Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Kακοκαιρία Daniel» και ο «Τυφώνας Αγοραστός»

«Μπροστά στον τυφώνα Αγοραστό η κακοκαιρία “Ιανός” δεν είναι τίποτα». Με αυτόν τον τρόπο είχε αναφερθεί στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Φεβρουάριο. Αφορμή μια φράση του Περιφερειάρχη, κατά τη διάρκειας μιας κοινής συνέντευξης Τύπου, για την «κοσμογονία έργων που γίνονται στη Θεσσαλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Σήμερα, όμως, αυτή η φράση ακούγεται κάπως διαφορετικά. Η κακοκαιρία Daniel έχει φέρει την περιοχή της Θεσσαλίας αντιμέτωπη με μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή, η οποία συνεχίζεται κιόλας.

Μόνο που η κακοκαιρία Daniel μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε ένταση από τον Ιανό, που είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές ιδίως στην περιοχή της Καρδίτσας, όμως δεν ήταν έξω από κάθε πρόβλεψη.

Το ακριβώς αντίθετο: η περιοχή της Θεσσαλίας και ιδίως οι περιοχές που σήμερα πλήττονται, εξαιτίας των γεωφυσικών χαρακτηριστικών της, θεωρείται από τις περιοχές υψηλότερου κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα.

Και μελέτες υπάρχουν και – το κυριότερο – δόθηκαν μεγάλα κονδύλια ακριβώς για την αντιπλημμυρική προστασία. Υποτίθεται ότι αυτά τα κονδύλια ήταν για έργα που ακόμη και εάν δεν απέτρεπαν πλήρως το ενδεχόμενο πλημμύρας θα περιόριζαν σημαντικά τις επιπτώσεις που θα είχε.

Αντιθέτως, αυτό που είδαμε ήταν όχι απλώς ζημιές από πλημμύρες αλλά μια ολόκληρη έκταση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων να μετατρέπεται σε λίμνη. Με την τραγική λεπτομέρεια ότι μέσα σε αυτή τη λίμνη ήταν πέραν από αγροτικές καλλιέργειες, άλλες εγκαταστάσεις και πλήθος οικισμών. Αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι θα απέτρεπε η «κοσμογονία έργων» του κ. Αγοραστού. Κοσμογονία που έδωσε τη θέση της στη θεομηνία που ζουν αυτές τις μέρες οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.

 

Κάτοικοι που αυτή τη στιγμή υφίστανται όντως τις επιπτώσεις του «Τυφώνα Αγοραστού», όμως μάλλον με την αντίστροφη έννοια από αυτή που ήθελε να δώσει ο πρωθυπουργός.

Κάτοικοι που όταν άκουσαν – εκεί φυσικά που λειτουργεί το ηλεκτρικό και πιάνουν τα κινητά τηλέφωνα – την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να λέει ότι «δεν έκανε λάθη η Περιφέρεια – τα αντιπλημμυρικά έγιναν», πρέπει να ένιωσαν το λιγότερο προσβεβλημένοι.

Γιατί εάν η Περιφέρεια είναι «άφταιχτη», τότε γιατί απέτυχε παταγωδώς η αντιπλημμυρική προστασία στην Θεσσαλία;

Γιατί τα έργα που υποτίθεται ότι έγιναν, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα;

Ακολουθήθηκαν όλες οι συστάσεις που αναφέρουν τα σχετικά σχέδια αντιπλημμυρικής προστασίας και τα αντίστοιχα έργα;

Υπάρχουν έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν;

Όλα αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει τώρα ο Κώστας Αγαπητός, αναλαμβάνοντας και την ανάλογη ευθύνη, αντί να ασχολείται με την μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Γιατί κάποιες φορές στη ζωή και την πολιτική υπάρχει και το: «μια δουλειά είχες να κάνεις και δεν την έκανες».

Όλα αυτά ισχύουν και για όσους θεώρησαν εδώ και χρόνια ότι ο Κώστας Αγοραστός είναι «ο άνθρωπός μας στη Θεσσαλία».

Related posts

Υπέρ της Εξεταστικής του ΚΚΕ για τα Τέμπη η ΝΔ

admin

Προχωρά η λύση των διακρατικών συμφωνιών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

admin

Δημόσια συζήτηση: «Γυναίκες στην πολιτική: Κρίνουμε ισότιμα, ψηφίζουμε ισότιμα»

admin

Πολιτικά μηνύματα από τον Βενιζέλο στον Κύκλο Ιδεών

admin

Δεν θεωρούμε ότι τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου λέει η Βρεατανία

admin

Κασσελάκης σε γραμμή Πολάκη για Σημίτη

admin

Εβρος: Ενισχύεται η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα

admin

ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Ενα νέο ηγετικό επιτελείο για τον Κασσελάκη

admin