Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Ογδοη και τελευταία άνοδος επιτοκίων στην Τουρκία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια για όγδοη διαδοχική φορά αλλά έστειλε σήμα ότι τερματίζει έναν από τους μακροβιότερους κύκλους σύσφιξης της Τουρκίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τη Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν (φωτό) αύξησε τα επιτόκια στο 45% από 42,5%. Όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ήταν με σπάνια ομοφωνία όσον αφορά την άνοδο στο 45%.

«Η επιτροπή εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει σημαντική πτώση της τάσης του υποκείμενου μηνιαίου πληθωρισμού και έως ότου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος προβλέψεων», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε δήλωση σήμερα Πέμπτη.

Ηπιες μεταβολές για την τουρκική λίρα αμέσως μετά την απόφαση, στις 30,28 λίρες ανά δολάριο.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στο τι θα συμβεί στη συνέχεια, με τις παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες να αποκλίνουν ως προς το πόσο καιρό τα επιτόκια μπορούν να παραμείνουν σε επαχθή επίπεδα για τους καταναλωτές και πολλές επιχειρήσεις.

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs βλέπουν την έναρξη της χαλάρωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά η JP Morgan προβλέπει πολύ μεγαλύτερη παύση.

Αν και τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν βαθιά αρνητικά – προσαρμοσμένα στις τρέχουσες τιμές – οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η πολιτική είναι ήδη πολύ πιο αυστηρή σε σχέση με την προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού, τον οποίο η κεντρική τράπεζα προβλέπει στο 36% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Related posts

Νέο αμοιβαίο με «μέρισμα» 3% λανσάρει η Πειραιώς

admin

Μικροπιστώσεις ως €50.000 σε μικρές εταιρίες και startups από Attica Bank

admin

Καθησυχαστικοί οι τραπεζίτες για την πορεία των NPEs

admin

Τράπεζες: Παρά πόδα για μικρές εκδόσεις senior preferred bonds

admin

Χρ. Μεγάλου: Εχουμε κεφάλαια και ρευστότητα για να δώσουμε λύσεις

admin

Ψηφιοποιημένο δάνειο σε μικρομεσαίους από Eurobank

admin

Attica Bank: Νέοι λογαριασμοί ταμιευτηρίου και νέα πράσινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια

admin

Διψήφια ανάπτυξη για τον όμιλο BFF Bank στην Ελλάδα

admin

Η ΕΚΤ ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση του κορωνοϊού

admin