Image default
PIRAEUS BANK

Ο Ιταλός και το γερό… αυγάτισμα στην Πειραιώς

Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός πριν τέσσερα χρόνια, όταν εντελώς ξαφνικά ξεκίνησε να ρίχνει χρήματα στην Ελλάδα, η οποία μόλις είχε κάνει τα πρώτα βρεφικά βήματα εκτός μνημονίων.

Ο λόγος για τον Ιταλό Φεντερίκο Ρίτζιο, ο οποίος μαζί με πρώην συναδέλφους από την ελβετική τράπεζα Julius Baer, δημιούργησε από το μηδέν ένα νέο fund, το Helikon Investments, το οποίο σήμερα έχει σημαντική παρουσία στη χώρα μας.

Κι αυτές τις ημέρες, ο Ρίτζιο «έβγαλε» ορισμένες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, ρευστοποιώντας ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης του Helikon στην Τρ. Πειραιώς.

Το fund, το οποίο έχει χρόνο ζωή μόλις 4,5 ετών, ξεκίνησε να χτίζει θέση στην Τρ. Πειραιώς στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2021, όταν απέκτησε το 5,22% των μετοχών έναντι μόλις 1,15 ευρώ/μετοχή.

Έως τον Αύγουστο του 2022, και ενόσω η τιμή της τράπεζας κυμαινόταν από το 0,7 έως το 1,2 ευρώ, ο Ρίτζιο αύξησε περαιτέρω την έκθεση του Helikon, ελέγχοντας συνολικά το 9,38% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής τράπεζας.

Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, αποφάσισε να ρευστοποιήσει ένα μεγάλο μέρος αυτής της τοποθέτησης, μηδενίζοντας την άμεση συμμετοχή και διατηρώντας μόνο δικαιώματα ψήφου από χρηματοπιστωτικά μέσα (cash settled equity swaps).

Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι ότι το… exit του Ρίτζιο συνοδεύεται από μια εκρηκτική απόδοση άνω του 300%, δεδομένου ότι αγόρασε λίγο άνω του 1 ευρώ και πούλησε στα 4 ευρώ.

Φυσικά, το Helikon έχει έκθεση και σε άλλες ελληνικές μετοχές, κατέχοντας το 5,08% της Eurobank, το 6,97% της ΔΕΗ, το 5,3% του ΟΛΠ, ενώ μέχρι και τον Ιούλιο του 2023 διατηρούσε ένα ποσοστό άνω του 5% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Και μην ξεχνάμε ότι μέχρι το 2021 είχε παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development.

Λαμβάνοντας υπόψη τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα των επενδύσεων του fund, δεν θα προκαλούσε έκπληξη μια ευρύτερη αποχώρηση από την Ελλάδα, ιδίως από την στιγμή που έχει ήδη εξασφαλίσει τεράστιες αποδόσεις.

Για την ιστορία, στο «οικοδόμημα» του Ρίτζιο σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζουν οι Μικέλ Φιουμάρα, Ντέιβιντ Γκρατσίνι, Βιτόριο Βίγια και Φλάβιο Ρούσο.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Related posts

Τράπεζα Πειραιώς: Τα 4+1 πωλητήρια εντός Μαίου

admin

Μήνυμα Μεγάλου σε 220 στελέχη της Πειραιώς

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Αυξάνονται τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων – Μειώνεται το κόστος σε υπηρεσίες και πληρωμές

ad

Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 721 εκατ. ευρώ

ad

Πειραιώς: Πήρε εγκρίσεις από SSM για τις τιτλοποιήσεις Vega και Phoenix

admin

Ενεργή συμμετοχή της Πειραιώς στην συναλλαγή για το Ιασώ

admin

Λεκκός (Πειραιώς): Πλήγμα για τις καταθέσεις τα υψηλά πλεονάσματα

admin

Μεγάλου: Ψήφος εμπιστοσύνης η συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς και Intrum

admin

Μεγάλου: Χρηματοδοτήσεις άνω των 10 δισ. σε τέσσερις τομείς της οικονομίας

admin