Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος και για το «σκοτεινό Διαδίκτυο» του ΣΥΡΙΖΑ

Στον εμφύλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προστέθηκε ένα βαρύτερο επεισόδιο. Τα παραπεμπόμενα για διαγραφή κορυφαία στελέχη Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης διαδοχικά κατήγγειλαν ένα άτυπο διαδικτυακό κέντρο που λειτουργούσε για χρόνια γύρω από το προεδρικό απαράτ και που τώρα τους χτυπά εκ μέρους της νέας ηγεσίας: «Κάποια παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα δούλεψαν υπόγεια με έναν στημένο μηχανισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποχρέωση να μιλήσει και έπρεπε να το κάνει και πριν από τις εσωκομματικές εκλογές όταν εργαλειοποιήθηκε το όνομά του» είπε αρχικά ο Σκουρλέτης και ως αντίδραση στην παραπομπή του για διαγραφή στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Ο Φίλης χθες, ακόμη πιο ηχηρά επιτιθέμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, περιέγραψε πως ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τις μεθόδους και το ύφος του Ντόναλντ Τραμπ καθώς είχε πει όπως ο Τραμπ ότι «είμαι καλός επιχειρηματίας και θα γίνω καλός πρόεδρος», ενώ ανέφερε ότι στηρίχθηκε από το σκοτεινό μέρος του Διαδικτύου (αποσαφήνισε πως δεν μιλάει για μέρος που συνδέεται με το κόμμα του), προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ αλώνεται από τον Κασσελάκη όπως οι Ρεπουμπλικανοί από τον Τραμπ.

Φίλης το προχώρησε (Σκάι) και με αφορμή την όλη ιστορία που είχε ξεσπάσει κατά την κούρσα διαδοχής όταν εμφανίστηκαν αβάσιμες και αστήρικτες καταγγελίες πως η ομάδα γύρω από την Αχτσιόγλου είχε υπονομεύσει τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να μιλήσει. Οταν για παράδειγμα ο Κασσελάκης λέει στο συνέδριο ότι κάποιοι υπονόμευαν τον Τσίπρα, μετά στο σκοτεινό Διαδίκτυο αρχίζει μια ιστορία ειδικά για την Αχτσιόγλου ότι του έκανε τρομερά πράγματα. Δεν έπρεπε να πει ο Τσίπρας ότι αυτά είναι ψέματα; Δεν μπορεί κάποιος να παίζει με την αξιοπιστία του Τσίπρα».

Ερωτήματα για τα τρολ της Κουμουνδούρου

Το κλίμα που διαμορφώνεται δίνει δε και λαβή στην κυβέρνηση να θέτει εύλογα ερωτήματα για το άτυπο παράκεντρο επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – κυρίως κατά τη διακυβέρνησή του – ενώ όπως λένε οι παρατηρητές του χώρου «τώρα τα τρολ έχουν στραφεί και στρατευθεί στον εμφύλιο του κόμματος» και συμπληρώνουν: «Το είδαμε στην κούρσα για αρχηγό αλλά και στη ρητορική για βαρίδια που ήταν πλούσια στα κοινωνικά δίκτυα από συγκεκριμένους ιντερνετικούς λογαριασμούς». Η όλη ιστορία αποκτά ένα μεγαλύτερο βάρος με τα πρόσφατα fake news που διακινούσε κατά του Γιάννη Ραγκούση συγκεκριμένος ψεύτικος λογαριασμός, πως ο πρώην υπουργός και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ φερόταν να διοργανώνει «πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα» μετά την παραπομπή του Στέφανου Τζουμάκα, όπως και ότι ζητά μέχρι και οικονομική στήριξη. Ο Ραγκούσης ως γνωστόν κατέφυγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εις βάρος του εν λόγω «τρολ» του Facebook ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μαζί του αμέσως είχε επικοινωνήσει από τις ΗΠΑ ο Στέφανος Κασσελάκης και μάλιστα πέραν της υποστήριξης, του είπε να πάνε μαζί στη Δίωξη.

Διαρροές για νέο κόμμα και νέο αρχηγό

Και χθες πάντως πέραν της εν λόγω ιστορίας συνεχίστηκαν οι βολές εκατέρωθεν ενώ ιδιαίτερης σημασίας ήταν μια σκληρή διαρροή από το προεδρικό περιβάλλον του Κασσελάκη γεμάτη μηνύματα κατά του «μπλοκ της αντιπολίτευσης». Εδώ σημειώνεται κατ’ αρχάς πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει εμφύλιος, αλλά μόνον μονομέτωπος αγώνας «κατά της Δεξιάς». Αυτό που μετέφεραν χθες κομματικές πηγές είναι η πρόθεση για μια στρατηγική ολικής επαναφοράς σε μια δομική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης. Δύσκολο στοίχημα λόγω της εσωτερικής βέβαια περιδίνησης. Αν και οι πιο ήπιες φωνές προσθέτουν τη – σε καλό κλίμα – πρώτη σύσκεψη τομεαρχών της ΚΟ του κόμματος υπό τον Σωκράτη Φάμελλο, την Τρίτη, και την εκπόνηση κοινοβουλευτικού σχεδίου. Παρ’ όλ’ αυτά η διαρροή είχε και συνέχεια και έριχνε εκ νέου το γάντι σε υπό διαγραφή στελέχη αναφέροντας πως η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, «που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό». Σκληρή αποστροφή, ενδεικτική ενός κλίματος διχασμού αλλά και στρατηγικής από μεριάς ηγεσίας του κόμματος για άμεσο ξεκαθάρισμα των όποιων λογαριασμών.

Ορατός ο κίνδυνος της διάλυσης

Στις ευθείες κατηγορίες της ηγεσίας για την προετοιμασία νέου κόμματος από συγκεκριμένα στελέχη, προστέθηκε χθες το επιχείρημα του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργου Τσίπρα πως όσοι έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν, το παρατείνουν για να δημιουργήσουν τη μεγίστη φθορά και ζημιά στον Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δύο παρεμβάσεις παλιών χθες είχαν τη σημασία τους. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που επεσήμανε πως βλέπει ορατό τον κίνδυνο διάλυσης του κόμματος, θύμισε πως μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη είχαν βάλει τα θεμέλια για το «κοινό πόρισμα» πριν 35 χρόνια για να υπάρξει – στην εξέλιξή του – ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ. «Πόρισμα που ένωσε το κόμμα του Χαρίλαου Φλωράκη με το κόμμα του Λεωνίδα Κύρκου. Το λέω αυτό διότι όταν υπάρχει βούληση βρίσκεται και ο τρόπος», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ορατό τον κίνδυνο διάλυσης βλέπει και ο Γιάννης Δραγασάκης που προτείνει ως ένα πρώτο βήμα εκτόνωσης της κρίσης την απόσυρση των παραπομπών για διαγραφές στελεχών και αντίστοιχα τη μεταφορά του διαλόγου και της αντιπαράθεσης πολιτικών απόψεων «από τα ΜΜΕ στα όργανα του κόμματος».

Related posts

Εκλογές: Επιχείρηση «πνοή» στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

admin

Χρυσόγονος: Στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ για να αναδειχθεί σε de facto αξιωματική αντιπολίτευση

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναβάλλει την ομιλία του στην Πάτρα λόγω του ναυαγίου

admin

Κύπρος: Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αποκάλεσε τον Τατάρ «πρόεδρο»

admin

Πίσω από της κάμερες

admin

ΝΔ: Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παππάς στηρίζει τον Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο

admin

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης – «Το κόμμα έχει καταστεί μέρος του προβλήματος»

admin

Κοροναϊός: Τα δύο σενάρια που εξετάζονται για τα μέτρα από Σεπτέμβριο – Τι είπε ο Πλεύρης

admin