Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θεοδωρόπουλος: Επιστρέφουμε σε νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο 2010

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, στην οικονομία και στις τιμές, έκρουσε για μια ακόμη φορά ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο επικεφαλής της Bespoke, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, εκτίμησε ότι τα πορτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που μέσα στο επόμενο 12μηνο θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείψεις.

«Ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας της γης, που είναι η Νότιος Αμερική, έχει καεί, με αποτέλεσμα η τιμή να έχει υπερδιπλασιαστεί. Και το πρόβλημα δεν είναι αν έχει αυξηθεί η τιμή από τα 2,5 ευρώ στα 6,5 ευρώ, το πρόβλημα είναι ότι οι προμηθευτές απαντούν ότι δεν έχουν να δώσουν εμπόρευμα σε οποιαδήποτε τιμή», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Το ίδιο συμβαίνει, σε μικρότερο βαθμό, με το ελαιόλαδο και σιγά σιγά θα αρχίσουν οι ελλείψεις και σε αυτά τα προϊόντα, εκτίμησε. «Δεν νομίζω ότι τα αστυνομικά και αγορανομικά μέτρα τα οποία προσπαθούμε να πάρουμε αυτή τη στιγμή θα λύσουν το πρόβλημα. Οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει και κανείς δεν ξέρει πού οδηγούμαστε», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τίποτε δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, από τη στιγμή που μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ινδία και Κίνα αδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή».

«Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Εκτός από την κλιματική αλλαγή, υπάρχει γεωπολιτική αστάθεια, άνοδος των επιτοκίων που χτυπάει τις επιχειρήσεις και στην Ευρώπη δεν έχουμε και αρκετούς ανθρώπους να υποστηρίξουμε την παραγωγή μας», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος ενώ σημείωσε ότι από τις παθογένειες του παρελθόντος διορθώθηκαν λίγες. «Έχουμε ξεκινήσει πάλι τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε τις ίδιες λογικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο 2010», ανέφερε.

Επίσης σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι νέες ιδέες, είναι η εφαρμογή των παλαιών. «Όλα τα θέματα που πρέπει να γίνουν τα γνωρίζουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να τα εφαρμόσουμε. Όποια βήματα κάνουμε είναι μικρά και με καθυστέρηση, χωρίς θάρρος και με κυβερνήσεις που έρχονται και ανατρέπουν αυτά που έχουν κάνει οι προηγούμενες», σημείωσε. Αναφερόμενος στη σημερινή κυβέρνηση, είπε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση με μια μοναδική ευκαιρία στην ιστορία, ουσιαστικά να μην έχει ισχυρή αντιπολίτευση. Πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερες ταχύτητες σε όλους τους τομείς».

Ο γνωστός επιχειρηματίας που ετοιμάζει μια ακόμη επένδυση στον πρωτογενή τομέα στη Δράμα και σημαντικές επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα με στόχο τη δημιουργία ενός εξαγωγικού ομίλου, είπε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι μισθοί. «Η Ελλάδα είναι μέσα στις τελευταίες τέσσερις χώρες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους μισθούς. Οι μισθοί στην Ελλάδα, κακά τα ψέματα, πρέπει να ανέβουν. Αλλά οι μισθοί δεν πρέπει να ανεβαίνουν άσχετα με την παραγωγικότητα, πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και τους μισθούς. Πρέπει να περάσουμε σε νέες μορφές οικονομίας με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας», είπε.

Related posts

Τον CEO της Alpha Bank, Β. Ψάλτη, συνάντησε ο Σύλλογος Προσωπικού της Τράπεζας

admin

Prodea: Εφτασε το 1,5 δισ. ευρώ το NAV του 2023

admin

Mytilineos: Σύμβαση για γραμμή μεταφοράς ρεύματος μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας

admin

Σειρά κορυφαίων διακρίσεων απέσπασε η Coffee Island

admin

Bosch Ελλάδας: Πιο ακριβά προϊόντα κατά 10% λόγω κόστους παραγωγής

admin

Με «γερό ταμείο» και μηδενικά δάνεια η Ιλυδα

admin

Eurolife FFH: 20 συνεργάτες εκπαιδεύτηκαν σε πρόγραμμα ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

admin

Πάνω από €2 δισ. μοίρασαν τα Play στα πέντε χρόνια λειτουργίας τους

admin

Πειραιώς: Οι όροι του προγράμματος διάθεσης δωρεάν μετοχών

admin