Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Λαγκάρντ για αυξήσεις επιτοκίων: Εχουμε ήδη κάνει πολλά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται τώρα σε ένα σημείο όπου μπορεί να σταματήσει και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της σύσφιξής της, σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

«Έχουμε ήδη κάνει πολλά», είπε η Λαγκάρντ. «Δεδομένης της ποσότητας των πυρομαχικών που έχουμε χρησιμοποιήσει, μπορούμε να παρατηρήσουμε με μεγάλη προσοχή τα στοιχεία της ζωής μας, όπως μισθούς, κέρδη, φορολογικές, γεωπολιτικές εξελίξεις και σίγουρα τον τρόπο με τον οποίο τα πυρομαχικά μας επηρεάζουν την οικονομική μας ζωή για να αποφασίσουμε πόσο καιρό πρέπει να μείνουμε εκεί και ποια απόφαση πρέπει να πάρουμε – πάνω ή κάτω».

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι βρίσκονται τώρα σε ένα επίπεδο που θα βοηθήσει να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η άνευ προηγουμένου εκστρατεία σύσφιξης που ξεκίνησε στα μέσα του 2022 επηρεάζει την οικονομία. Η παραγωγή στη ζώνη του ευρώ των 20 εθνών συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση επειδή η βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών θα οδηγήσει σε μέτρια ανάκαμψη.

Μετά από μέτρηση του πληθωρισμού στο 2,9% τον Οκτώβριο, αυτός ο μήνας πιθανότατα θα παρουσιάσει νέα επιβράδυνση, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να αυξηθεί και πάλι βραχυπρόθεσμα λόγω στατιστικών επιπτώσεων. Προβλέπεται ότι θα πετύχει τον στόχο της ΕΚΤ το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει και σίγουρα δεν κηρύσσουμε τη νίκη», είπε η Λαγκάρντ σε εκδήλωση για νέους της Bundesbank στη Φρανκφούρτη την Παρασκευή, δεσμευόμενη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο.

Related posts

Επεκτείνεται γεωγραφικά η συνεργασία Eurobank – AFI για τις μικροπιστώσεις

admin

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Credit Suisse

admin

Υπερδιπλάσια κέρδη για την BNP Paribas το πρώτο τρίμηνο

admin

Ιωάννου-ΕΤΕ: Εχουμε αφήσει πίσω μας το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων

admin

Φλωρίδης: Με τον νέο Ποινικό Κώδικα η άρση ασυλίας των τραπεζιτών

admin

Attica Bank: Στο 72,5% το ποσοστό του ΤΧΣ μετά την μετατροπή των warrants

admin

Bundesbank: Αποφεύγουμε την ύφεση, μάλλον είχαμε ανάπτυξη το Q1

admin

Κλειδώνει η συμφωνία ΟΤΟΕ-τραπεζών για μισθούς, οι αυξήσεις

admin

ΤτΕ: Δανείστε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

admin