Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα δημοψηφίσματα φέρνουν αποχωρήσεις

Μνήμες του… 2015 και νέους σχεδιασμούς στις εσωκομματικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέφερε η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για εσωτερικό δημοψήφισμα για τη διαγραφή των Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Στέφανου Τζουμάκα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης το πρωί της Παρασκευής, λίγες ώρες μόλις πριν τη διεξαγωγή της Κεντρικής Επιτροπής, επιχείρησε τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Θα ζητήσει από την ΚΕ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου «να αποφασιστεί απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος το ζήτημα των αποπομπής των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας» και, σε περίπτωση που δεν περάσει από εκεί, θα καταθέσει αίτημα με το 15% των μελών του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δείχνει απόλυτα αποφασισμένος να απαγκιστρωθεί από την εσωκομματική αντιπολίτευση, όποιας μορφής. Με την «Ομπρέλα» που, ούτως ή άλλως θα αποχωρούσε, αλλά και με στελέχη που θα παράμεναν στον κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα ασκούσαν κριτική στα πεπραγμένα του. Εξάλλου, όπως ανέφερε ο ίδιος, το «καθαρό κόμμα» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φτάσει στο 30%», ενώ, ήδη, έχουν αποχωρήσει οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης.

Χάος επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις διαγραφές

Το δημοψήφισμα του Κασσελάκη – Τι προβλέπει το Καταστατικό

Σημειώνεται ότι για τα εσωτερικά δημοψηφίσματα το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προβλέπει, σύμφωνα με το άρθρο 24, πως:

1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο.

2. Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται: (α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ. (β) σε περιφερειακό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών του αντίστοιχου γεωγραφικού επιπέδου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΠΣΕ. Το δημοψήφισμα μπορεί να αφορά αποκλειστικά ζητήματα περιφερειακής πολιτικής. Για την πρόθεσή της να διοργανώσει περιφερειακό δημοψήφισμα, η ΠΣΕ ενημερώνει την ΚΕ. Εάν η ΚΕ κρίνει ότι η σημασία ενός θέματος υπερβαίνει τα όρια της συγκεκριμένης περιφέρειας, μπορεί να ακυρώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ή να το επαναπροκηρύσσει με άλλους όρους, σε πανελλαδικό επίπεδο ή σε επίπεδο περισσότερων περιφερειών.

Οι αντιδράσεις στελεχών

Το τέντωμα των σχοινιών από τον Στέφανο Κασσελάκη φέρνει και τα στελέχη πλησίον της Έφης Αχτσιόγλου να βρίσκονται σε συζητήσεις για την επόμενη μέρα του κόμματος. Αν και οι τους ήθελαν να παραμένουν εντός του κόμματος, πλέον, συνεδριάσουν ώστε να σχεδιάσουν εκ νέου τις κινήσεις τους.

Τις σκέψεις αυτών των στελεχών έδειξε και ο Νίκος Μπίστης που ανέφερε στο Facebook πως «ο κόσμος σκοτώνεται στην γειτονιά μας, οι πολίτες ασφυκτιούν από τα σωρευμένα προβλήματα και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κάνει δημοψήφισμα για την διαγραφή του Τζουμάκα γιατί ο μεν Σκουρλέτης έφυγε μόνος του (δις εις θάνατον) και οι άλλοι δυο σύντροφοι έχουν ανακοινώσει την αποχώρηση τους. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση περιττεύουν οι αναλύσεις για την άμεση και την έμμεση δημοκρατία . Κυριαρχεί η άμεση γελοιότητα. Και ο υπαρκτός κίνδυνος για την υπόσταση του κόμματος».

Στο τραπέζι και η αποπομπή Κασσελάκη

Μεταξύ άλλων όμως αντιδράσεις στο «διάγγελμα» του Στέφανου Κασσελάκη έφερε και στους λεγόμενους «προεδρικούς», ή αυτούς που δεν θα έφευγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα, στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη η πρόταση αποπομπής του Στέφανου Κασσελάκη που είχε διακινηθεί το προηγούμενο διάστημα από στελέχη της «Ομπρέλας», καθώς, όπως λένε διάφορα στελέχη, κινείται αντικαταστατικά και καταστρατηγεί τις αποφάσεις του συνεδρίου του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαία στελέχη όπως οι κ.κ. Παππάς, Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος και Ξενογιαννακοπούλου που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον τρόπο που επέλεξε ο Στέφανος Κασσελάκης να πραγματοποιήσει τις διαγραφές και τονίζουν ότι η πρόταση για δημοψήφισμα προκάλεσε ανησυχία.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν σε συζητήσεις ότι υπό το φως και των σημερινών καταγγελτικών δηλώσεων θεωρούν αυτονόητο ότι παρέλκουν οι λόγοι για τις παραπομπές στην επιτροπή δεοντολογίας. Πόσο μάλλον δε, όπως λένε, να διεξαχθεί δημοψήφισμα για ένα τέτοιο ζήτημα.

Σημειώνεται ότι, ακόμη, οι συζητήσεις είναι πυκνές μεταξύ στελεχών που έκαναν διαφορετικές επιλογές στην προεδρική εκλογή αλλά επιθυμούν να στηρίξουν το κόμμα με όλες τους τις δυνάμεις.

Πλήθος στελεχών προσθέτουν ότι αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με δημοψηφίσματα.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης για παράδειγμα ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα πως «σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία που οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το κόμμα. Όταν κάποιος αποχωρεί, δεν βρίσκω το λόγο να συνεχίσουν με κάθε μέτρο οι διαδικασίες των διοικητικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η διαδικασία των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων, κάθε είδους πειθαρχικού μέτρου στο κόμμα δεν είναι ζήτημα το οποίο τίθεται στην κρίση των μελών. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε την Επιτροπή Δεοντολογίας».

Related posts

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το μετέωρο βήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας

admin

Η μυστική συνάντηση που έκρινε τη διάσπαση

admin

Πρώτο δείγμα στην αρένα των εννέα κομμάτων

admin

Ετοιμάζεται πωλητήριο για τα παλαιότερα αεροσκάφη

admin

Επίσκεψη – αστραπή στην Αθήνα αποφάσισε τελικά ο Ερντογάν

admin

Νίκος Δένδιας: Οποιοσδήποτε εκλέγεται οφείλει να έχει μία βασική αρχή το εθνικό συμφέρον

admin

Ανδρουλάκης: Το ευχαριστώ στον Κώστα Σημίτη για την προσφορά του

admin

«Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ»

admin

Μπορεί να γίνει ελληνικό «Επινέ»;

admin