Image default
PIRAEUS BANK

Μεγάλου: Η επέτειος, το ολικό… make-over και το ράλι 450% στην Πειραιώς

Τέτοιες ημέρες, πριν ακριβώς επτά χρόνια, αναλάμβανε τις τύχες μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η οποία όμως χαρακτηριζόταν από ένα ιδιαίτερο μίγμα προβλημάτων, το οποίο την καθιστούσε… ξεχωριστή περίπτωση. Ελάχιστοι πίστευαν ότι θα κατάφερνε το πολυπόθητο «turn-around story», το οποίο σήμερα διαπιστώνουμε ιδίοις όμμασι.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Χρήστο Μεγάλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος παρέλαβε μια κρατικοποιημένη τράπεζα (άνω του 60% το ποσοστό του ΤΧΣ) και πλέον, στην 7η επέτειο.. ανάληψης των καθηκόντων του, διοικεί ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Για να φθάσουμε στο σήμερα, βέβαια, χρειάστηκαν πολλά και επίπονα βήματα, με κυριότερο όλων την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,38 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2021 (τιμή διάθεση 1,15 ευρώ). Όμως, εκείνο το βήμα αποτέλεσε την αναγκαία συνθήκη, ώστε πριν λίγες ημέρες το ΤΧΣ να πουλήσει το εναπομείναν 27% των μετοχών έναντι της τιμής – έκπληξης των 4 ευρώ, σε ένα deal αξίας 1,35 δισ. ευρώ.

Το 2022 η μετοχή είχε βρεθεί έως το 0,7 ευρώ.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η Τρ. Πειραιώς του κ. Μεγάλου είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένη και διαθέτει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 5 δισ. ευρώ (7η πολυτιμότερη εταιρεία στο Χ.Α.), έχοντας αφήσει οριστικά στο παρελθόν τις «μαύρες» ημέρες των προηγούμενων ετών, όταν η μετοχή είχε κατρακυλήσει έως το 0,7 ευρώ (Ιούλιος 2022).

Ποσοστιαία, η σωρευτική άνοδος σε σχέση με τα χαμηλά του 2022 υπολογίζεται σε τουλάχιστον 450%, παρά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών.

Κερδοφορία και μερίσματα

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στην κερδοφορία της τράπεζας, η οποία το 2023 έφθασε στα 800 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση του κ. Μεγάλου να τοποθετεί για το 2025 τον στόχο της υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου του 1 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) βρίσκεται μόλις στο 3,5%, με προοπτική περαιτέρω πτώσης στο 2,5% σε βάθος 3ετίας. Υπενθυμίζεται ότι, όταν ανέλαβε ο κ. Μεγάλου, ο επίμαχος δείκτης ξεπερνούσε το 50%.

Και το σημαντικότερο; Η κεφαλαιακή επάρκεια (CET1) ήδη ανέρχεται στο 13,3%, με τους αναλυτές να περιμένουν βελτίωση στο 15% έως το 2026.

Αυτές οι επιδόσεις μεταφράζονται σε εκτιμήσεις για διανομή μερίσματος 10% επί της καθαρής κερδοφορίας φέτος, 25% το 2024 και 50% το 2025 (υπό την αίρεση, πάντα, της έγκρισης των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών)

Όλα αυτά δεν θα είχαν καταστεί πραγματικότητα, αν ο κ. Μεγάλου, με θητεία σε Fairfax, Eurobank, Credit Suisse, Barclays, Αγροτική Τράπεζα κ.α., δεν είχε το… «know how» αφενός να αποκαταστήσει τη φήμη της Πειραιώς στις διεθνείς αγορές, αφετέρου να πείσει τα κατάλληλα πρόσωπα και τα κατάλληλα funds να επενδύσουν τα χρήματά τους.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Related posts

Μεγάλου: Παράθυρο για μέρισμα από τη χρήση του 2023

admin

Τρ. Πειραιώς: Στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με το «Πειραιώς Equall 360°»

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς έσπασε το φράγμα των 100 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση

ad

Πλαστικά Θράκης: Μικτό Προσωρινό Μέρισμα 0,066 ευρώ ανά μετοχή

ad

Τράπεζα Πειραιώς: Διεθνείς διακρίσεις στα Institutional Investor 2023 Europe & Emerging EMEA Equities Awards

ad

Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας με ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ.ΑΕ

admin

Τι είπε για την Τράπεζα Πειραιώς ο Αλ. Πατέλης

ad

Πειραιώς: Δώρα στα 900.000 μέλη του προγράμματος yellow

admin

Πειραιώς: Στηρίζει τις οργανώσεις παραγωγών του αγροτικού τομέα

admin