Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν επισκέπτεται την Αίγυπτο

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επισκέπτεται σήμερα τη μεγάλη σύμμαχό του, την Αίγυπτο, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό σε τέσσερις μήνες ενός πολέμου που σκότωσε και πάλι δεκάδες αμάχους.

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα στη Νιάλα, πρωτεύουσα του Νότιου Νταρφούρ, από ρουκέτες που έπεσαν στα σπίτια τους στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), δήλωσαν μία ιατρική πηγή και αυτόπτες μάρτυρες.

Στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υποδέχθηκε τον στρατηγό Μπουρχάν ο οποίος κατέβηκε από το αεροπλάνο στο Ελ Αλαμέιν.

Έπειτα από τις συνομιλίες τους, ο Σίσι “επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση της Αιγύπτου στο πλευρό του Σουδάν και την υποστήριξή της στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητά του”, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο Μπουρχάν ευχαρίστησε το Κάιρο “για την υποστήριξη και την υποδοχή” που επεφύλαξε σε 280.000 Σουδανούς που κατέφυγαν στην Αίγυπτο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος παρά την αυστηροποίηση των διατυπώσεων εισόδου στις αρχές Ιουνίου.

Από τις 15 Απριλίου, ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό και τις ΔΥΤ προκάλεσε τουλάχιστον 5.000 θανάτους, απολογισμός που εκτιμάται ότι είναι πολύ κατώτερος του πραγματικού λόγω του γενικού χάους.

Σήμερα, και πάλι, τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ, δήλωσαν ένας γιατρός και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

“Πέντε οικογένειες ξεκληρίστηκαν μέσα σε μια μέρα και άλλες έχασαν τρία ή τέσσερα μέλη τους”, σύμφωνα με τον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκούτζα Άχμεντ που κατάγεται από τη Νιάλα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εικόνες που το AFP δεν έχει μπορέσει μέχρι στιγμής να επαληθεύσει δείχνουν δεκάδες πτώματα στη σειρά και στη συνέχεια άνδρες να τους τοποθετούν μέσα σε έναν τεράστιο τάφο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τις 11 Αυγούστου, τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ντιάλα, τη δεύτερη πιο πολυπληθή πόλη του Σουδάν λόγω της βιαιότητας των μαχών.

Προπύργιο των ΔΤΥ, το Νταρφούρ είναι πιθανόν η περιοχή όπου οι μάχες είναι οι πιο φονικές.

Σε ορισμένες πόλεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολίτες έχουν πάρει τα όπλα και μαχητών των φυλών έχουν ριχτεί στη μάχη που διεξάγεται πλέον σε εθνοτική βάση.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

ΔΝΤ: Ανησυχία για την απώλεια ζωών και την οικονομική επιβράδυνση λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

admin

G7: Οι ηγέτες Γαλλίας και Ιταλίας συναντήθηκαν για να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους, μετά την ένταση με αφορμή το μεταναστευτικό

admin

Κίνα: Ο τομέας των ταχυμεταφορών επεκτάθηκε τον Μάιο

admin

Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Το φαινόμενο El Niño θα έχει “τουλάχιστον μετριασμένη ένταση”

admin

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

admin

Ταϊβάν: Τουλάχιστον 13 οι νεκροί από το σεισμό των 7,4 ρίχτερ, εκατοντάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι

admin

Τουρκία: Η Κομισιόν απαιτεί πρόοδο πριν από οποιαδήποτε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

admin

Ρωσία: Η αποτυχία προσελήνωσης του ρωσικού Luna-25 “δεν ήταν κάτι φοβερό”

admin

Αίγυπτος: Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο ανακοίνωσε το θάνατο του ηγέτη της

admin