Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χρησμός για το κόμμα Τσίπρα και ο ΓΑΠ, ο Πλεύρης και ο… μπαμπάκας του, η Λινού έκοψε λάσπη και τα σύννεφα στην Παγκρήτια

Η απάντηση που πήρε τότε από τον αείμνηστο ήταν «μια σοβαρή πολεοδομική μεταρρύθμιση και οι χρήσεις γης». Ακριβώς, δηλαδή, το νομοσχέδιο που έφερε χθες στο υπουργικό ο Σκυλακάκης με το οποίο γίνεται μια αρχή για να αλλάξουν τα δεδομένα στον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένης της εκτός σχεδίου δόμησης και των αυθαιρέτων. Πληγή για το φυσικό περιβάλλον που δεν κλείνει εδώ και δεκαετίες εξαιτίας του πολιτικού κόστους. Ας ελπίσουμε ότι ήρθε η ώρα.


Επιμονή στα κουλουράκια





-Στα πιο ανάλαφρα του υπουργικού τώρα, μου είπε η πηγή ότι παρά τα επίμονα αιτήματα του Άδωνι να προστεθεί κανένα σαντουιτσάκι στο μενού, με δεδομένο ότι οι άνθρωποι κάθονται εκεί μέσα μίνιμουμ τρεις ώρες, το Μαξίμου επιμένει στα κουλουράκια. Ο δε Μητσοτάκης, αυτοπειθαρχημένος, σηκώνεται περίπου πάνω στις δύο ώρες από τη θέση του και τρώει ένα κουλουράκι όλο κι όλο… σπάζοντας τα νεύρα στους ολιγότερο fit υπουργούς.





Βορίδης-Πλεύρης


-Λοιπόν, πάμε τώρα στο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τον νόμο στα ομόφυλα ζευγάρια. Χθες στο υπουργικό συμβούλιο δεν ειπώθηκε λέξη, ούτε και ήταν προγραμματισμένο. Αλλά στο Μ.Μ. έκανε αλγεινή εντύπωση ο Πλεύρης που βγήκε πρωί πρωί στον ΣΚΑΙ να δηλώσει αντίθετος με το νομοσχέδιο και ενώ αναμένεται αύριο να δώσει συνέντευξη γι’ αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Ο άνθρωπος είναι και απρεπής γιατί δεν περίμενε ούτε καν μια ημέρα τον πρωθυπουργό να μιλήσει, αλλά και αγνώμων γιατί υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης και τουλάχιστον θα μπορούσε να εκφράσει τις όποιες αντιρρήσεις του πρώτα εντός». Όπως ο Βορίδης, ρώτησα εγώ, για να μου απαντήσει η πηγή, «ναι, κάπως έτσι, αν και ο Μάκης είναι υπουργός και δεν είναι το ίδιο, για βουλευτές που κατέχουν θέση στην κυβέρνηση θα πάμε μάλλον σε κομματική πειθαρχία, αν χρειαστεί». Αναρωτιέμαι τώρα εγώ βέβαια ποιος είναι ο λόγος για έναν βουλευτή σύγχρονου κόμματος να μην ψηφίσει τον πολιτικό γάμο gay ζευγαριών, τι ζόρι τραβάει δηλαδή, από την ώρα που δεν προβλέπεται η απόκτηση παιδιών σε δύο άντρες μέσω παρένθετης μητέρας. Μάλλον ο Πλεύρης θυμίζει τον μπαμπάκα του…





Τσίπρας-κόμμα





-Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες ρεπορτάζ και απόψεις ότι ο Τσίπρας «πάει για κόμμα», βλέπει κόσμο, κινείται και το μετράει. Μπήκα λοιπόν στον πειρασμό να ρωτήσω την (κορυφαία) πηγή μου τι γνώμη έχει γι’ αυτό, αν γνωρίζει ή πιστεύει ότι ισχύει η πληροφορία. «Κοίτα, δεν το αποκλείω γιατί ο Τσίπρας βλέπει ό,τι όλοι μας, ότι δηλαδή ο Κασσελάκης παραπαίει και οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ (Νέα Αριστερά) δεν πάνε καλά. Αλλά να ξέρεις ότι δεν αποκλείεται αν το τολμήσει να έχει την τύχη του ΓΑΠ». Σημειώστε το και εν καιρώ το βλέπουμε.


Γιατί έφυγε η Λινού





-Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η απόφαση της Αθηνάς Λινού να αποχωρήσει από τη θέση της τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δε γιατί αποκαλύφθηκε σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, ενώ είχε εξαφανιστεί επί τρεις εβδομάδες από το κόμμα. Και μπορεί η ίδια να επικαλείται προσωπικούς λόγους, μου έλεγε όμως η πηγή μου ότι η ίδια έχει διαφωνία με τη στάση του κόμματος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, με δεδομένο το νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση. Και πώς να μη διαφωνεί η συγκεκριμένη με την ακαδημαϊκή της θητεία στο παρελθόν.





Σύννεφα πάνω από τη διοίκηση της Παγκρήτιας


-Συννεφιάζει (για να μην πω σκοτεινιάζει) για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παγκρήτιας Αντ. Βαρθολομαίο, τουλάχιστον αν κρίνω από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Η συγχώνευση της Παγκρήτιας με την HSBC μπορεί να ολοκληρώθηκε ομαλά, αλλά η διαχείριση των πελατών της HSBC δεν ήταν αποτελεσματική, με αποτέλεσμα να σημειωθεί φυγή κεφαλαίων. Επιπλέον, ο Α. Βαρθολομαίος έχει απολέσει ερείσματα μετά την απομάκρυνση από την Τράπεζα της Ελλάδος του Γενικού Διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης Σπύρου Παντελιά. Με τον τέως Γενικό Διευθυντή της ΤτΕ υπήρχε αλληλοκατανόηση, σε βαθμό μάλιστα που φημολογείται ότι κόντεψαν να βραχυκυκλώσουν τη συγχώνευση με την Attica Bank. Οπότε…


Τα σχέδια της Macquarie για τον απογαλακτισμό της Enel Ηellas





-Τον πλήρη απογαλακτισμό της από τη μητρική Enel δρομολογεί η Enel Green Power Hellas (EGPH), με στόχο μέχρι το τέλος της Άνοιξης να έχει μία εντελώς διαφορετική ταυτότητα στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία, η οποία στα τέλη Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη Macquarie Asset Management, για την πώληση του 50% των μετοχών της ελληνικής θυγατρικής του ιταλικού κολοσσού, έχει ήδη βγει στην αγορά για την αναζήτηση διαφημιστικής εταιρείας που θα κάνει το rebrading. Οι δύο μέτοχοι έχουν συνάψει συμφωνία που προβλέπει τον κοινό έλεγχο της EGPH προκειμένου να συνδιαχειριστούν το τρέχον χαρτοφυλάκιο παραγωγής των εν λειτουργία σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας και παράλληλα τη συνέχιση της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου νέων έργων της, αυξάνοντας περαιτέρω την εγκατεστημένη ισχύ της. Ήδη, η συμφωνία μεταξύ των δύο ισχυρών ομίλων παίρνει σάρκα και οστά στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για τις μπαταρίες όπου η “νέα” Enel Green Power, που σύντομα να μετονομαστεί, διεκδικεί ένα μεγάλο έργο στην περιοχή της Χαλκιδικής.


Περιμένουν νέα από Ρουμανία


-Στον ΟΤΕ αναμένουν το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας (Επιτρ. Ανταγωνισμού κ.ά.) για την πώληση της θυγατρικής Telekom Romania Mobile. Υπάρχει ήδη MoU με την Quantum Projects, επικεφαλής του οποίου είναι ο Adrian Tomsa, ιδιοκτήτης του ομίλου Clever Media, η οποία ελέγχει τον τηλεοπτικό σταθμό Prima TV και διαθέτει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το ρουμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Στο σχήμα των υποψήφιων επενδυτών έχει αναφερθεί πως θα συμμετάσχουν και άλλα επενδυτικά και επιχειρηματικά κεφάλαια. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο υποψήφιος αγοραστής βρισκόταν σε συζητήσεις και για το μοντέλο χρηματοδότησης της εξαγοράς, εφόσον τελικά ολοκληρωθεί.


Γεμίζουν τα ταμεία της Ελλάκτωρ


-Οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ, σε έκτακτη γενική συνέλευση, δίνουν σήμερα το ΟΚ για την πώληση του 25% της Άνεμος στον όμιλο της Motor Oil. Η Motor Oil RENEWABLE ENERGY (MORE), που έχει ήδη αποκτήσει το 75%, θα δώσει για το υπόλοιπο 25% της Άνεμος 123,5 εκατ. ευρώ. Το τίμημα θα καταβληθεί πλήρως σε μετρητά κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, κάτι που σημαίνει πως μαζί με τα έσοδα από την πώληση της Άκτωρ (στην Intrakat) και του Smart Park (στη Fourlis) τα διαθέσιμα του ομίλου Ελλάκτωρ ανεβαίνουν πάνω από τα 650 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και ήδη ακούγονται πολλά – ίσως και βιαστικά – στην αγορά περί μερίσματος και χρηματικής διανομής μεσοπρόθεσμα.


Η Edison ψηφίζει ΑΒΑΞ


-Περιθώριο ανόδου 87% για τη μετοχή της ΑΒΑΞ έως την τιμή-στόχο των 3,20 ευρώ βλέπει ο οίκος Edison σε ανάλυσή του, τονίζοντας την ισχυρή ανάπτυξη που προσφέρει το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Η μετοχή της ΑΒΑΞ το 2023 με άνοδο 144,7% ήταν στην πρώτη δεκάδα αποδόσεων μεταξύ όλων των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ βρέθηκε μάλιστα στη δεύτερη θέση ανόδου μεταξύ των εταιρειών που διένειμαν μέρισμα. Προεξοφλώντας τις μελλοντικές ταμειακές ροές του Ομίλου, οι αναλυτές της Edison υπολογίζουν την παρούσα επιχειρηματική αξία του κλάδου της κατασκευής και των υπόλοιπων θυγατρικών στα 340 εκατομμύρια ευρώ, και των συμμετοχών σε παραχωρήσεις σε 433 εκατομμύρια ευρώ. Οι αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρυθμό ανάπτυξης του Ομίλου για το 2024, με τον κύκλο εργασιών να ανεβαίνει 112% στα 851 εκατομμύρια ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA να αυξάνεται κατά 76% στα 90 εκατομμύρια ευρώ, καθώς περνούν σε φάση υλοποίησης όλα τα μεγάλα έργα που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος το τελευταίο διάστημα.


Σήμανε η ώρα της διόρθωσης;


-Το υψηλότερο σημείο που κατέκτησε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, τις τελευταίες 52 εβδομάδες, ήταν οι 1.350 μονάδες. Χθες, έκλεισε στις 1.348,77 αφού όταν πλησίασε στο ανώτατο όριο, πολλοί έσπευσαν να κλειδώσουν τα κέρδη, να βάλουν τα χρήματα στην τσέπη και να αξιολογήσουν τις επόμενες κινήσεις. Όλα αυτά ίσως να προϊδεάζουν για μια διορθωτική κίνηση για τις επόμενες μέρες, αφού σήμερα οι περισσότερες μετοχές, ιδιαίτερα αυτές του FTSE 25, βρίσκονται πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο των 52 εβδομάδων, σε τιμές που προσφέρονται για απεγκλωβισμό και χάραξη νέας στρατηγικής. Η Εθνική (6,210 δισ. ευρώ) χθες ξεπέρασε τη Eurobank (6,160 δισ. ευρώ) και κάθισε στη δεύτερη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ενώ την αδιαμφισβήτητη πρώτη θέση κατέχει η Coca Cola 3 E με 10,152 δισ. ευρώ. Έγιναν πολλές συναλλαγές στα υψηλά του δείκτη και συνολικά ο τζίρος έφτασε τα 124 εκατ. ευρώ. Σε υψηλά 78 μηνών βρέθηκε ο Τραπεζικός Δείκτης με τη βοήθεια εξαιρετικά ενθουσιωδών εκθέσεων που πλέον βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά ριπάς. Χθες ήταν Jefferies, τις προηγούμενες μέρες, η Eurobank, η Εuroxx και ενώ έπεται συνέχεια.


Η απόφαση των Βρυξελλών που ανοίγει δρόμο στην Ελλάδα


-Την περασμένη Δευτέρα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την ηγεσία της Επιτρόπου Βεστάγκερ, πήρε μια απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στον Ευρωπαϊκό Ενεργειακό κλάδο και επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα. Η DG Comp έδωσε την έγκρισή της για μια πρωτοφανή επιδότηση της γερμανικής κυβέρνησης, ύψους 902 εκατομμυρίων ευρώ, για να κατασκευάσει η σουηδική βιομηχανία Northvolt, ένα εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, στην πόλη Heide. Η Κομισιόν επικαλέστηκε το Ευρωπαϊκό Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας που κατ’ εξαίρεση επιτρέπει κρατική επιδότηση σε τομείς που είναι βασικοί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Το σημαντικό είναι ότι αν δεν εγκρινόταν η κρατική επιχορήγηση από την DG Comp, η Northvolt θα ίδρυε το εργοστάσιό της στις ΗΠΑ όπου με βάση το πρόγραμμα Inflation Reduction Act (IRA) της κυβέρνησης Μπάιντεν, θα έπαιρνε αντίστοιχου μεγέθους οικονομική βοήθεια. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι η απόφαση της DG Comp ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για μία αντίστοιχη ελληνική επιδότηση, όπως αυτή που σχεδιάζει η κυβέρνηση προς τη Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia του Πάνου Γερμανού, η οποία θα κατασκευάσει ένα gigafactory μπαταριών λιθίου στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 2.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και, φυσικά, θα αναζωογονήσει την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που αγωνίζεται για την ενεργειακή της μετάβαση.


Ο Καποδίστριας καλεί σε δεξίωση


-Στις 23 Ιανουαρίου, στους χώρους του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, έχει προγραμματιστεί ένα μεγάλο fund raising event, μια μεγάλη δεξίωση με σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια ώστε να ολοκληρωθεί η φιλόδοξη κινηματογραφική παραγωγή του Γιάννη Σμαραγδή, με θέμα τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια. Μέχρι στιγμής έχουν γυριστεί τα 20’ από τα συνολικά 120 λεπτά της ταινίας, ο προϋπολογισμός της ταινίας ξεπερνά τα 7.000.000 ευρώ. Φιλοδοξία των συντελεστών είναι η πρώτη προβολή της ταινίας παγκοσμίως να γίνει το Φθινόπωρο του 2024, στο Museum of the Moving Image (ΜΟΜΙ) της Νέας Υόρκης. Πρέπει όμως να συγκεντρωθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια ώστε να πραγματοποιηθούν γυρίσματα στα χιόνια της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Ρουμανίας και κατόπιν να ολοκληρωθεί η ταινία στην Ελλάδα, στο Ναύπλιο, την Κέρκυρα, την Αίγινα και τον Πόρο. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να συγκεντρωθεί ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό από χορηγίες και επενδυτές, άνω των 4 εκατ. ευρώ…


Ο Μάριο Ντράγκι στα βαθιά…


Μια που είμαστε στις Βρυξέλλες, είναι εντυπωσιακός ο… συνωστισμός των υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των εθνικοτήτων, που επιδιώκουν να εργαστούν στο νέο γραφείο του Μάριο Ντράγκι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει στον Ιταλό, πρώην Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, να εκπονήσει ένα αναλυτικό σχέδιο για το πώς η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητάς της, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα που έχουν επενδύσει πολλά στη στήριξη της πράσινης μετάβασης των οικονομιών τους. Το πιο γνωστά ανώτερα στελέχη της Κομισιόν δηλώνουν πρόθυμα να εργαστούν με τον Μάριο Ντράγκι για την εκπόνηση του Σχεδίου, προσβλέποντας προφανώς στην εξέλιξη αυτού του -μικρού σήμερα- γραφείου. Οι εξελίξεις όμως τρέχουν. Ειδικά τώρα, μετά την ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ ότι προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο 76χρονος Μάριο Ντράγκι, αναδεικνύεται ως το ιδανικό πρόσωπο για τη διαδοχή. Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν θα προτιμούσε -χωρίς προσχήματα- τον Ντράγκι στην Προεδρία της Κομισιόν, στη θέση της Γερμανίδας Φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η εξεύρεση ενός διαδόχου του Σαρλ Μισέλ – ο οποίος θα κατέβει στις εκλογές ως υποψήφιος ευρωβουλευτής – είναι εξαιρετικά επείγουσα: Οι κανονισμοί της ΕΕ προβλέπουν ότι αν τα κράτη μέλη δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τη θέση του Προέδρου, τον ρόλο θα αναλάβει ο ευρωσκεπτικιστής ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, αφού η χώρα του αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ στο β’ εξάμηνο του έτους….


Η χρονιά του αυτοκινήτου στο κινεζικό ημερολόγιο


-Σε μια χρονιά όπου οι εξαγωγές της Κίνας γενικώς παρουσιάζουν μείωση, το 2023 οι εξαγωγές αυτοκινήτων κατέγραψαν εκρηκτική άνοδο. Κατασκευαστές όπως η BYD, η NIO η SAIC (MG) και η FAW πρωταγωνιστούν στις αγορές. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι η Κίνα πραγματοποίησε ένα τεράστιο άλμα: Από σχεδόν μηδενικές εξαγωγές το 2021 σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σε μια σύνθετη βιομηχανία, όπως αυτή του αυτοκινήτου. Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η BYD έκανε ρεκόρ αφού κατάφερε να ξεπεράσει την Tesla σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και το μέλλον της προδιαγράφεται λαμπρό. Από την άλλη πλευρά, η Tesla το 2023 κατέκτησε μια άλλη εντυπωσιακή πρωτιά με το μοντέλο Y να εκθρονίζει έπειτα από 22 χρόνια την Toyota Corolla στην κορυφή των πιο ευπώλητων μοντέλων αυτοκινήτων. Είναι εντυπωσιακό: Το Model Y, ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σήμερα είναι πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο από θερμικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα με πωλήσεις 1,2 εκατομμυρίων οχημάτων. Οι Κινέζοι όμως με διακριτικές κινήσεις dumbing προσπαθούν να αλλάξουν οριστικά τις ισορροπίες…






ΠΗΓΗ: https://www.--.gr

Related posts

Στρατηγική Συνεργασία Ομίλου Fourlis και Latsco Family Office

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση τζίρου των καταλυμάτων για το 2021, ψηλά στη λίστα η Μύκονος

admin

Πλειστηριασμοί: Νέα σφυριά ενόψει για την οικογένεια Αγούδημου (pics)

admin

Μανιός και Πνευματικός εισήχθησαν στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας

admin

Πετρέλαιο: Ανακάμπτουν οι τιμές μετά τη διήμερη «βουτιά»

admin

Επίδομα προσωπικής διαφοράς από 100 έως 200 ευρώ – Ποιοι δικαιούνται περισσότερα και ποιοι λιγότερα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Κράτησε» τις 1.420 μονάδες και ανανέωσε το ρεκόρ των 153 μηνών

admin

Eβερεστ: Κοσμοσυρροή για μια φωτό στην κορυφή – Ο τιμοκατάλογος της ανάβασης

admin

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 14 Ιουλίου

admin