Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοι κατά Μητσοτάκη για επίσκεψη Ράμα και ελληνοτουρκικά – Υπάρχει εξωτερική πολιτική;

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την προεκλογική φιέστα που ετοιμάζει στην Αθήνα ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, αλλά και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι υποβαθμίζει τις προκλητικές ενέργειες των δύο γειτονικών μας χωρών, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης σημειώνει χαρακτηριστικά πως έπρεπε να πει στον Ερντογάν ότι «θα τα πούμε μια άλλη στιγμή» και να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Τουρκία.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με πλήρη αμηχανία

«Είναι πραγματικά σοκαριστικό πως σε μία συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να πει τόσα μαζεμένα ψέματα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «ο αρχηγός της ΝΔ, μιλώντας στο banksnewsthema.gr, δεν κατάφερε να διατυπώσει ούτε μία λέξη αυτοκριτικής για την καθημερινότητα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία».

«Σιώπησε για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, που η Ελλάδα είναι ‘πρωταθλήτρια’ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και βεβαίως, προκειμένου να εμφανίσει ως μονόδρομο τη ληστρική οικονομική πολιτική του, κατέφυγε στην κενολογία περί ‘λεφτόδεντρων’, αγνοώντας την πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας», προσθέτει η Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, τον κατηγορεί ότι «σιώπησε για τα αυξανόμενα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας» και «διαστρέβλωσε και εξαπέλυσε φθηνές ειρωνείες για την κατρακύλα της χώρας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου», ενώ «επιχείρησε να εξαφανίσει την ενορχηστρωμένη από τον ίδιο απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών».

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως ο κ. Μητσοτάκης «επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλώνοντας, με πλήρη αμηχανία, πως η μόνη κίνηση που προτίθεται να κάνει για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση, είναι να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του στον Τούρκο πρόεδρο… Ενώ για την προεκλογική φιέστα που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στην Αθήνα, το μόνο που βρήκε να πει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι δεν συμφωνεί με την κίνηση αυτή, αλλά δεν θα κάνει και κάτι γι’ αυτό».

Για να καταλήξει πως «έθεσε τον πήχη του κόμματός του στις Ευρωεκλογές στο 33%, βλέποντας τη ραγδαία υποχώρηση των ποσοστών του κόμματός του. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι πολίτες της χώρας δεν έχουν κάτι να περιμένουν από αυτό το θλιβερό κρεσέντο αλαζονείας, απουσίας αυτοκριτικής και διαρκούς διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, στο οποίο επιδόθηκε για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης».

ΠΑΣΟΚ: Ο Μητσοτάκης ενήργησε ως κομματάρχης, φέρει ακέραιη την ευθύνη

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως «τέσσερις μέρες πριν δει επισήμως τον πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν κάνει τα επίσημα εγκαίνια της Μονής της Χώρας ως τέμενος. Και αυτό που είχε να πει ο κ. Μητσοτάκης είναι πως αποτελεί ‘αχρείαστη ενέργεια’».

«Για μένα δεν είναι μια ‘αχρείαστη ενέργεια’. Είναι τεράστια πρόκληση. Είναι προσβολή για αυτά τα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Είναι ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση, την κα. Φον ντερ Λάιεν και τον κ. Μισέλ, που ενώ ήξεραν από το 2020 ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει κάτι τέτοιο, δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν», σημείωσε παράλληλα, εξαπολύοντας «πυρά» στην ηγεσία της ΕΕ.

Για να τονίσει χαρακτηριστικά: «Είναι ή δεν είναι προσβλητική ενέργεια; Έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους να στείλουν ένα συνολικό μήνυμα. Για εμένα και αυτό είναι ένα μήνυμα: να πει ο πρωθυπουργός ότι ‘θα τα πούμε μια άλλη στιγμή’».

«Ο Μητσοτάκης ενεργεί ως κομματάρχης»

Όσο για την απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει «προεκλογική συγκέντρωση» στην Αθήνα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, διεμήνυσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζουν το γεγονός μιλώντας για ‘αχρείαστη επιλογή’ (ορολογία που χρησιμοποίησε και στην μετατροπή από τον Τούρκο Πρόεδρο της Μονής της Χώρας σε τζαμί) και ‘ιδιωτική επίσκεψη’, σαν να μην πρόκειται για αρχηγό κυβερνήσεως και δη μιας γειτονικής χώρας με την οποία οι σχέσεις έχουν πρόσφατα επιβαρυνθεί».

«Δυστυχώς, οι κινήσεις του κ. Ράμα, σε συνδυασμό με την προχθεσινή αναφορά της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ‘διμερή θέματα’, αντί για θεμελιώδη ζητήματα ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, αποδεικνύουν τις δυσμενείς συνέπειες των ολέθριων σχετικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Μάντζος.

Και σημείωσε πως «η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, που ενήργησε όχι ως πρωθυπουργός αλλά ως κομματάρχης, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ανωτέρω εξελίξεις».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις προκλήσεις

«Οι προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, με διαδοχικές Navtex που δεσμεύουν περιοχές του Αιγαίου, την αντίδραση στη χάραξη θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο και με τελευταίο κρούσμα τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ενός χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί, εκθέτουν όσους συστηματικά καλλιεργούν τον εφησυχασμό για τα ‘ήρεμα νερά’ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σχολιάζει το ΚΚΕ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η υποβάθμιση αυτών των προκλήσεων, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισής τους από την κυβέρνηση εντείνουν την ανησυχία ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα, σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών διεθνώς έχουν περάσει σε άλλη ‘πίστα’, ενώ το ‘τραπέζι’ των ΝΑΤΟϊκών διευθετήσεων εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι από καιρό ‘στρωμένο’».

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Ράμα και Ερντογάν

«Αχρείαστη η έλευση Ράμα» στην Αθήνα, «περιττή και λανθασμένη» η επιλογή Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας.

Έτσι χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις ενέργειες των δύο ηγετών, του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, που ετοιμάζεται για προεκλογική φιέστα στην… Αθήνα, και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέτρεψε σε τζαμί το ιστορικό βυζαντινό μνημείο, όπως έκανε και με την Αγιά Σοφιά εξάλλου, χωρίς να ανοίξει «ρουθούνι».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ανέφερε πως «δεν έχει καμία δυσκολία» να μεταφέρει στον Ερντογάν την ελληνική δυσαρέσκεια για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήταν μία περιττή και λανθασμένη επιλογή».

Όσο για την «φιέστα» Ράμα στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, αρχικά, πως «δεν έρχεται ως προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης».

«Δεν είναι μία επίσκεψη, θα έλεγα, με διμερή χαρακτηριστικά. Έρχεται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, για να μιλήσει σε ομοεθνείς του. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι και αυτή είναι μια επιλογή που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται», όπως είπε.

Παράλληλα, σημείωσε πως «είμαστε μια δημοκρατία, δεν απαγορεύουμε το δικαίωμα της συνάθροισης, το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο», για αυτό και η κυβέρνηση δεν θα απαγορεύσει την σχετική συγκέντρωση που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Ωστόσο, επισήμανε πως «σίγουρα δεν είναι και κάτι, το οποίο έχουμε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να το διευκολύνουμε. Ούτε θα το απαγορεύσουμε ούτε θα το διευκολύνουμε».

Related posts

Νέες προτεραιότητες με εντολές για «ταχύτητα» και «αποτέλεσμα»

admin

Σε επιφυλακή η Αθήνα για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς: Tι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ

admin

Τουρκία: Αποχωρεί από την άσκηση Tiger Meet ενώ έχει ήδη αποκλειστεί

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Εντυπωσιακή η συμμετοχή στον β’ γύρο – Ψήφισαν Αχτσιόγλου και Κασσελάκης

admin

Νέα αιτήματα από το Κίεβο για οπλικά συστήματα

admin

Ηξεραν από νωρίς για τους νεκρούς

admin

Μητσοτάκης – αγρότες: το αργότερο Τρίτη η συνάντηση

admin

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ

admin

Νέα εποχή στις Ενοπλες Δυνάμεις

admin