Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν τα χειρότερα αποτελέσματά τους από το 2020

Περίπου οι μισές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν κέρδη χαμηλότερα από τις προβλέψεις που είχαν δώσει, οι οποίες ήταν ήδη χαμηλές, είπαν αναλυτές στο CNBC, οι οποίοι συν τοις άλλοις διατύπωσαν την εκτίμησή ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να δυσκολεύεται εν μέσω υψηλών επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, από τις 313 ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, το 50,2% σημείωσε πτώση, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC των δεδομένων FactSet. 

Αυτό ήταν το πιο αρνητικό ποσοστό  – δηλαδή η χειρότερη σεζόν κερδών – από το πρώτο τρίμηνο του 2020 όταν η πανδημία έπληξε για πρώτη φορά τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Οι κλάδοι με τις χειρότερες επιδόσεις

Η ανάλυση κατά κλάδο έδειξε ότι οι κλάδοι με τις χειρότερες επιδόσεις ήταν η βιομηχανία υλικών, τα καταναλωτικά είδη διακριτικής ευχέρειας – τα όχι πρώτης ανάγκης δηλαδή – και η υγειονομική περίθαλψη – με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα να αφορούν το τελευταό τρίμηνο του 2023. 

Οι κλάδοι με τις καλύτερες επιδόσεις

Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήταν οι τομείς όπου τα κέρδη ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες για τις περισσότερες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το FactSet.

Ο Έντουαρντ Στάνφορντ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών στην HSBC, δήλωσε στο CNBC ότι “δεν έχουμε δει τόσο χαμηλό επίπεδο κερδών για πολύ καιρό”, ενώ πρόσθεσε ότι η απογοήτευση έχει “αρκετά ευρεία βάση”.

Ο Philippe Ferreira, αναπληρωτής επικεφαλής για την οικονομία και τη στρατηγική πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της Kepler Cheuvreux, είπε ότι υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα.

Στασιμότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία

“Ένα ασθενέστερο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη, λόγω της στασιμότητας της οικονομίας – δεδομένου ότι η αύξηση του ΑΕΠ βρέθηκε κοντά στο 0% το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και η σημαντική έκθεση στην Κίνα για ορισμένες εταιρείες, η οποία αποτέλεσε εμπόδιο για τη L’Oreal  για παράδειγμα”, είπε. 

Η Κίνα αντιμετωπίζει επί του παρόντος αποπληθωρισμό και υποτονική καταναλωτική ζήτηση.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο. 

Το τέταρτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της περιοχής αυξήθηκε κατά 0,1%, επομένως η Ευρώπη απέφυγε έτσι μια τεχνική ύφεση — που ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης.

Παραμένει η προκληση των υψηλών επιτοκίων

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, που  έχουν πρωτίστως την αφετηρία τους στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός πυροδότησε ενεργειακή κρίση στην περιοχή και οδήγησε σε πληθωρισμό ρεκόρ.

Ως εκ τούτου, το μπλοκ αντιμετωπίζει επί του παρόντος υψηλά επιτόκια ρεκόρ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που καθιστά ακριβότερο για τις εταιρείες τη λήψη νέας χρηματοδότησης.


 

Related posts

Η Κίνα σταματάει να δημοσιοποιεί στοιχεία για την ανεργία των νέων από τον Αύγουστο

admin

UBS: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Credit Suisse

admin

Β. Μακεδονία – προεδρικές εκλογές: Μεγάλο προβάδισμα της Σιλιάνοφσκα του αντιπολιτευόμενου VMRO- DPMNE

admin

Υεμένη: Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε drones των Χούθι

admin

Μήνυμα Νορβηγίας προς Τουρκία: Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Νορβηγία: Πρώην διοικητής της Βάγκνερ που ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία συνελήφθη όταν προσπάθησε να περάσει τα σύνορα για να επιστρέψει στη Ρωσία

admin

Τανζανία: Τουλάχιστον 13 νεκροί εξαιτίας σύγκρουσης επιβατικού βαν με βυτιοφόρο

admin

Πολωνία: Ένας νεκρός από υπόγεια σεισμική δόνηση σε ορυχείο

admin

Φιλιππίνες: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση κατά την κυριακάτικη λειτουργία στο Μαράουι

admin