Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Χαρακόπουλος με κόπτες βουλευτές της Αιγύπτου: Στενότερη συνεργασία της ΔΣΟ με το κοινοβούλιο της Αιγύπτου

“Η Αίγυπτος αποτελεί αναμφίβολα μια άγκυρα ασφαλείας στην πολύπαθη Μέση Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς σήμερα διεξάγεται αιματηρός πόλεμος στη Γάζα, εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν, η Λιβύη παραμένει διαιρεμένη, ενώ στην Ερυθρά Θάλασσα επικρατεί τεταμένη κατάσταση λόγω των επιθέσεων των Χούθι. Η χώρα του Νείλου, με την μακρά ιστορία, συνιστά ταυτόχρονα την έδρα του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αλλά και του Πατριαρχείου των Κοπτών με πολυπληθές χριστιανικό ποίμνιο και εκπροσώπηση στη Βουλή, ενώ στην επικράτεια της φιλοξενεί και παγκόσμιας εμβέλειας θρησκευτικά μνημεία, όπως η ιστορική Μόνη της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας προσβλέπουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων και στη στενότερη συνεργασία με το κοινοβούλιο της Αιγύπτου, και ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, έχουμε μεταφράσει στην αραβική τον Τόμο για τους Ναούς της Αγίας Σοφία ανά τον κόσμο και προγραμματίζουμε, όταν λήξουν οι πολεμικές συγκρούσεις στη Γάζα, να τον παρουσιάσουμε στην φημισμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας”, τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα της ΔΣΟ με τα μέλη του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, την Μάναλ Χελάλ και τον Ιχάμπ Ράμζι.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ, αφού καλωσόρισε τους βουλευτές που ανήκουν στην κοπτική χριστιανική κοινότητα της Αιγύπτου, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη εξεύρεσης διαύλων συνεργασίας χριστιανών και μουσουλμάνων. Στην κατεύθυνση αυτή, πριν από λίγα χρόνια, η ΔΣΟ διεξήγαγε διεθνές συνέδριο στον Λίβανο με θέμα τη συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή χριστιανικών, μουσουλμανικών και άλλων μονοθεϊστικών θρησκειών, τα πρακτικά του οποίου εκδόθηκαν σε πολλές γλώσσες. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε διάλογο με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και τη ανάληψη κοινών δράσεων.

Επίσης, ενημέρωσε τους Αιγύπτιους ομολόγους του πως, με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές, η ΔΣΟ έχει αναλάβει εκστρατεία για την ανάδειξη της συμβολής των χριστιανικών αξιών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Επιπλέον, τους πληροφόρησε ότι στην επικείμενη τροποποίηση της Ιδρυτικής Πράξης της ΔΣΟ προτείνεται να καθιερωθεί η αραβική ως μία από τις τέσσερις βασικές γλώσσες εργασίας στον Οργανισμό.

Τέλος, ο κ.Χαρακόπουλος συζήτησε με τους Αιγύπτιους βουλευτές τη δυνατότητα το κοινοβούλιο της χώρας τους να ορίσει επίσημη αντιπροσωπεία βουλευτών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις εργασίες της ΔΣΟ.

Related posts

Αλληλοκατηγορίες Μόσχας – Κίεβου για την πτώση του αεροπλάνου με 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους

admin

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ παραμένει αισιόδοξος ότι η ‘Αγκυρα θα επικυρώσει το σουηδικό αίτημα ένταξης τον Οκτώβριο

admin

Ιταλία: 573 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντούζα το τελευταίο 24ωρο

admin

Χαβάη: Δυόμιση εβδομάδες μετά τις φονικές πυρκαγιές οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα λίστα με 388 αγνοούμενους

admin

Ιορδανία: Το Ισραήλ ωθεί τους Παλαιστίνιους να εγκεταλείψουν την Γάζα

admin

Την απόλυτη στήριξη της Γαλλίας στο Ισραήλ εξέφρασε ο Μακρόν σε επικοινωνία του με τον Νετανιάχου

admin

Γαλλία: Δεν θα επιτρέπεται πλέον να φοριέται η αμπάγια στο σχολείο

admin

Ryanair: Πλήγμα στα κέρδη από το “εμπάργκο” των ταξιδιωτικών πρακτόρων

admin

Ταϊβάν: Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων στις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές – Παρακολουθεί στενά η Κίνα

admin