν έχουν προηγηθεί παχυλά κέρδη, το αιφνίδιο κύμα διόρθωσης κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο αιφνιδίασε τους αναλυτές. Αν και η αιτία είχε πολύ συγκεκριμένο όνομα, αυτό της Apple.





O τεχνολογικός κολοσσός εξελίχτηκε σε αρνητικό πρωταγωνιστή μετά το ράπισμα που δέχτηκε από την Barclays, η οποία προχώρησε σε αρνητική αξιολόγηση για την πορεία της εταιρείας και σε υποβάθμιση της μετοχής της σε underweight βασιζόμενη κυρίως στην επιβράδυνση των πωλήσεων των iPhones.





Η βρετανική τράπεζα στάθηκε επιφυλακτική απέναντι στις προοπτικές πωλήσεων του iPhone 15, αλλά και στις δυνατότητες βελτίωσης του iPhone 16, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πίεση που δέχεται η κορυφαία σε μέγεθος εταιρεία στον πλανήτη στην στρατηγική αγορά της Κίνας, όπου οι αρχές έχουν αρχίσει να «πολεμούν» ανοιχτά τις ξένες συσκευές κινητών προάγοντας τις εγχώριες τεχνολογικές, κυρίως την Huawei.


Βασιζόμενη στα στοιχεία αυτά οι αναλυτές της Barclays αναθεώρησαν προς τα κάτω την τιμή-στόχο της μετοχής στα 160 δολάρια και προέβλεψαν ουσιαστικά μια πτώση κατά 17% μέσα στη χρονιά, προκαλώντας έντονους τριγμούς όχι μόνο στην πορεία της μετοχής της σήμερα, αλλά στον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο.





Η μετοχή της Apple έχασε πάνω από 4% «πιάνοντας» χαμηλό σχεδόν επτά εβδομάδων και με την συνολική αξία της εταιρείας να μειώνεται κατά περίπου 90 δισ. δολάρια. Και ο αντίκτυπος δεν άφησε κανένα μέλος των «Υπέροχων Επτά» αλώβητο.





Στις χαμένες μαζί τους και οι εταιρείες ημιαγωγών με την Intel, την Advanced Micro Devices και την Applied Materials να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.


Θυμίζουμε πως οι εντυπωσιακές επιδόσεις των εν λόγω μετοχών το 2023, με ενδεικτικό το 48% της Apple, το 57% της Microsoft και το 239% της Nvidia, απέφεραν μια συνολική θεαματική άνοδο του Nasdaq που έφτασε το ποσοστό-ρεκόρ του 44%, ήτοι την καλύτερη επίδοση του από το 2020.










Οι μεγάλες εταιρείες λιανικής, από την Walmart έως την Amazon, κινήθηκαν επιφυλακτικά, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να πάρουν… σήμα από τις επιδόσεις τους κατά την κρίσιμη εορταστική περίοδο. Αν και οι ενδείξεις από την κατανάλωση και τις πωλήσεις είναι ενθαρρυντικές, με αποτέλεσμα και οι μετοχές του κλάδου να είναι μεταξύ των λίγων κερδισμένων της ημέρας.


Στις κερδισμένες και η Moderna με άλμα άνω του 13%, μετά την αναβάθμιση της μετοχής της από την Oppenheimer, που έλαβε υπόψη τις πολλαπλές παρουσιάσεις νέων προϊόντων που έχει στα «σκαριά» η εταιρεία βιοτεχνολογίας μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες.


Αντιστοίχως κέρδη αποκόμισε και η Citigroup, μετά τη θετική αναθεώρηση της Wells Fargo για την τιμή στόχο της μετοχής της, εκτιμώντας πως έχει τις προοπτικές έως και να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Ρώσικο πετρέλαιο: «Αόρατα» τάνκερ βγάζουν δισ. δολάρια στον Λακωνικό κόλπο – Τι κάνουν οι έλληνες εφοπλιστές





Θωμαΐδης: Γιορτές στην Αθήνα με κορωνοϊό και κόκα, εκτοξεύτηκε το φορτίο στα λύματα





Η κάθοδος των Αλβανών στη Θεσσαλία τον 14ο αιώνα







Related posts

Ανατιμήσεις: Όλο και πιο… «πικρός» ο καφές λόγω ακρίβειας και κλιματικής αλλαγής

admin

Η προοπτική εκλογής του Τζο Μπάιντεν γκρεμίζει την τουρκική λίρα

admin

«Τουρισμός για Όλους» – Επιδοτήσεις: Voucher για διακοπές και για το χειμώνα

admin

Τέλη κυκλοφορίας – myCAR: Ποια είναι τα βήματα για την άρση ακινησίας

admin

Στο δυναμικό της Schneider Electric εντάσσεται ο Κωνσταντίνος Κατσακιώρης

admin

Διευρύνεται το δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος

admin

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις δηλώσεις – Πότε θα ξεκινήσει η παρακράτηση του 10%

admin

Επίδομα γέννησης: Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου για νέους γονείς

admin

Επιστροφές φόρων «μαμούθ» σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς

admin