Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πιο αδύναμη η ανάπτυξη αλλά αυτό δεν ακυρώνει την ανάγκη και νέων αυξήσεων των επιτοκίων

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί μόλις πριν από λίγους μήνες, ωστόσο αυτό δεν ακυρώνει αυτόματα την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, σημείωσε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της σε κάθε συνεδρίαση πολιτικής τους τελευταίους 13 μήνες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν εάν θα κάνουν μια παύση ή θα τα αυξήσουν ξανά στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο. 

Μιλώντας σε συνέδριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, η Σνάμπελ αναγνώρισε ότι η ανάπτυξη δέχεται πιέσεις, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σύσφιξη να συνεχιστεί, προειδοποιώντας ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει “επίμονα υψηλός”.

Οι τελευταίες εξελίξεις “δείχνουν ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης είναι πιο αδύναμες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί στο βασικό σενάριο”, ανέφερε. Ωστόσο, “οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν επίμονα υψηλές, με τους εγχώριους παράγοντες να είναι πλέον ο βασικός παράγοντας για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ”.


 


Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματούχος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επόμενη συνεδρίαση: “Εφόσον κρίνουμε ότι η στάση της πολιτικής μας δεν είναι συμβατή με την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μας θα δικαιολογείται”, ανέφερε.

“Εφόσον η αξιολόγηση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής δείχνει ότι ο ρυθμός του αποπληθωρισμού εξελίσσεται όπως επιθυμούμε, ενδεχομένως να έχουμε το περιθώριο να κρατήσουμε στάση αναμονής για να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία”, πρόσθεσε.

Related posts

Επίθεση στη Μόσχα: Η Γιούλια Ναβάλναγια εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τα θύματα

admin

ΗΠΑ: Ο “τραμπικός” πρόεδρος της Βουλής αρνείται να θέσει το ν/σ για Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν σε ψηφοφορία

admin

Εκλογές στην Τουρκία: Άρχισε τα τραγούδια ο Ερντογάν

admin

Πούτιν: Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει την εμπιστοσύνη των Ρώσων – Είμαι βέβαιος οι στόχοι θα επιτευχθούν

admin

Βενεζουέλα: Δώδεκα νεκροί από κατάρρευση χρυσωρυχείου λόγω πλημμύρας

admin

Γερμανία: Επιδότηση 4 δισ. ευρω στους ημιαγωγούς

admin

Κρεμλίνο: Το αφρικανικό ειρηνευτικό σχέδιο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί

admin

Τουρκία: Αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ

admin

Σκοτώθηκε διοικητής της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή, λέει ο ισραηλινός στρατός

admin