Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξέσπασμα» άνω του 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Μάιο

«Πάρτι» έστησαν οι αγοραστές στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, το οποίο πέτυχε τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων 4,5 μηνών, σβήνοντας παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος της «βουτιάς» του τελευταίου τριημέρου.

Μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, οι traders βρήκαν ευκαιρία να αγοράσουν τις μετοχές σε αρκετά ελκυστικές τιμές, ανακόπτοντας την καθοδική πορεία του Οκτωβρίου και ανακάμπτοντας από τα πρόσφατα χαμηλά 5μήνου. Ώθηση παρείχε, επίσης, και η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να διαγράφουν πτωτική πορεία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει καθοδική, με την ελληνική αγορά να καλείται να διαχειριστεί μια σειρά προκλήσεων -από τα επιτόκια και το ακριβό πετρέλαιο έως τη Μέση Ανατολή.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες ήταν οι βασικές «πρωταγωνίστριες», εμφανίζοντας αύξηση έως και 7%. Από κοντά ακολούθησαν και οι ΔΕΗ – Mytilineos – Viohalco – Aegean – Ελλάκτωρ – Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες διευρύνθηκαν έως το 8%. Η μετοχή της Cenergy, δε, μετά τις έξι διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, ανέκαμψε άνω του 10%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά 4,19% και διαμορφώθηκε στις 1.157,85 μονάδες, κερδίζοντας 46,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.111,29 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 45 μονάδες (από 1.118,16 έως 1.163,15 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 116 εκατ. ευρώ.

Δυναμικό comeback των αγοραστών
Το Χρηματιστήριο Αθηνών «έβγαλε» δυναμική αντίδραση, κόβοντας τη… φόρα στους πωλητές, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι, οδηγώντας την εγχώρια αγορά έως και τα χαμηλά 5μήνου.

Τα υπερπουλημένα επίπεδα και οι ελκυστικές τιμές πρόσφεραν την ευκαιρία στους αγοραστές να κάνουν τα «ψώνια» τους και να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος από τα τέλη του καλοκαιριού αιμορραγεί σταθερά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ανοδικό κρεσέντο επήλθε στον απόηχο της χθεσινής ισχυρής βουτιάς (9/10), η οποία έφερε το ελληνικό χρηματιστήριο έως τις 1.100 μονάδες. Πλέον, ωστόσο, απέχουμε παρασάγγας από τις συγκεκριμένες στηρίξεις, έχοντας ανακτήσει τις 1.150 μονάδες.

Στο θετικό κλίμα της Τρίτης, αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το αισθητά βελτιωμένο περιβάλλον στο εξωτερικό, κάτι το οποίο σχετίζεται με την πορεία των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,25% – 5,50% στη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου. Σε «παύση» της πορείας σύσφιγξης αναμένεται να προβεί και η ΕΚΤ, η οποία θα κρατήσει τα επιτόκια καταθέσεων στο 4% στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου.

Αυτές οι εξελίξεις εύλογα παρέχουν ώθηση στις μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση εχθρεύονται τα υψηλά επιτόκια.

Ταυτόχρονα, η στροφή των επενδυτών στα ασφαλή «καταφύγια», ως απόρροια της ανάφλεξης των γεωπολιτικών προκλήσεων στη Μέση Ανατολή, έδωσε πολύτιμες «ανάσες» στις ομολογιακές αποδόσεις, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης.

Related posts

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Μέχρι πότε υποβάλλονται

admin

Αλλάζει το μοντέλο κατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους

admin

Ρωσία – ΔΝΤ: Η οικονομία «αντέχει» παρά τις κυρώσεις – Ανάπτυξη 0,7% προβλέπει φέτος

admin

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ

admin

ΕΚΤ: Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες η αύξηση των επιτοκίων – Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις

admin

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Πότε θα μπει στους λογαριασμούς των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα

admin

Χατζηδάκης: Πέντε πρωτοβουλίες για τα ακίνητα – Πώς θα αυξηθούν τα διαθέσιμα προς ενοικίαση

admin

Τρίτη πτωτική συνεδρίαση για τη Wall Street – Μικρές απώλειες στους δείκτες

admin

Ομόλογα: Aνοδικά κινούνται οι τιμές τους, υποχωρούν οι αποδόσεις τους

admin