Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο στρατηγικό σχέδιο για τους αποδήμους

Το βλέμμα στους αποδήμους στρέφει η ελληνική διπλωματία ενόψει ευρωεκλογών, και όχι μόνο. Το υπουργείο Εξωτερικών θέλει την ενδυνάμωση των δεσμών με τη Διασπορά, επιδιώκει την επικοινωνία και την καταγραφή του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο και την αξιοποίηση της ομογένειας για την ανάδειξη και προώθηση σημαντικών θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος. Στις επιδιώξεις της Αθήνας είναι οι ομογενείς να μετατραπούν σε πρεσβευτές της Ελλάδας και για την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας με άλλα κράτη, μέσω και συμφωνιών για τη Διασπορά. Με το ΥΠΕΞ να εκπονεί και ένα στρατηγικό σχέδιο (2024-27) σε βάθος τριετίας για τον απόδημο ελληνισμό που αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα.

Η καμπάνια για την επιστολική ψήφο αναμένεται να αποτελέσει μία από τις άμεσες κεντρικές δράσεις των επόμενων μηνών με στόχο την ενημέρωση των Ελλήνων της Διασποράς για τις ευρωεκλογές και τη μεγιστοποίηση της προσέλευσής τους στις κάλπες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Στόχος η ενίσχυση της συμμετοχής τους στη διαδικασία, με την καμπάνια να γίνεται με άξονα τις Αρχές του εξωτερικού, καθώς και η διευκόλυνση των ψηφοφόρων μέσω των προξενείων. Από τις δράσεις αναμένεται να προκύψει και η καταγραφή του αριθμού των ομογενών που θα θελήσουν να εγγραφούν στους καταλόγους, είτε έχουν δικαίωμα ψήφου είτε όχι με μία απογραφή των μελών της ελληνικής Διασποράς.

Στο πλαίσιο δε του Μετασχηματισμού των Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών επιδιώκεται η διαρκής βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών, η καλύτερη επικοινωνία τους με τους έλληνες πολίτες στο εξωτερικό και η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή τους.

Δράσεις και στόχοι

Το στρατηγικό σχέδιο την ευθύνη του οποίου έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», εννιά κατευθύνσεις και στρατηγικούς στόχους που θα υλοποιηθούν μέσω σειράς δράσεων και αναμένεται να είναι οι εξής:

Επαναπροσέλκυση των Ελλήνων που μετανάστευσαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, των εμπειριών και των δεξιοτήτων τους. Στόχος η «νέα διασπορά», το «brain drain».

Εμπλουτισμός των δυνατοτήτων για παροχή ψηφιοποιημένων υπηρεσιών προς τους αποδήμους και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές.

Διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, παράδοσης και πολιτισμού με έμφαση στη νέα γενιά. Ενίσχυση της ελληνομάθειας μέσω ψηφιακών εργαλείων και σε συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια και άλλους φορείς.

Εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων ομογενών μέσω ενίσχυσης προγραμμάτων υποτροφιών και προώθησης αγγλόφωνων προγραμμάτων ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας.

Αξιοποίηση του παράγοντα της Διασποράς ως «εργαλείου» ενίσχυσης σχέσεων με άλλα κράτη μέσω της σύναψης διμερών και τριμερών συμφωνιών με επίκεντρο τα ζητήματα Διασποράς.

Αξιοποίηση δράσεων πολιτιστικής διπλωματίας για την προβολή και ανάδειξη του έργου ελλήνων καλλιτεχνών της Ομογένειας, καθώς και την προαγωγή του φιλελληνισμού ανά την υφήλιο.

Αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας ως βασικού συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου – Ομογένειας.

Και αν οι ευρωεκλογές και η επιστολική ψήφος είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πλέον άμεσους στόχους του στρατηγικού σχεδίου για τους αποδήμους, στο κάδρο μπαίνει και η Παιδεία και δη τα πανεπιστήμια. Στις επιδιώξεις είναι να αναπτυχθούν συνεργασίες που θα συνδέουν τον ακαδημαϊκό κόσμο της Ελλάδας με την ελληνική ομογένεια και θα καταστεί δυνατόν να προωθήσουν στο εξωτερικό τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα διεθνή προγράμματα σπουδών τους. Με την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων φιλοξενίας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία ζωντανή διαφήμιση μέσω και Summer ή Winter Schools και Summer Camps.

Πλατφόρμα staellinika

Στις δράσεις περιλαμβάνεται και ο εμπλουτισμός της ψηφιακής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika, με σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία, ενώ προγραμματίζεται και η προσαρμογή της πλατφόρμας σε επιπλέον γλώσσες, η προσθήκη νέων μαθημάτων και νέου περιεχομένου για αυξημένα κίνητρα μάθησης, καθώς και η χρήση δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης ή και η λειτουργία Διαδικτυακού Σχολείου.

Ακόμα θα λειτουργήσει ψηφιακός χώρος ελληνικής Διασποράς για ενημέρωση των αποδήμων, θα δρομολογηθούν δράσεις για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Related posts

Ελληνοτουρκικά: Η πιο δύσκολη στιγμή για τον Νίκο Δένδια – Τι αποκάλυψε ο ίδιος

admin

ΠΑΣΟΚ: Επενδύοντας στον στόχο του «δεύτερου κόμματος»

admin

Χουριέτ: Θα πάθουν έμφραγμα στην Αθήνα όταν υπογραφούν οι συμφωνίες Τουρκίας – Αιγύπτου

admin

Η αποχή Βορίδη από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια πλήγμα στην εικόνα Μητσοτάκη

admin

ΚΚΕ για τριετίες: Κυβερνητική απάτη

admin

Πυρ ομάδον από την αντιπολίτευση για τον προϋπολογισμό

admin

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Χατζηνικολάου για την επίθεση στη Real

admin

Κακοκαιρία Daniel: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» είπε ο Μητσοτάκης στους δημάρχους της Θεσσαλίας

admin

Μητσοτάκης και Τασούλας ήπιαν τον πρώτο καφέ της χρονιάς στο Κολωνάκι

admin