Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακονίζουν μαχαίρια για την Εξεταστική για τα Τέμπη

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί αύριο η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Και όπως φαντάζεστε, δεδομένου ότι μας έχουν προκύψει και οι προτάσεις για Προανακριτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Και δεν αποκλείω και τις εντάσεις. Κατ’ αρχάς να σας πω όμως ότι η πρόταση του ΚΚΕ αναμένεται να γίνει δεκτή, καθώς έχουν ήδη ξεκαθαρίσει δημόσια ότι θα τη στηρίξουν η ΝΔ και η Πλεύση Ελευθερίας. Θεωρητικώς, αυτό δεν εμποδίζει να γίνει δεκτή κάποια από τις δύο προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής. Είναι διαφορετικές επιτροπές η Εξεταστική από την Προανακριτική και μπορούν κάλλιστα – κανονιστικά μιλώντας – να πραγματοποιηθούν παράλληλα. Αλλά στην πράξη δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Και εκεί ξεκινάνε οι εντάσεις.

Κόντρα για τα «δεκανίκια»

Είναι απολύτως ενδεικτικός ο τσακωμός που έγινε χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, μεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και του Θανάση Παφίλη. Διότι η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ΚΚΕ (για την πρόταση της Εξεταστικής) ως «δεκανίκι της κυβέρνησης». Ο Παφίλης τής απάντησε, χωρίς μισόλογα, ότι «δεκανίκι της κυβέρνησης είστε εσείς που ψηφίσατε τόσα νομοσχέδια της ΝΔ την προηγούμενη περίοδο» και την κατηγόρησε ότι δεν στηρίζουν την πρόταση του ΚΚΕ από φόβο μη βγουν και άλλες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ντόρα τρολάρει

Παρεμπιπτόντως, για να πάρουμε μια γεύση από τα… απόνερα των όσων συνέβησαν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, να σας μεταφέρω απλώς μια ατάκα – καρφί που ειπώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων. Εκείνη την ώρα που τσακώνονταν η Τζάκρη με τον Παφίλη για το «δεκανίκι», πετάχτηκε η Ντόρα Μπακογιάννη και είπε περιπαικτικά προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ: «Καλά, μην κάνετε έτσι. Δεν σας είπε και πέμπτη φάλαγγα…». Οπως χαρακτήρισε, δηλαδή, ο Στέφανος Κασσελάκης τους μισούς πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ…

Πατάνε γκάζι για επέκταση της Σούδας

Με γρηγορότερους ρυθμούς προχωράει το πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του Ναύσταθμου Κρήτης και τη μετατροπή του σε ένα πραγματικό «φρούριο της Μεσογείου» – για να χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμό πηγής μου από το ΓΕΕΘΑ. Πράγμα λογικό, αν λάβει κάνεις υπόψη την υψηλή γεωστρατηγική σημασία της Σούδας, υπό το φως και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Χθες ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης (έχει την πολιτική εποπτική ευθύνη του έργου) υπέγραψε ακόμη μία απόφαση κατακύρωσης διαγωνισμού για έργο συντήρησης στις ναυτικές υποδομές, ενώ, από ό,τι μαθαίνω, έπονται και άλλες. Θυμίζω ότι ο στόχος είναι, εκτός από τις εργασίες συντήρησης κι αναβάθμισης, να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν μεταστάθμευση περισσότερου μόνιμου προσωπικού, μόνιμη στάθμευση και ανεφοδιασμό σε μεγαλύτερη κλίμακα, ώστε να καλύπτεται επιχειρησιακά μεγαλύτερο εύρος, γεωγραφικό και δραστηριοτήτων.

Και Πτέρυγα Μάχης στα σκαριά

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται και η δημιουργία μιας νέας Πτέρυγας Μάχης στον Ναύσταθμο, για τη φιλοξενία μιας ακόμα μοίρας μαχητικών αεροσκαφών, πέρα από την 115 που ήδη υπάρχει στη Σούδα. Η σκέψη είναι η νέα πτέρυγα να φιλοξενεί και περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Θυμίζω ότι, εκτός από τα Heron που έχουμε πάρει με leasing από το Ισραήλ, το ΓΕΕΘΑ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την αγορά τριών αμερικανικών UAV MQ9 REAPER.

Στο Μαξίμου για τα ΑμεΑ

Στην αίθουσα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου χθες έγινε η πρώτη μεγάλη σύσκεψη του συντονιστικού μηχανισμού για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, υπό τον υπουργό Επικράτειας Σταύρο Παπασταύρου, που έχει πάρει εξαρχής πάνω του το θέμα αυτό, αλλά και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Πρωταγωνιστές ήταν οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ, της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας και των 31 δευτεροβάθμιων οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος που κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί των στόχων της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030.

Επίσκεψη στο Φανάρι

Επίσκεψη – εξπρές στην Κωνσταντινούπολη έκανε χθες η υφυπουργός Εξωτερικών  Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επισκέφθηκε νωρίς το πρωί το Φανάρι, όπου και εκκλησιάστηκε πριν γίνει δεκτή από τον Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχαν κατ’ ιδίαν μακρά συνάντηση και γευμάτισαν παρέα. Εκανε μια τελευταία στάση στο γενικό προξενείο και μετά αναχώρησε για να συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

Related posts

Τι δηλώνει ο Αβραμόπουλος για τη συμμετοχή του στην ΜΚΟ του Αντόνιο Παντζέρι

admin

Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική σύγκρουση για τις φωτιές – Πότε θα γίνει η συζήτηση, τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

admin

Τουρκία: Νέοι παραλογισμοί Ακάρ για νησιά και εναέριο χώρο

admin

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις φωτιές: Δείτε όλα τα μέτρα της κυβέρνησης

admin

Οι πιέσεις στον Ιερώνυμο και οι δίαυλοι με Μητσοτάκη

admin

Πέθανε η αγωνίστρια της Αριστεράς, Μαργαρίτα Γεραλή – Ο αποχαιρετισμός του Τσίπρα

admin

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία

admin

Μητσοτάκης: «Δίνουμε καθημερινά μάχη στη θάλασσα ενάντια στους διακινητές»

admin

Απόβαση του FBI στην Κύπρο για τους ρώσους ολιγάρχες

admin