Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πιέσεις στον Ιερώνυμο και οι δίαυλοι με Μητσοτάκη

Η απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει ο ίδιος διευκρινίσεις (μέσω ΕΡΤ) για τον κυβερνητικό σχεδιασμό σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια σήμανε αυτομάτως μια επιχείρηση ενεργοποίησης διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα σε Μαξίμου και Εκκλησία. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε έριξε και δημόσια «γέφυρες» προαναγγέλλοντας διάλογο με την Εκκλησία και ότι θα ακουστούν «με σεβασμό» οι απόψεις, γνωρίζοντας εξαρχής τις διαφωνίες της Ιεραρχίας. Οσο κι αν όλες αυτές τις ημέρες δεν υπήρξαν ούτε επιβεβαιώσεις ούτε όμως διαψεύσεις σχετικά με τον προγραμματισμό ή μη και διά ζώσης συζήτησης του Μητσοτάκη με τον Ιερώνυμο, η φημολογία εντάθηκε χθες για μυστική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αρχιεπισκοπή προ ημερών και μακριά από τα φώτα. Μια φημολογία που πάντως δεν επιβεβαιωνόταν χθες αργά από πηγές της κυβέρνησης αφού οι ίδιοι κάνανε λόγο για συνάντηση των δύο όχι τώρα αλλά στις 8 Ιανουαρίου και όχι ακριβώς πάνω στο θέμα των ομοφύλων – εξάλλου τότε το θέμα υπήρχε αλλά ακόμη όχι στον δημόσιο διάλογο.

Η ατζέντα της συνάντησης

Η συνάντηση έγινε με θέματα τη φοιτητική στέγη, την υπογεννητικότητα αλλά και τη στέγη για τα νέα ζευγάρια (ζητήματα που απασχολούν και τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και Εκκλησία). Ετσι κι αλλιώς ο Μητσοτάκης επιθυμεί την τήρηση ισορροπιών με την Εκκλησία ενώ διατυπώνει σαφώς τη θέση του για προσέγγιση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια υπό τη σκοπιά της «δικαιοσύνης» και της «άρσης διακρίσεων» για τα παιδιά. Ταυτόχρονα ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει ενοχλημένος με την τεκνοθεσία αλλά δέχεται και πιέσεις να εκφραστεί πιο καθαρά η αρνητική θέση της Εκκλησίας. Ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης, Θεολόγος, ζήτησε νέα σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, ενώ σε καθημερινή βάση πλέον όλο και περισσότεροι ιεράρχες τοποθετούνται δημόσια εναντίον της επικείμενης ρύθμισης, με πιο αιχμηρή την παρέμβαση του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμου, ο οποίος χαρακτήρισε τον γάμο «κερκόπορτα για την τεκνοθεσία».

Μια διαφοροποίηση

Συνήθως αναφερόμαστε κυρίως στους αντιδρώντες στο επικείμενο νομοσχέδιο. Στο σεμινάριο των βουλευτών της ΝΔ όμως, ένας βουλευτής διαφοροποιήθηκε από την… ανάποδη. Ο Γιώργος Σταμάτης, τέως γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ένας εκ των συντακτών του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ για την κοινωνική πολιτική, υποστήριξε πως η ρύθμιση, για να ήταν πλήρης, θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τη δυνατότητα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με παρένθετη κυοφορία. Εισέπραξε, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδραση δύο συναδέλφων του. Του Βασίλη Γιόγιακα που του είπε «θα πω στον πρόεδρο την επόμενη φορά να σε κατεβάσει με σταυρό». Και του Γιώργου Βλάχου που σύστησε «να μη βγάζουμε λογύδρια εδώ μέσα».

Αφίσες

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα με καβγάδες. Χθες, δημοσίευμα της ιστοσελίδας tvxs.gr, που ανήκει στον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, υποστήριξε ότι στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη ζήτησε να «κατέβουν» οι αφίσες με το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα από την Κουμουνδούρου. Ο Κασσελάκης αποφάσισε να απαντήσει προσωπικά, κατηγορώντας τον Κούλογλου «με την κλεμμένη έδρα» ότι εκτελεί «εντολή του Μαξίμου». Προσθέτοντας κι έναν… ύμνο στον Τσίπρα, πως «είναι τόσο σεμνός που μόνο μία αφίσα του υπάρχει στο κτίριο». Ο Κούλογλου απάντησε πιο λιτά: «Το Μαξίμου δεν χρειάζεται το TVXS για να καταστρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Που αυτοκαταστρέφεται με τον Κασσελάκη. Κάθε μέρα. Αν δεν υπήρχε Κασσελάκης, ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον ανακαλύψει».

Εχουν ξεφύγει

Η κατάσταση στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη ξέφυγε χθες. Με τρόπο που, δυστυχώς, δεν ταιριάζει στη σοβαρότητα της υπόθεσης. Αφορμή ήταν το εξώδικο που έστειλε η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού, με το οποίο ζήτησε να μη γίνονται αναφορές σε στοιχεία του ιατρικού απορρήτου του και διαμαρτυρήθηκε για τοποθετήσεις του εισηγητή της ΝΔ, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, με τις οποίες «προσπάθησε να του επιρρίψει ευθύνες» και «να δημιουργήσει εντυπώσεις περί ιατρικών προβλημάτων» που «δήθεν», όπως σημειώνουν, τον καθιστούσαν ανίκανο να εργαστεί. Αυτό ξεκίνησε μια συζήτηση για το αν πρέπει η επιτροπή να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών με την αντιπολίτευση να αντιδρά. Ακολούθησε ένας καβγάς άνευ προηγουμένου μεταξύ του προεδρεύοντος Δημήτρη Μαρκόπουλου και του Νίκου Καραθανασόπουλου του ΚΚΕ, με έντονες εκφράσεις που προτιμώ να μη μεταφέρω.

Related posts

«Ας συζητήσουμε για την έξοδο της Ελλάδας»

admin

Πόλεμος και για το «σκοτεινό Διαδίκτυο» του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Πριν από τις θερινές διακοπές θα ψηφιστεί στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο

admin

Ο Σκουρλέτης, ο «Πεν Νταλαούρα» και μια δίνη χωρίς τέλος

admin

Μετά τα Τέμπη: Στον «πάγο» η εκλογική συζήτηση, καμία αλλαγή του σχεδιασμού μέχρι νεωτέρας

admin

Ο Ερντογάν δεν θέλει μεσολαβητές

admin

Ερευνα για τη «μονταζιέρα» ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητούν νέα στελέχη από 3.000 βιογραφικά

admin

Μίνα Γκάγκα: Λεκτική επίθεση στην υπουργό από ανεμβολίαστους υγειονομικούς

admin