Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα και ΗΠΑ παρακολουθούν την πιθανή διακοπή της λειτουργίας πυρηνικού αντιδραστήρα στη Βόρεια Κορέα

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι “παρακολουθεί στενά” το θέμα που αφορά πυρηνικό αντιδραστήρα της Βόρειας Κορέας, μετά τη δημοσίευση πληροφοριών για την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του, πιθανόν για να εξαχθεί πλουτώνιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών της Σεούλ και της Ουάσινγκτον εντόπισαν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες στα τέλη Σεπτεμβρίου διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία του αντιδραστήρα των πέντε μεγαβάτ του εργαστηρίου της Γιονγκμπιόν, γράφει σήμερα η νοτιοκορεατική εφημερίδα Donga Ilbo.

“Οι νοτιοκορεατικές και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν στενά τις κινήσεις στο ζήτημα αυτό”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας Γέον Χα-κιού, απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες αυτές των εφημερίδων.

Η αναστολή αυτή της λειτουργίας του αντιδραστήρα θα μπορούσε να δείχνει ότι ράβδοι αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου υφίστανται επεξεργασία για να εξαχθεί πλουτώνιο που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται κυβερνητική πηγή.

Στις εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Πιονγκγιάνγκ, βρίσκεται ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας της Βόρειας Κορέας και η μόνη γνωστή πηγή πλουτωνίου για το βορειοκορεατικό πρόγραμμα εξοπλισμών.

Η Πιονγκγιάνγκ κατοχύρωσε την περασμένη εβδομάδα στο Σύνταγμά της το καθεστώς της ως πυρηνικού κράτους και ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν υπογράμμισε την ανάγκη για πιο σύγχρονα πυρηνικά όπλα για την αντιμετώπιση των απειλών από τις ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε εξάλλου φέτος σε αριθμό ρεκόρ δοκιμών πυραύλων παρά τις διεθνείς κυρώσεις, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και των συμμάχων τους.

Οι προσπάθειες μεσολάβησης έχουν αποτύχει επανειλημμένως και η προοπτική η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα δείχνει να απομακρύνεται.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή το 2006 και την έκτη της, την πιο ισχυρή, τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι παρατηρητές εγείρουν αυξανόμενες ανησυχίες καθώς η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να αναπτύξει τακτικές πυρηνικές κεφαλές.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε φέτος από την ερευνητική υπηρεσία του αμερικανικού Κογκρέσου επισημαινόταν ότι η Βόρεια Κορέα φέρεται να κατέχει ήδη αρκετό υλικό για “20 με 60 κεφαλές”.

Η Βόρεια Κορέα επιδιώκει ενεργά την ανάπτυξη πιο μικρών κεφαλών για την προσαρμογή τους σε διάφορα συστήματα εκτόξευσης, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Related posts

Λιβύη: Το κοινοβούλιο ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Οσάμα Χάμαντ

admin

Ντε Κος (ΕΚΤ): Πιο κοντά στο τέλος ο κύκλος σύσφιξης αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα

admin

Η Χαμάς θέτει όρους για την παράδοση των φαρμάκων

admin

Αζερμπαϊτζάν: Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε στα σύνορα με την Αρμενία

admin

Οι ΗΠΑ στοχεύουν τους Ιρανούς χρηματοδότες – εκπαιδευτές της Χαμάς με νέο γύρο κυρώσεων

admin

Επιτόκια: Ομοιότητες και διαφορές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και της Fed

admin

Επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ουάσινγκτον, 8-9 Φεβρουαρίου

admin

Ο διευθυντής της CIA επισκέφθηκε το Πεκίνο για συνομιλίες με τους Κινέζους ομολόγους του

admin

Σουηδία: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Στοκχόλμη

admin