Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα κυβερνητική ατζέντα με αλλαγές και ανησυχίες

Οι 737 λέξεις του πρωθυπουργικού πρωτοχρονιάτικου μηνύματος μοιράστηκαν ανάμεσα σε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου της χρονιάς που έφυγε και σε μια λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει μέσα στο 2024.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το νέο έτος ως ένα που θα κυριαρχήσει η λεγόμενη θετική ατζέντα της κυβέρνησής του. Εθεσε ξανά ως στρατηγικό σκοπό της τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις υπεσχημένες στις προγραμματικές δηλώσεις αλλαγές χωρίς να υποκύψει σε συντεχνιακές πιέσεις.

Η αντίδραση που θα μπορεί να συναντήσει το κυβερνητικό σχέδιο, ακόμη κι εντός ΝΔ, είναι μια πηγή ανησυχίας, η άλλη έχει να κάνει με τα κυβερνητικά αντανακλαστικά σε μια παρατεταμένη φάση πολιτικής κυριαρχίας. Το μήνυμά του, λοιπόν, συνοψίζει το αφήγημα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση φέτος: εκείνο μιας αναμέτρησης με τις «δυνάμεις της ακινησίας», η οποία θα σηματοδοτήσει και τη μετάβαση από μια περίοδο «μάχης με τις κρίσεις» σε μια σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όλα τα επίπεδα.

Οι άμεσες προτεραιότητες

Ο οδικός χάρτης για το 2024 περιλαμβάνει συνολικά 503 ορόσημα. Η κυβέρνηση, όμως, έχει φτιάξει κι έναν μικρότερο πολιτικό οδικό χάρτη για τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. Αυτός αποτυπώνει τις άμεσες προτεραιότητές της, τα νομοσχέδια με τα οποία επιθυμεί να φιλοτεχνήσει το μεταρρυθμιστικό της προφίλ της, δηλαδή – σαν εκείνο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και το άλλο για την επιστολική ψήφο. Ωστόσο, τον δεύτερο κατάλογο νομοθετικών πρωτοβουλιών συμπληρώνουν ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο νέος χάρτης της Υγείας, καθώς κι ένα σχέδιο νόμου με αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση με στόχο την ποιοτική της αναβάθμιση. Το Μαξίμου, μάλιστα, επιθυμεί να περάσει τα δύο πρώτα νομοσχέδια με ευρύτερες πλειοψηφίες.

Ιδεολογικές συγκρούσεις

Βέβαια, η κυβερνητική έδρα παρότι αναζητά την πολιτική συναίνεση σε ορισμένες πρωτοβουλίες της, ποντάρει και στην επίδειξη αποφασιστικότητας για συγκρούσεις – ειδικά στο ιδεολογικό πεδίο. Εξού κι ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα για να αναδείξει αυτήν ακριβώς την πρόθεσή του. «Γνωρίζω καλά», είπε χαρακτηριστικά, «ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με ριζωμένες παθογένειες και με την αγκύλωση της γραφειοκρατίας. Με την αδράνεια και τον συντεχνιακό ωχαδερφισμό. Ή την υποτίμηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και το πρόβλημα της αργής απονομής της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και απαιτείται ένα ορμητικό κύμα αλλαγών. Που σίγουρα θα ξεβολέψει μερικούς, όμως τελικά θα ευνοήσει τους πολλούς. Δεν αρνούμαι ούτε τις αντιστάσεις του χθες ούτε τις πιθανές αστοχίες στο αύριο. Αλλά δεν θα υποταχθούμε σε αυτές. Πυξίδα μας θα είναι πάντα το ρήμα «προσπαθώ». Στον δρόμο της ανάπτυξης που μεγεθύνει τον δημόσιο πλούτο, με στόχο αυτός να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε η συλλογική ευημερία να γίνεται ατομική προκοπή».

Οι «σημαντικές τομές»

Για την κυβέρνηση οι μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου προσφέρονται για «σημαντικές τομές». Ετσι, ορισμένες από τις πιο διαφημισμένες αλλά και απαιτητικές ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης – όπως ο εθνικός χάρτης Υγείας, ο νέος χάρτης της Δικαιοσύνης που θα περιλαμβάνει ενοποίηση ειρηνοδικών – πρωτοδικών, ανακατανομή των δικαστηρίων και αναμόρφωση της λειτουργίας τους, η εφαρμογή του εθνικού συστήματος «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» και η στρατηγική κυβερνοασφάλειας στον δημόσιο τομέα.

Οι σχεδιαζόμενες στο σχολείο αλλαγές, οι οποίες θα δίνουν έμφαση στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών και δομών και την ενισχυτική διδασκαλία, αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Μια ακόμη παρέμβαση, η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου με τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τοποθετείται μέσα στο 2024, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να πει με σιγουριά την ακριβή χρονική στιγμή που θα φτάσει το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Related posts

Η εισαγγελική πρόταση δεν είναι και δικαστική απόφαση

admin

Πρώτο δείγμα στην αρένα των εννέα κομμάτων

admin

Η Αλίκη στη χώρα των τραυμάτων: Η δίωρη καθυστέρηση του Κασσελάκη και… το show

admin

«Ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» απαντά το ΥΠΕΞ στη Λιβύη

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Στην πολιτική πρέπει να παίρνουμε ρίσκο» – Ο Θανάσης Οικονόμου για τη στήριξη στον Κασελλάκη

admin

Επιμένει στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ ο Νίκος Ανδρουλάκης

admin

Γεραπετρίτης σε τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ ΕΕ: Ανάγκη να μην απαξιωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή

admin

Νέα Αριστερά με ανοιχτά στοιχήματα – Το παρασκήνιο της δημιουργίας

admin

Δώρα Αυγέρη για φορονομοσχέδιο: Ο κ. Μητσοτάκης να αποσύρει άμεσα το άδικο χαράτσι

admin