Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οριακές καταστάσεις έβαλαν σε κίνηση τον Τσίπρα

Μια ιδιότυπη κινητικότητα έχει τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας με συναντήσεις και επαφές, άλλες δημόσια, άλλες όχι. Ενδεικτική της κρίσιμης κατάστασης που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά τη διάσπαση στην Κεντρική Επιτροπή με την αποχώρηση της Ομπρέλας, το καθημερινό ρεύμα αποχωρήσεων μελών και στελεχών ανεξαρτήτως τάσης και βέβαια το μετέωρο βήμα των στελεχών που κινούνται γύρω από την Εφη Αχτσιόγλου.

Οι καταστάσεις είναι πλέον οριακές στην Κουμουνδούρου και οι εξελίξεις δραματικές αφού η ζωηρή ενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα υποδηλώνει την απόλυτη ανησυχία του πρώην πρόεδρου του κόμματος. Πάμε να δούμε τις επαφές που είχε ο ίδιος: Χθες αργά το απόγευμα είδε τον Διονύση Τεμπονέρα. Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Νάσο Ηλιόπουλο και αυτό προφανώς συνδέεται με το έτερο γεγονός: Το ραντεβού μετά φαγητού στη Νέα Σμύρνη που είχε ο Τσίπρας με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αλλά και τη συνάντηση που είχαν στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης οι δύο γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης με τους Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση στον απόηχο της δραματικής ΚΕ του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Εδώ, όλες οι πληροφορίες φέρουν τον Τσίπρα να εκφράζει έντονο προβληματισμό για την περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μια στρατηγική από μεριάς του να επιμένει πως πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω διάσπαση και επιχειρώντας να ανακόψει ένα νέο ρεύμα αποχωρήσεων – με επίκεντρο την Εφη Αχτσιόγλου και το μπλοκ γύρω από εκείνη. Προφανώς έχοντας στον νου του πως «αδυνατίζει» και κάθε δική του μελλοντική παρέμβαση σε έναν κατακερματισμένο και διαλυμένο χώρο.

Σε αυτό το κάδρο εντάσσεται και η συνάντηση που είχε μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου την Τετάρτη ο Τσίπρας με τον Στέφανο Κασσελάκη, συνάντηση που ζήτησε ο δεύτερος και που έγινε στο πολιτικό γραφείο του πρώτου. Εκεί πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα λένε πως ο πρώην πρόεδρος είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχόμενη ένταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόνισε – συμπληρώνουν – τη μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Ενότητα, λένε, που μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που θα λειτουργούν χωρίς αποκλεισμούς και με σεβασμό στη συμπερίληψη των τάσεων και απόψεων.

Κρίσιμη σύσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου

Τώρα όλοι αναμένουν την επόμενη «στεκιά του μπιλιάρδου». Αυτή είναι η πανελλαδική σύσκεψη που θα έχει αύριο το μπλοκ γύρω από την Εφη Αχτσιόγλου και που αναμένεται να πυροδοτήσει τις εξελίξεις. Το γυαλί από τη μεριά τους με την ηγεσία έχει σπάσει αν και οι τελευταίες κινήσεις Τσίπρα εκ των πραγμάτων τους υποχρεώνουν να ζυγίσουν εκ νέου τα δεδομένα.

Η πλευρά Τεμπονέρα δε, που μοιάζει να ανοίγει έναν παράλληλο βηματισμό, αναμένει πρωτοβουλίες από μεριάς Κασσελάκη αν και επίσης τα στελέχη γύρω από τον νέο εργατολόγο εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις όλες κινήσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη ΚΕ, ενώ το δικό τους μέλλον είναι επίσης μετέωρο όσον αφορά το κόμμα. Θα εξαρτηθεί και από τις κινήσεις της Εφης Αχτσιόγλου αλλά όχι με την έννοια ενός παζαριού όπως αποσαφηνίζουν πρόσωπα που γνωρίζουν τις διεργασίες.

Για παράδειγμα, με σκεπτικισμό είδαν μια σειρά στελεχών – όλων των ρευμάτων – τη χθεσινή ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη στα κοινωνικά δίκτυα όπου στο πλαίσιο της αναμέτρησής του με την κυβέρνηση ανέφερε πως «σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης δεν χτύπησε μόνο δι’ αντιπροσώπου αλλά και αυτοπροσώπως, αποκαλώντας σε συνέντευξή του τον ΣΥΡΙΖΑ «μόρφωμα«. Μόρφωμα το κόμμα που παρέλαβε άδεια ταμεία, χρεοκοπημένη χώρα, και έγινε η πρώτη κυβέρνηση στην Ιστορία η οποία άφησε πίσω της γεμάτα ταμεία και όχι καμένη γη». Μια θέση εντελώς αντίρροπη όπως έλεγαν χθες, από όσα αρνητικά είπε για το «μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ» της κυβέρνησης Τσίπρα που πυροδότησαν τις αντιδράσεις των Τσακαλώτου – Δραγασάκη και άλλων.

Related posts

Τουρκικά ΜΜΕ: Εκνευρισμός για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

admin

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ψηφίζεται στις 15 Φεβρουαρίου

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Το πρώτο προεδρικό στίγμα

admin

Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία: Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση μας για την ασφάλεια στο Αιγαίο

admin

Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία»

admin

Χτυποκάρδια στο… νομοσχέδιο των ΑΕΙ

admin

Κυβέρνηση ή ταυτότητα – Οι 48 ώρες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Σκουρλέτης για Κασσελάκη: «Λανθασμένος ο τρόπος εκλογής προέδρου, μουσολινικής έμπνευσης ο λόγος του στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

admin

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες – Τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή

admin