Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή απόδημων για Κεραμέως και Ασημακοπούλου – Οι φόβοι για τον ΑΜΚΑ τους και το θέμα των ποινικών ευθυνών

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των απόδημων, που φοβούνται ότι εκτός από τα email τους έχουν διαρρεύσει και άλλα προσωπικά στοιχεία τους όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ τους στην υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Η οργή τους έχει στραφεί στο υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που η αντιπολίτευση ζητά να συσταθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να κληθεί η Νίκη Κεραμέως. Οι απόδημοι θέτουν ξεκάθαρα ερωτήματα.

Για παράδειγμα, τα ερωτήματα για τυχόν ποινικές ευθύνες πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο, όπως και οι αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου που καταθέτουν οι απόδημοι για τις «παράνομες πράξεις», όπως καταγγέλλεται ότι είναι αυτές που τελέστηκαν από «γαλάζια» στελέχη σε βάρος των εν λόγω πολιτών, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάστηκαν, όπως αποδεικνύει και η επίσημη παραδοχή ότι διέρρευσαν στοιχεία τους.

Φόβοι απόδημων ότι εκτός από τα email τους, έχουν διαρρεύσει και άλλα προσωπικά στοιχεία τους, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ τους

Τουλάχιστον 30 απόδημοι, που είδαν τα προσωπικά τους δεδομένα να γίνονται βορά στις πολιτικές βλέψεις της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, έχουν ήδη καταθέσει αγωγή κατά του υπουργείου Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ, τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την κλήση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως και του προέδρου της ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), Κωνσταντίνου Μενουδάκου, ζητούν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, με επιστολές στον πρόεδρο της Επιτροπής Αθανάσιο Μπούρα, προκειμένου «να διερευνηθεί σε βάθος το ζήτημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού από ιθύνοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και στελέχη της ΝΔ».

Για να μην «μπαζωθεί» κι αυτό

«Μόλις έστειλα ένα email στον αρμόδιο επιβλέποντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», αναφέρει ο Σωκράτης Κουρτσίδης, συνιστώντας να στείλουν όλοι ένα τέτοιο μήνυμα «για να μην ΄΄μπαζωθεί΄΄ και αυτό το θέμα».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τους δικηγόρους των πληγέντων, «οι απόδημοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την διαρροή του συνόλου των στοιχείων τους και όχι μόνο των email τους και έχουν επισημάνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο πλαίσιο αυτής της διαρροής να έχουν αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένων κοινοποιήσεων οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου τους και οι ΑΜΚΑ τους».

Παράνομες πράξεις

Όσον αφορά στις επιστολές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη ζητά και τη διαβίβαση των πορισμάτων της έρευνας του υπουργείου Εσωτερικών και της ΝΔ που οδήγησαν στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και του Γενικού Γραμματέα Απόδημων του κόμματος, καθώς και κάθε άλλου συναφούς εγγράφου. Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η διαρροή προσωπικών δεδομένων απόδημων Ελλήνων, η οποία αντίκειται τόσο στις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (/2016/679/ΕΕ) όσο και στην εθνική νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων (ν. 4624/2019), προκάλεσε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η έρευνα της οποίας είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και έρευνα της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κλιμάκιο της οποίας επισκέφθηκε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, κατόπιν έρευνας που έσπευσε να διενεργήσει η Νέα Δημοκρατία στο εσωτερικό της, δίχως να καταστήσει σαφές τί επιπλέον θα προσέφερε σε σχέση με τα πορίσματα της Εισαγγελίας και της ΑΠΔΠΧ που είχαν ήδη επιληφθεί της υπόθεσης και αναμένονται σύντομα, ανακοινώθηκε ήδη ότι η διαρροή προσωπικών δεδομένων απόδημων εκλογέων έγινε από τον Γενικό Γραμματέα Απόδημων της ΝΔ, κ. Ν. Θεοδωρόπουλο, ο οποίος έλαβε τα σχετικά στοιχεία από συνεργάτη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μ. Σταυριανουδάκη. Η παραδοχή αυτή ευθύνης από τη ΝΔ οδήγησε στην αποπομπή των κ.κ. Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου, καθώς και στην παραίτηση της κ. Ασημακοπούλου από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Η παράνομη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων από την Κυβέρνηση σε υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν για ψηφοθηρικούς σκοπούς αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της σοβαρής παρακμής του κράτους δικαίου και των θεσμών στην Χώρα μας, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβερνητική πλειοψηφία. Από την πλευρά του, το κόμμα του Δημήτρη Κουτσούμπα τονίζει ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είναι βαρύτατα εκτεθειμένες για την διαρροή των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού.

«Καυτά» ερωτήματα

Παράλληλα, ο Περισσός, ζητώντας να συσταθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να κληθεί η Νίκη Κεραμέως, η οποία «έχει την πολιτική ευθύνη», θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Πρώτον, πως είναι δυνατόν τα προσωπικά δεδομένα να διέρρευσαν τον Μάη του 2023 για να χρησιμοποιηθούν ύστερα από 10 μήνες ενόψει των ευρωεκλογών;
  • Δεύτερον, ποιες είναι οι συνθήκες προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, όταν με τόση ευκολία διαρρέουν σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος;
  • Τρίτον πως είναι δυνατόν να «αθωώνεται» η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν οι καταγγελίες αφορούν τόσο την πλατφόρμα των εθνικών εκλογών όσο και αυτήν της επιστολικής ψήφου; Όταν επί πλέον είναι εξακριβωμένο ότι το μήνυμα της ενημέρωσης για την επιστολική ψήφο και το διαφημιστικό μήνυμα της κυρίας Ασημακοπούλου στάλθηκαν με λίγη ώρα διαφορά, γεγονός που αναδεικνύει κάποιου είδους συντονισμό;
  • Τέταρτον, πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά χωρίς την γνώση, αν όχι την ενθάρρυνση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών; Σε κάθε περίπτωση υπάρχει τεράστια -τουλάχιστον- πολιτική ευθύνη. Αυτή η ευθύνη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, γιατί από την δημοσιοποίηση των καταγγελιών των εκλογέων -των οποίων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία- μέχρι τις παραιτήσεις υπήρχαν επίμονες και απαράδεκτες δηλώσεις αποπροσανατολισμού και σκοπιμότητας που παραπέμπουν σε συνειδητή και εσκεμμένη προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών
  • Πέμπτον, πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να καθησυχάζει τον λαό για την επιστολική ψήφο, όταν βάσει του νόμου πλέον τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων θα είναι στην διάθεση όχι μόνον των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και των ιδιωτικών εταιριών και μάλιστα ξένων χωρών, που θα διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου; Σημειωτέον ότι οι εκλογείς του εξωτερικού δεν έχουν καν την εναλλακτική δυνατότητα της αυτοπρόσωπης προσέλευσης σε εκλογικά τμήματα, αφού τέτοια δεν προβλέπονται στο εξωτερικό.

Πολύ σοβαρό πολιτικό και ηθικό θέμα

«Μου δημιουργεί αμφιβολίες για το αν το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να διαφυλάξει οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία», τονίζει την ίδια ώρα ο Πουλίκος Πουλικάκος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Άικαν της Νέας Υόρκης και ένας από τους απόδημους που έλαβαν ένα από τα επίμαχα email. «Για μένα είναι ισοδύναμο με το να πάει κανείς σε αστυνομικό τμήμα να βγάλει διαβατήριο ή ταυτότητα και χαμογελαστά ο αστυνομικός να του δώσει μαζί και το φυλλάδιο ενός πολιτευτή», προσέθεσε.

«Έλαβα τα δύο email το ένα αμέσως μετά από το άλλο, όπως και χιλιάδες άλλοι σε όλο τον κόσμο 1η Μαρτίου, στις 2 τη νύχτα εδώ και μετά στις 3 τη νύχτα, πρώτα το email από το υπουργείο Εσωτερικών για να υποβάλλουμε για επιστολική ψήφο και μία ώρα μετά της καμπάνιας της κ. Ασημακοπούλου. Είχα γραφτεί κι εγώ τέλος του 2022 για να ψηφίσω το 2023, είμαι μία τυπική περίπτωση. Δεν έχω καμία σχέση ούτε με τη ΝΔ ούτε με την κα Ασημακοπούλου», συνέχισε.

«Όλοι παίρνουμε spam, από διάφορες πλευρές, αλλά εδώ υπάρχει ένα θέμα. Ο χρονισμός, η σύνδεση των δύο email, δείχνει συντονισμό. Κάποιος χρησιμοποιεί τον μηχανισμό των εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών για καμπάνια. Για μένα είναι ισοδύναμο με το να πάει κανείς σε αστυνομικό τμήμα να βγάλει διαβατήριο ή ταυτότητα και χαμογελαστά ο αστυνομικός να του δώσει μαζί και το φυλλάδιο ενός πολιτευτή. Και μετά να μάθει ότι άλλοι 20.000-30.000 την ίδια ημέρα είχαν την ίδια εμπειρία σε όλα τα ΑΤ της χώρας. Είναι πολύ σοβαρό πολιτικό και ηθικό πρόβλημα πέρα από τη διαρροή των δεδομένων. Οι απαντήσεις, οι εξηγήσεις που ακούστηκαν ήταν χειρότερες», επεσήμανε.

Εξώδικο κατά Ασημακοπούλου

«Όλη αυτή η διαδικασία προφανώς μου δημιουργεί αμφιβολίες για το αν το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να διαφυλάξει οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, γενικώς, εφόσον είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει συντονισμός με κάποιο κόμμα για να χρησιμοποιείται ο εκλογικός μηχανισμός. Ο εκλογικός κατάλογος είναι μέρος του μηχανισμού διενέργειας των εκλογών. Οπότε φυσικά υπάρχει αμφιβολία και για την επιστολική ψήφο και για τις εκλογές εν γένει. Φανταστείτε κάποιος να προσθέτει κάποιες ψήφους ή κάποιους σταυρούς σε υποψήφιο της αρεσκείας του, επειδή έτυχε να βρίσκεται μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών, να μπορεί να ΄΄γράφει΄΄ στα εκλογικά αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν υπάρχει συντονισμός, αν το email στάλθηκε από το ίδιο πρόσωπο, ή σε κάποια συνεννόηση. Αλλά εδώ υπάρχει καθαρά κάποιος συντονισμός κάποιου κόμματος με το κράτος», υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι θα κινήσει και νομικές διαδικασίες. «Μίλησα με δικηγόρο, θα προχωρήσω σε εξώδικο στην κ. Ασημακοπούλου να εξηγήσει πού βρήκε το email και κατά του υπουργείου Εσωτερικών, σε νομικές ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά.

«Εδώ υπάρχει ποινική ευθύνη»

«Πολύ περισσότερο ενοχλημένος από το πολιτικό ζήτημα, από τις απαντήσεις την επόμενη ημέρα, ξεκινώντας από την κ. Ασημακοπούλου, την κ. Κεραμέως σχεδόν μας βρίζουν που αντιδρούμε, ή μας υποτιμούν. Ο κ. Γεωργιάδης, τα ίδια. Όλοι έχουμε λάβει spam email. Ναι, αλλά όχι από αστυνομικό ή δικαστή, ή τον πρόξενο, από κρατικό αξιωματούχο. Αυτό είναι που ενοχλεί, όχι ότι πήραμε spam email», εξήγησε ο ίδιος.

«Κατ’ αρχάς, το λάθος δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. Εδώ υπάρχει ποινική ευθύνη», τόνισε.

«Αν κάποιος μπορεί να το κάνει αυτό και τελικά απλώς “αποπέμφθηκε”, δεν ξέρω σε ποια θέση ήταν ένας γενικός γραμματέας που είδα, πού είναι η πραγματική τιμωρία; Αύριο, κάποιος χρησιμοποιεί την θέση του μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών προς όφελος κάποιου κόμματος. Αυτό είναι ανήκουστο, να περνάει έτσι. Μπορεί να προσθέτει σταυρούς σε κάποιον, ψήφους σε κάποιον άλλον. Και μετά να λέμε “αποπέμφθηκε”, την επόμενη χρονιά, αν αποκαλυφθεί», συμπλήρωσε.

«Θα ψηφίσω, αλλά υπάρχει εδώ θέμα σοβαρό, δεν μπορεί να μένει έτσι. Υπάρχει θέμα γενικότερο, αξιοπιστίας του κράτους, δεν είναι απλό. Όλοι το ξέρουμε, η Δικαιοσύνη, το κράτος, μπορεί να κλίνουν προς την μία ή την άλλη πλευρά. Πάντοτε η κυβέρνηση προσπαθεί με κάποιους τρόπους εμμέσως, αλλά υπάρχουν προσχήματα. Εδώ, δεν υπάρχουν προσχήματα. Και μας βρίζουν κιόλας. Αυτό είναι το εξοργιστικό», κατέληξε.

Κύμα ανησυχίας

Τέλος, ο δικηγόρος των πληγέντων τονίζει χαρακτηριστικά ότι, καθώς ο ΑΦΜ φυσικού προσώπου αποτελεί ενιαίο κωδικό αριθμό που μπορεί να «ξεκλειδώσει» αρκετές εφαρμογές, αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα ανησυχίας για την περαιτέρω πιθανή διαρροή και μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους, σε συνδυασμό βέβαια με τα ονοματεπώνυμα και τα άλλα στοιχεία των απόδημων.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον επιβεβαιώνεται από την έρευνα της Αρχής ότι πράγματι η μη εξουσιοδοτημένη διαβίβαση αφορά και αυτά τα στοιχεία, τα οποία από την νομοθεσία είναι μοναδικοί αριθμοί ταυτοποίησης, η Αρχή έχει την αρμοδιότητα στα μέτρα που θα προτείνει να ληφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και από άλλους δημόσιους φορείς, να είναι η διαδικασία μεταβολής ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που προς το παρόν απαγορεύεται νομοθετικά, αλλά ειδικά για περιπτώσεις διαπιστωμένων περιπτώσεων διάχυσής τους θα ήταν ενδεδειγμένο μέτρο προστασίας προσωπικών δεδομένων να μπορούν να μεταβληθούν με αίτηση βεβαίως του θιγέντος προσώπου.

Related posts

Διπλή καμπάνια από το Μέγαρο Μαξίμου για το εκλογικό τεστ του Ιουνίου

admin

Δυστύχημα στα Τέμπη: Επιμένει στο ανθρώπινο λάθος ο Καραμανλής – «Και τα συστήματα άνθρωποι τα χειρίζονται»

admin

ΑΠΟΗΧΟΣ

admin

Πολιτική Προστασία για όλες τις κρίσεις

admin

Ζήτησε έρευνα για τη «μονταζιέρα»

admin

Σκωτσέζικο ντους από τον Κασσελάκη στον Πολάκη

admin

ΜΕ SMS

admin

Οι 3 λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή Μπελέρη

admin

Στη Λάρισα ο συντονισμός για την Ερυθρά Θάλασσα

admin