Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε τουρκικές εταιρείες και ένας Τούρκος υπήκοος περιλαμβάνονται στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να επιβάλει αργότερα σήμερα κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες και έναν Τούρκο υπήκοο, με την κατηγορία ότι βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει κυρώσεις και ότι στηρίζουν τη Μόσχα στον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.

Η Wall Street Journal με σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά εταιρειών που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις στοχεύουν μεταξύ άλλων ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες που σύμφωνα με τις ΗΠΑ βοήθησαν στην επισκευή πλοίων – εις βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και συνέδραμαν στη μεταφορά “αγαθών διπλής χρήσης”.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων κατά της Μόσχας. Περισσότερες από 150 οντότητες θα συμπεριληφθούν στη λίστα των κυρώσεων.

“Κατά τους τελευταίους 18 μήνες, μεταφέραμε τις ανησυχίες μας στην τουρκική κυβέρνηση και στον ιδιωτικό τομέα και τους ενημερώσαμε για τους σημαντικούς κινδύνους που έχει η επιχειρηματική δραστηριότητα με εκείνους κατά των οποίων έχουμε επιβάλει κυρώσεις και συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας”, δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο θα συμπεριλάβει στη λίστα κυρώσεων τις εταιρείες Margiana Insaat Dis Ticaret και Demirci Bilisim Ticaret Sanayi, λέγοντας ότι αυτές είναι μεταξύ εκείνων στις οποίες βασίστηκε η Ρωσία για την εισαγωγή “άκρως αναγκαίων αγαθών διπλής χρήσης για να βοηθήσει την Μόσχα στον απρόκλητο επιθετικό της πόλεμο στην Ουκρανία”.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρώτη εταιρεία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αποστολές σε ρωσικές οντότητες κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και αποτελούν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για την παραγωγή στρατιωτικών drones που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανίας, ενώ η δεύτερη τουρκική εταιρεία έχει στείλει αισθητήρες και εργαλεία μέτρησης στη Ρωσία.

Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επιβάλλει κυρώσεις στην τουρκική εταιρεία Denkar Ship Construction για την παροχή υπηρεσιών επισκευής πλοίων που συνδέονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Κυρώσεις θα επιβληθούν και κατά του ναυπηγείου ID Ship Agency που εδρεύει στην Τουρκία και κατά του ιδιοκτήτη του, Ιλκέρ Ντογρουγόλ καθώς και στην CTL Limited, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την αποστολή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων αμερικανικής και ευρωπαϊκής προέλευσης σε εταιρείες στη Ρωσία.

Η κίνηση της Ουάσινγκτον έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ενώ η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι η Άγκυρα θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όταν το τουρκικό κοινοβούλιο ξεκινήσει τις εργασίες του ξανά στις αρχές Οκτωβρίου.

Related posts

“Εξουδετερώσαμε ουκρανική αδέσποτη νάρκη στη Μαύρη Θάλασσα”, λένε οι Ρώσοι

admin

Ουκρανία: Δύο νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Κριβί Ριχ

admin

Ουκρανία: Ο ΥΠΑΜ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκαν διοικητικά κέντρα κοντά στη γραμμή του μετώπου

admin

Νάγκελ (Bundesbank): Η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μετά το καλοκαίρι

admin

Η Deutsche Bank συμφώνησε να αγοράσει τη βρετανική Numis για 511 εκατ. δολάρια

admin

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εισήχθη εκ νέου στο νοσοκομείο

admin

Στην Τουρκία την Κυριακή ο Άντονι Μπλίνκεν

admin

Κατάρ: Μία ολόκληρη γενιά στη Μέση Ανατολή, είναι αντιμέτωπης με τον κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησης της

admin

Ολλανδία: Κατασχέθηκαν 8 τόνοι κοκαΐνης που εντοπίστηκαν σε κοντέινερ με μπανάνες

admin