Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομαλή προσγείωση για τη Wall Street – Μεικτά πρόσημα στους δείκτες

Πάνω από μια εβδομάδα διήρκησε το ράλι στη

Wall Street

, που ήταν το μεγαλύτερο για την αμερικανική αγορά από το 2021. Οπότε η διόρθωση ήταν θέμα χρόνου, αν και πάλι οι πιέσεις από τους πωλητές ήταν μετριοπαθείς με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις στους δείκτες να παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Έτσι, λοιπόν, ο Dow Jones κατέγραψε μικρή πτώση ύψους 0,12% στις 34.112 μονάδες, ο S&P 500 κατάφερε να βγάλει αντιστάσεις την τελευταία ώρα και να περάσει σε θετικό έδαφος με ελαφρά άνοδο 0,10% στις 4.382 μονάδες, το ίδιο και ο Nasdaq που κατάφερε να «κόψει» το νήμα με θετικό πρόσημο στο 0,08% και τις 13.650 μονάδες.

Είχε προηγηθεί ένα εκπληκτικό ανοδικό σερί του αμερικανικού χρηματιστηρίου που χάρισε στον Νοέμβριο τον τίτλο του πλέον κερδισμένου μήνα της χρονιάς, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση Dow και S&P είχαν συμπληρώσει επτά ημέρες κερδών, ενώ ο Nasdaq οκτώ!

Η επίδοση αυτή, αλλά και οι σημερινές αντιστάσεις στην αγορά, αποδίδονται σε ένα συνδυασμό θετικών μηνυμάτων από όλα τα πεδία.

Η Fed κράτησε στάση αναμονής, την περασμένη εβδομάδα και πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η οικονομία πηγαίνει καλά, ο πληθωρισμός κινείται πτωτικά και οι πετρελαϊκές τιμές υποχωρούν κόντρα στα δυσοίωνα σενάρια που είχε δημιουργήσει αρχικά ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Παράλληλα, ο προβληματισμός των επενδυτών για την πορεία της αγοράς ομολόγων καταλάγιασε, καθώς οι αποδόσεις έχουν αποκλιμακωθεί ραγδαία από την περασμένη εβδομάδα. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κι άλλο σήμερα, άλλες πέντε μονάδες, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί στο 4,515%. Η απόδοση του 30ετούς έχασε εννέα μονάδες στο 4,639%.

Και βέβαια τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου κρίνονται σε μεγάλο βαθμό ως ικανοποιητικά, παρά το γεγονός ότι εκφράζονται ήδη επιφυλάξεις για τις επιδόσεις των τελευταίων τριών μηνών του έτους. Στο δείκτη S&P 500 το 80% των επιχειρήσεων ανακοίνωσε κέρδη άνω των προσδοκιών.

Σε επίπεδο μετοχών, η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων συνέχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των κερδισμένων και των χαμένων της ημέρας.

Έτσι, οι απογοητευτικές επιδόσεις έφεραν δραστικές απώλειες στη μετοχή της Warner Bros Discovery, όπως επίσης στη μετοχή της Robinhood, της Rivian και της Upstart.

Στον αντίποδα τα θετικά αποτελέσματα έβγαλαν νικητές την Roblox, την Occidental Petroleum, την Akamai Technologies και την Extra Space Storage Inc.

Στις κερδισμένες και η μετοχή της φαρμακευτικής Eli Lilly, καθώς έγινε γνωστό ότι η αρμόδια αρχή του FDA ενέκρινε τη διεύρυνση της χρήσης του φαρμάκου της κατά του διαβήτη και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ανοίγοντας το δρόμο για νέα σημαντικά κέρδη για την αμερικάνικη εταιρεία.

Πάντως, αρνητικός πρωταγωνιστής για μια ακόμη συνεδρίαση ήταν συνολικά ο ενεργειακός κλάδος, που παραμένει και ο πλέον χαμένος της εβδομάδας στο δείκτη S&P 500. Οι μετοχές των ενεργειακών έχουν πάρει την κατιούσα ακολουθώντας την ελεύθερη πτώση των τιμών του πετρελαίου που πλέον έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τρεις μήνες.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Related posts

Σήμερα η τελευταία ημέρα για την πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων

admin

ΔΝΤ: «Θέμα εβδομάδων» η ένταξη της Ουκρανίας σε πλήρες πρόγραμμα στήριξης

admin

EΛΤΑ: Τρύπα έως 80 εκατ. ευρώ ανοίγει ο κορωνοϊός

admin

Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο, οι προκρατήσεις του τουρισμού, ο αθόρυβος Ιάπωνας, τα βαριά ονόματα στα αιολικά και το deal Attica-ΑΝΕΚ

admin

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πλησιάζει στον στόχο της για τον πληθωρισμό

admin

Επιδότηση 200 ευρώ για τα ταξί: Λήγει σήμερα η προθεσμία των δηλώσεων

admin

Επιδότηση επιχειρήσεων: Δεύτερη ευκαιρία για όσους απορρίφθηκαν – Ποιους αφορά

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Με αργούς ρυθμούς η υποβολή τους – Ποιοι θα πάρουν επιστροφή φόρου

admin

Black Friday: Στο 80-85% του 2019 τα φετινά εβδομαδιαία επίπεδα τζίρου

admin