Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι δράστες της επίθεσης στη Μόσχα πέρασαν από την Τουρκία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.41

Οι ένοπλοι από το Τατζικιστάν που εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα είχαν περάσει για μικρό χρονικό διάστημα από την Τουρκία, προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους στη Ρωσία, όμως η ριζοσπαστικοποίησή τους δε συνέβη εκεί, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η πηγή αυτή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Οι δράστες, πρόσθεσε, ζούσαν στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δύο από τους δράστες έφυγαν από την Τουρκία για τη Μόσχα με την ίδια πτήση, στις 2 Μαρτίου 2024.

Περισσότεροι από 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτήν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Προφυλακίζονται άλλοι τρεις

Οι Ρώσοι ερευνητές ζήτησαν σήμερα να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση άλλοι τρεις ύποπτοι της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους, στα περίχωρα της Μόσχας, έγινε γνωστό από το δικαστήριο που έχει αναλάβει την υπόθεση, με τους τέσσερις φερόμενους ως δράστες να έχουν ήδη προφυλακιστεί.

“Τρεις φάκελοι έχουν παραληφθεί”, έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από το δικαστήριο Basmanny της ρωσικής πρωτεύουσας.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, πρόκειται για έναν πατέρα και δύο από τους γιους του.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν συνολικά 11 ανθρώπους και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτά τα τρία πρόσωπα είναι μεταξύ αυτών ή όχι.

Προφυλακιστέοι οι πρώτοι τέσσερις ύποπτοι

Προφυλακιστέοι για δύο μήνες κρίθηκαν από δικαστήριο της Μόσχας, εξάλλου, νωρίτερα, οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Ρωσίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι.

Το δικαστήριο τους έκρινε προφυλακιστέους έως τις 22 Μαΐου, εν αναμονή της δίκης τους, για την οποία δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία. Κάτι που σημαίνει ότι η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί. Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται για “τρομοκρατία” και αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Συνολικά, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν 11 συλλήψεις υπόπτων σε σχέση με την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων φερόμενων ως δραστών.

Στις εικόνες από το δικαστήριο διακρίνονται τρεις εκ των φερόμενων δραστών να οδηγούνται με χειροπέδες στον ειδικό θάλαμο για τους κατηγορουμένους. Ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε ειδική καρέκλα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τα μάτια του.

Οι δύο από τους κατηγορούμενους φέρονται να έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους, ο Νταλερζόν Μιρζόεφ και ο Σαϊντακράμι Μουρονταλί Ρατσαμπαλιζόντα.

Όπως μετάδωσε το BBC, απευθύνθηκαν στο δικαστήριο στα τατζικικά με τη βοήθεια διερμηνέα. Οι άλλοι δύο ονομάζονται Σαμσιντίν Φαριντουνί και Μουχαμαντσομπίρ Φαϊζόφ.

Οι ρωσικές αρχές έχουν ενημερώσει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι “ξένοι υπήκοοι”, χωρίς να αναφέρουν την εθνικότητά τους. Σημειώνεται ότι ο Τατζικιστάν είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία στην Κεντρική Ασία, με κυρίαρχη θρησκεία το Ισλάμ.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων εργαζόταν παλαιότερα σε κομμωτήριο στην πόλη Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας. Ένας άλλος είναι πατέρας ενός νηπίου μόλις οκτώ μηνών, υπάλληλος σε εργοστάσιο στην πόλη Πολντόσκ, στην περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι κάποιοι στην Ουκρανία είχαν κάνει προετοιμασίες για να βοηθήσουν τους τρομοκράτες να περάσουν τα ρωσικά σύνορα. Το Κίεβο ωστόσο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.

Related posts

Σερβία: Ο πρόεδρος Βούτσιτς προτείνει “σχεδόν πλήρη αφοπλισμό” στη χώρα

admin

Γαλλικός Τύπος: Πώς η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα στο μεταναστευτικό

admin

Γερμανία: Αναβάλλεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, λόγω της “τρύπας” των 60 δισ.

admin

ΟΗΕ: Όλα δείχνουν ρωσικό πύραυλο στο πλήγμα σε χωριό του Χάρκοβο – 52 οι νεκροί

admin

Τουρκία: Η διαχειρίστρια δικτύου GSM Turkcell κλείνει τα γραφεία της για “τεχνικές εργασίες” τη νύχτα των εκλογών

admin

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να “πολεμήσει μέχρι τη νίκη” μετά την απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Χαμάς

admin

Ο Μπλίνκεν επέμεινε στην προστασία των Παλαιστίνιων αμάχων κατά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου

admin

Υπό πίεση η Tesla – Δεύτερος γύρος περικοπών τιμών σε 24 ώρες

admin

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης

admin