Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηξεραν από νωρίς για τους νεκρούς

Η ομολογία του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι , ότι λίγο πριν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν οκτώ το βράδυ γνώριζαν για τον πρώτο νεκρό, ήρθε να επιβεβαιώσει τις μαρτυρίες των συγγενών των 104 θυμάτων που στις συγκλονιστικές καταθέσεις τους στο δικαστήριο έλεγαν και ξαναέλεγαν ότι στη διάρκεια της συνέντευξης που δόθηκε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας έκρυψαν τους νεκρούς.

Η απολογία του κατηγορουμένου, ο οποίος τις κρίσιμες ώρες κατείχε μια από τις πλέον κομβικές θέσεις, έφτανε στο τέλος του χωρίς καμία αναφορά στο πότε έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες για τους νεκρούς. Ο εισαγγελέας της έδρας, όμως, Παναγιώτης Μανιάτης, ο οποίος άκουσε με προσοχή τον κατηγορούμενο να υπερασπίζεται εαυτόν και να παραθέτει τα επιχειρήματά του, ρώτησε ευθέως τον Σωτήρη Τερζούδη: «Πότε μάθατε για νεκρούς;». Και ο κατηγορούμενος, του οποίου η ζωή όπως είπε έχει αλλάξει μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι, απάντησε με ακρίβεια συμβουλευόμενος και τις σημειώσεις του: «Στις 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός» .

Μέσα στα επόμενα λεπτά ο εισαγγελικός λειτουργός συνέχισε τις ερωτήσεις του θέλοντας να μάθει από τα πλέον επίσημα χείλη αν την ώρα που εκείνο το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018 δινόταν η συνέντευξη Τύπου για τη φονική πυρκαγιά ήταν γνωστό ότι είχαμε ήδη αρχίσει να μετράμε νεκρούς.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Σωτήρης Τερζούδης: Ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Εισαγγελέας: Με τον χρόνο να έχει περάσει πια, επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;

Σωτήρης Τερζούδης: Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί .Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει…

Εισαγγελέας: Εχετε πει ότι ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδινε επιχειρησιακές εντολές.

Κατηγορούμενος: Υπόθεση είναι αυτό με βάση όσα γνώριζα τότε.

Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει επιχειρησιακές εντολές;

Σωτήρης Τερζούδης: Υπό την έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές, όχι . Αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς… Ηταν ανώτατος απόστρατος. Και τώρα δεν είμαι παντάπασι βέβαιος για αυτό που είχα καταθέσει.

Νωρίτερα, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, αφού είχε αρνηθεί επιχειρηματολογώντας όλα όσα του αποδίδονται με βάση το κατηγορητήριο, είχε διατυπώσει την άποψη ότι «ο χρόνος και η εξέλιξη του συμβάντος δεν επέτρεπαν να γίνει εκκένωση».

Κανένας σχεδιασμός

«Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε. Επρεπε να γίνει η Ηλεία… Το 2018 γίνεται το Μάτι. Αλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση. Και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Και έδωσε 18μηνη παράταση… Ερχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και Λιμενικού Σώματος όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί, αλλά μου είπαν όχι ακόμα» πρόσθεσε, θέλοντας να δείξει πως δεν έχουν γίνει όλα όσα πρέπει να γίνουν στο κρίσιμο πεδίο της πρόληψης παρά τις τραγωδίες που έχουν προηγηθεί. «Οταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος, υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα» είπε ο κατηγορούμενος .

Και κλείνοντας την απολογία του ο Σωτήρης Τερζούδης είπε πως «δεν θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ο,τι και να πεις δεν απαλύνεις τον πόνο τους. Προτιμώ τη σιωπή»

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την απολογία του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου.

Related posts

Νέα υπέρπτηση από τουρκικό UAV στην Κίναρο

admin

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο στόχος μας δεν είναι να περάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ»

admin

Εύα Καϊλή: «Θα υπάρξουν σημαντικές δικαστικές εξελίξεις μέσα στον Ιανουάριο», λέει ο Κορογιαννάκης

admin

Χριστοδουλίδης: Τα «συγχαρητήρια» και η πρόσκληση από τον Μητσοτάκη

admin

Μία εκδήλωση με παρασκήνιο

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία Σκυλακάκη στη Βουλή – Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση απέναντι στο ενεργειακό κόστος

admin

H κυβέρνηση δοκιμάζεται στα μπλόκα

admin

Το μήνυμα Μητσοτάκη για την Ημέρα των Ενοπλων Δυνάμεων

admin

Εντολές… Χριστουγέννων, απολογισμός 2022, «μπλε φάκελοι» 2023 – Τι φέρνει η πρωινή σύσκεψη Μητσοτάκη

admin