Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νάγκελ (Bundesbank): Συστημική αποτυχία η έλλειψη τραπεζικής ένωσης

Την έντονη απογοήτευσή του που η Ευρώπη δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη λεγόμενη τραπεζική ένωση εξέφρασε ο πρόεδρος της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

“Όταν ανέφερα αυτό το θέμα πριν από μερικές εβδομάδες, ότι χρειαζόμαστε δηλαδή μια τραπεζική ένωση, δέχτηκα πολύ αρνητικά σχόλια”, δήλωσε σήμερα μιλώντας στη Φρανκφούρτη. “Ξεχνάμε σε μια στιγμή όπως αυτή ότι ίσως αυτό που πετύχαμε στο παρελθόν δεν εξυπηρετεί ή δεν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας στο μέλλον”, πρόσθεσε.

“Για μένα είναι ένα είδος συστημικής αποτυχίας”, είπε ο επικεφαλής της Bundesbank. “Γιατί δεν είμαστε ικανοί; Γιατί δεν το ξεπερνάμε αυτό;”. 

Η προσπάθεια της Ευρώπης να κάνει πιο εύρωστο το τραπεζικό της σύστημα αποτελείται από τρεις πυλώνες: τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, έναν ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών και ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων. Αυτό το τελευταίο στοιχείο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς δεν έχει επιτευχθεί η αναγκαία πολιτική συναίνεση, με τη Γερμανία μεταξύ των πιο σκεπτικιστών μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ο Νάγκελ αναφέρθηκε στο θέμα της τραπεζικής ένωσης κατά τη διάρκεια των ετήσιων συνεδριάσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τον Ιανουάριο και ξανά τον περασμένο μήνα, όταν είπε ότι ήταν σίγουρος ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων “θα μπορούσαν να βρουν μια καλή λύση στην οποία το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο τραπεζική ένωση σε μια υβριδική λύση”.

Related posts

Ουκρανικά drones χτύπησαν στόχους σε έξι περιοχές της Ρωσίας

admin

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τις απόψεις υποψήφιων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή

admin

Ιταλία: Για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού

admin

Σουδάν: Μάχες και πυρκαγιές στο Χαρτούμ

admin

Ποροσένκο: Ο Πούτιν είναι σαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν – Το τέλος τους θα είναι ίδιο

admin

Έντονη αντίδραση Σερβίας για το “πράσινο φως” στο Κόσοβο για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης

admin

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πιο αδύναμη η ανάπτυξη αλλά αυτό δεν ακυρώνει την ανάγκη και νέων αυξήσεων των επιτοκίων

admin

Καζακστάν – Ρωσία: Απειλούνται πόλεις από τις σαρωτικές πλημμύρες

admin

Χάγη: Το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο επικύρωσε την καταδίκη πρώην διοικητή των ανταρτών του Κοσόβου για εγκλήματα πολέμου

admin