Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Πώς διάβασαν τρεις οίκοι τα αποτελέσματα 2023

Τα αποτελέσματα 2023 της Mytilineos σχολιάζει σε μια πρώτη αντίδρασή της η Citi. Οπως επισημαίνει, οι ισχυρές επιδόσεις της εισηγμένης βασίζονται σε μια επανάληψη του επιχειρηματικού της μοντέλου, με σταθερή παραγωγή μετρητών από τις δραστηριότητες μετάλλων και ενέργειας, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η καλύτερη από την αναμενόμενη εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο ρυθμός εκτέλεσης έργων αποτελούν βασικό καταλύτη για την αναβάθμιση των κερδών, ενώ η λιανική προμήθεια ενέργειας και η εμπορία φυσικού αερίου συνεχίζουν να ξεπερνούν τις προσδοκίες της για την εξομάλυνση της κερδοφορίας. Η σύστασή της είναι αγορά (buy), με τιμή-στόχο τα 46 ευρώ.

«Τα στοιχεία της ανακοίνωσης υποδηλώνουν ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διατηρεί μια ισχυρή ανάπτυξη, με την εγκατεστημένη δυναμικότητα να υπερβαίνει τις προσδοκίες μας, τις πωλήσεις έργων να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας. Βλέπουμε ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πιθανότατα θα διατηρήσει την ανοδική πορεία το 2024 με την εκτέλεση και τη διάθεση έργων, οδηγώντας σε ένα ακόμη έτος αύξησης των κερδών, αν και με βραδύτερο ρυθμό λόγω της υψηλότερης βάσης», υπογραμμίζει η Citi.

Οι ταμειακές ροές εμφανίζονται καλύτερες από τις αναμενόμενες και το καθαρό χρέος στα 1,45 δισ. ευρώ είναι ελαφρώς καλύτερο από τις προσδοκίες της για 1,6 δισ. ευρώ. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στις χαμηλότερες επενδύσεις σε κεφάλαιο κίνησης σε σχέση με τις προσδοκίες της και στο πιθανό όφελος από τις πωλήσεις έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο καθαρός δανεισμός προς EBITDA στις 1,5 φορές παραμένει άνετος προς το παρόν, ενώ οι εκροές κεφαλαίου κίνησης θα πρέπει να μειωθούν το 2024 από τα αυξημένα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2023, καταλήγει η Citi.

Η Optima Bank επισήμανε ότι τα EBITDA στα 234 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο ήταν 4% σε ετήσια βάση και 4% πάνω από τις εκτιμήσεις της και του consensus, τα καθαρά κέρδη ύψους 161 εκατ. ευρώ ήταν 5% σε ετήσια βάση και 24% πάνω από τις εκτιμήσεις της. Το μέρισμα της χρήσης 2023 στο 1,50 ευρώ είναι υψηλότερο από την εκτίμησή της για 1,45 ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1.853 δισ. ευρώ και σε σχέση με τα EBITDA στις 1,8 φορές ή 1,45 φορές με προσαρμογή για το χρέος χωρίς αναγωγή.

«Η πρώτη ματιά μας είναι ότι η υπεραπόδοση της ενέργειας και κυρίως των - υπεραντισταθμίζουν και με το παραπάνω την ασθενέστερη κερδοφορία των μετάλλων και την ετήσια καθοδήγηση για EBITDA», εξηγεί η Optima Bank.

Η Euroxx Χρηματιστηριακή, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι η Mytilineos ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα για πέρυσι. Η ισχυρή υπεραπόδοση δείχνει ότι ο Όμιλος της Mytilineos έχει δημιουργήσει ένα δυναμικό επιχειρηματικό μοντέλο, ικανό να εντοπίζει τις ευκαιρίες για ανάπτυξη, ανεξάρτητα από τάσεις της αγοράς. Με βάση τις εκτιμήσεις της, η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη Ρ/Ε στις 7,6 φορές και δείκτη EV/EBITDA στις 6,3 φορές το 2024. Το μέρισμα από τη χρήση του 2023 θα είναι 1,50 ευρώ ανά μετοχή και η μερισματική απόδοση εκτιμάται σε 4%. Η σύσταση παραμένει overweight, με τιμή-στόχο τα 48 ευρώ.

«Για το τρέχον έτος, επαναλαμβάνουμε την πρόβλεψή μας για EBITDA ύψους 1,176 δισ. ευρώ, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προμήθεια της M - και της M Integrated, με τα μέταλλα να αποτελούν το 20% των EBITDA.

Οι παραδοχές για τις επενδύσεις στο έτος είναι στα 850 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερο από το 90% είναι επενδύσεις ανάπτυξης για τις Μ -», καταλήγει η Euroxx Χρηματιστηριακή.

Related posts

Ασημένιο βραβείο για τον όμιλο Goody’s-Everest από τον EcoVadis

admin

Ο Φίλιππος Μυτιληναίος αναλαμβάνει καθήκοντα CEO στην Howden Agents

admin

Οι σχεδιασμοί ΓΕΚ Τέρνα για κατασκευές-παραχωρήσεις

admin

Εκτόξευση κερδών για την Hermès στην Ελλάδα

admin

Παπουτσάνης: Στα €3 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2022

admin

Εργο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ολοκλήρωσε η Space Hellas

admin

Παραιτήθηκε ο Σοφοκλής Γιαννακού από την ΑΒ Βασιλόπουλος

admin

Ιnterlife: Αυξημένη 12,78% η ασφαλιστική παραγωγή στο εννεάμηνο

admin

Αύξησε παραγωγή και μερίδια το 2022 η Groupama Ασφαλιστική

admin