Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα εποχή στις Ενοπλες Δυνάμεις

Μήνυμα για νέα εποχή στις Ενοπλες Δυνάμεις στέλνουν οι αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την επιλογή τόσο του νέου αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας καθώς και των νέων αρχηγών των Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού. Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια να εξαγγέλλει νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την Εθνική Ασφάλεια, την Εθνική Στρατηγική για τις Ενοπλες Δυνάμεις του 2030 και ένα σύγχρονο Αμυντικό Δόγμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και τη θητεία των πολιτών.

Και αυτό το νέο δόγμα καλείται να υπηρετήσει η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αλλαγή να χαρακτηρίζεται «απόλυτα επιβεβλημένη, για να μην πω καθυστερημένη», όπως ανέφερε ο Δένδιας.

Η επιλογή του αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ δείχνει τη διάθεση τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για σημαντική ανανέωση στις Ενοπλες Δυνάμεις, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου τοπίου στην ηγεσία. Ο Χούπης προέρχεται από το Οπλο των Διαβιβάσεων, ωστόσο υπηρέτησε κατά το μεγαλύτερο μέρος ως αξιωματικός καριέρας στις Ειδικές Δυνάμεις και μέχρι την επιλογή του ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Ενας «καταδρομέας με διδακτορικό», όπως επισημαίνουν στο Πεντάγωνο, αφού είναι διδάκτωρ με άριστα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της Πληροφορίας, με δημοσιεύσεις επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλειας, στρατηγικής κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.

Ενα βιογραφικό το οποίο ανταποκρίνεται στους τρεις πυλώνες των αλλαγών στις Ενοπλες Δυνάμεις που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και αφορούν πρώτον την πλήρη αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο ένα οργανωτικά σύγχρονο, ευέλικτο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα, δεύτερον τα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και την επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, και τρίτον τους ανθρώπινους πόρους των Ενόπλων Δυνάμεων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στη θητεία των πολιτών.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, νέος αρχηγός ΓΕΣ ορίζεται ο αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, από τα τεθωρακισμένα, μέχρι πρότινος διοικητής ΑΣΔΥΣ, αρχηγός ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Δημήτριος – Eλευθέριος Κατάρας, μέχρι πρότινος αρχηγός Στόλου, και αρχηγός ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, μέχρι πρότινος διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης.

Τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο ευχαρίστησε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η συμβολή του υπήρξε υπερπολύτιμη. Τόσο απέναντι σε προκλήσεις συμβατικής ή και υβριδικής μορφής, όσο και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων».

Related posts

Ελλάδα και Τουρκία «μετράνε» συμμάχους

admin

Συνέδριο ΝΔ: «Καρφί» Μητσοτάκη σε Σαμαρά – Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να επιστρέψουμε στο 40%

admin

Με την ιστορική ατάκα του Ανδρέα διέγραψε τον Τζουμάκα ο Κασσελάκης

admin

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι

admin

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Πανικός στο Twitter με την ένταξή της στο κόμμα του Μπογδάνου

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν με Γεραπετρίτη – Πότε θα συναντηθούν

admin

Πορεία

admin

Η μυστική «Tasκ Force» πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου

admin

Ακονίζουν μαχαίρια για την Εξεταστική για τα Τέμπη

admin