Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Βρετανία ξεκίνησαν τις επιθέσεις κατά των Χούθι στην Υεμένη

Χούθι περιπολούν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Σαναά της Υεμένης στις 11 Ιανουαρίου 2024

Τις επιθέσεις κατά των Χούθι της Υεμένης ξεκίνησαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας γύρω στη 01.30 ώρα Ελλάδος, προκειμένου να προστατεύσουν την εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν να πραγματοποιούν πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης. 

Σύμφωνα με το Reuters, ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά.

Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Reuters πως οι επιθέσεις πραγματοποιούνται με αεροσκάφη,  πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Σύμφωνα με το πρακτορείο πρόκειται για τις πρώτες αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Χούθι της Υεμένης από το 2016. 

To Associated Press από την πλευρά του, επίσης επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, κάνει λόγο για μαζικά χτυπήματα με πυραύλους κρουζ Tomahawk που εκτοξεύονται από πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

Ανώτερος αξιωματούχος του κινήματος των ανταρτών Χούθι επιβεβαίωσε πως πραγματοποιήθηκαν πυραυλικά πλήγματα εναντίον πόλεων της χώρας της αραβικής χερσονήσου τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Άμπντελ Καντίρ αλ Μορτάντα, αξιωματούχος της Ανσαρουλά —κινήματος πιο γνωστού με το επώνυμο των ηγετών του, Χούθι— ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως “αμερικανικές, σιωνιστικές και βρετανικές” δυνάμεις “εξαπέλυσαν επιδρομές στην πρωτεύουσα Σαναά” καθώς και στις επαρχίες “Χοντάιντα, Σαάντα και Νταμάρ” τις πρώτες πρωινές ώρες.

Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται επιχείρηση τέτοιας φύσης αφότου οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς “συνδέονται” με το Ισραήλ, σε ένδειξη “αλληλεγγύης” προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στα μέσα Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Οι Χούθι ελέγχουν μεγάλο μέρος της επικράτειας της Υεμένης -μεταξύ άλλων πόλεων και την πρωτεύουσα Σαναά- και διατηρούν στενές σχέσεις με το σιιτικό ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν, το οποίο τους προμηθεύει με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Την Πέμπτη πάντως, ο αρχηγός των Χούθι είχε δηλώσει πως πιθανή αμερικανική επίθεση δεν θα έμενε αναπάντητη. 

Εκτακτα υπουργικά συμβούλια

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο πρωθυπουργός του Η.Β. Ρίσι Σούνακ κάλεσε στις 21.45 ώρα Ελλάδος σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το υπουργικό του συμβούλιο για να συζητήσουν την κρίση. Στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 23.00, σύμφωνα με τους Times, υπήρξε ενημέρωση για το επικείμενο των πληγμάτων στην αραβική χώρα.

Ο κ. Σούνακ ενημέρωσε μεταξύ άλλων και τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Η.Β., Κιρ Στάρμερ, “για πιθανή στρατιωτική δράση”, όπως επισήμαιναν νωρίτερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Ρίσι Σούνακ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ συζήτησαν για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιθέσεις αυτές στην παγκόσμια ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας του Σουέζ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως “το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση για την υπεράσπιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα”.

Έκτακτη συνεδρίαση της στενότερης υπουργικής επιτροπής Cobra πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης και ακολούθησε συνεδρίαση του βρετανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Οι εξελίξεις έρχονται μία ημέρα αφότου ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς άφησε να εννοηθεί ότι επρόκειτο να αναληφθεί δράση.

Αυτή την εβδομάδα, οι ναυτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ κατέστρεψαν “πολλαπλά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη” που αναπτύχθηκαν από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες στην Ερυθρά Θάλασσα, στη μεγαλύτερη επίθεση που έγινε μέχρι σήμερα από τη δύναμη που εδρεύει στην Υεμένη.

Την Τετάρτη, ο κ. Σαπς είχε δηλώσει: “Να μην αμφιβάλλετε καθόλου ότι το Ιράν καθοδηγεί ό,τι συμβαίνει εκεί στην Ερυθρά Θάλασσα, παρέχοντάς τους όχι μόνο εξοπλισμό για να πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις, αλλά επίσης συχνά μάτια και αφτιά που επιτρέπουν τα χτυπήματα.

“Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους Χούθι, ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και αυτό είναι το απλό μήνυμά μου προς αυτούς σήμερα”.

Τα γεγονότα έρχονται εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας για πιθανή διακοπή της συγκεκριμένης κομβικής παγκόσμιας ναυτιλιακής διαδρομής.

“Συνέπειες”

Ο κ. Σαπς ανήρτησε επίσης στο Twitter: “Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το HMS Diamond, μαζί με πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, απέκρουσαν με επιτυχία τη μεγαλύτερη επίθεση από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι σήμερα.

“Αναπτύσσοντας πυραύλους και όπλα Sea Viper, το Diamond κατέστρεψε πολλαπλά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς αυτό, αλλά και προς εμπορικά πλοία στην περιοχή, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές στο Diamond ή στο πλήρωμά του.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τους συμμάχους έχουν καταστήσει σαφές ότι αυτές οι παράνομες επιθέσεις είναι εντελώς απαράδεκτες και, αν συνεχιστούν, οι Χούθι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.

“Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αθώων ζωών και της παγκόσμιας οικονομίας”.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προειδοποίησε επίσης για μια απάντηση την Τετάρτη.

“Δεν πρόκειται να αναφερθώ αναλυτικά σε οτιδήποτε μπορεί να συμβεί”, είπε.

“Το μόνο που μπορώ να σας πω ξανά, έχουμε ξεκαθαρίσει  – ήμασταν ξεκάθαροι με περισσότερες από 20 άλλες χώρες – ότι αν συνεχιστεί αυτό, όπως συνέβη χθες, θα υπάρξουν συνέπειες. Και το αφήνω εκεί”.

Ορισμένες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και ο πετρελαϊκός κολοσσός BP έχουν ήδη εκτρέψει τα πλοία τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, προσθέτοντας χρόνο και κόστος στα ταξίδια, αντί να διακινδυνεύουν τον διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας.

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο απαιτούσε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων των Χούθι – και ενέκρινε το δικαίωμα των κρατών μελών του ΟΗΕ να υπερασπιστούν τα πλοία τους.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ απαιτεί “από τους Χούθι να σταματήσουν αμέσως όλες αυτές τις επιθέσεις, που εμποδίζουν το παγκόσμιο εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια”.

Έντεκα χώρες ψήφισαν υπέρ, ωστόσο η Ρωσία, η Κίνα, η Μοζαμβίκη και η Αλγερία απείχαν.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο αναφέρει ότι το 20% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο αποφεύγουν πια την Ερυθρά Θάλασσα και χρησιμοποιούν την πολύ μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική.

Related posts

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει πως αποκρούστηκαν επιθέσεις της Ουκρανίας σε Νοβοροσίσκ και Κριμαία

admin

Oracle: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με ώθηση από την AI

admin

Δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία υπέστησαν 23 επιθέσεις σε δύο εβδομάδες

admin

Σεισμός στο Μαρόκο: Ο πρόεδρος Μακρόν δηλώνει “συντετριμμένος” και προσφέρει τη βοήθεια της Γαλλίας

admin

Ερντογάν: H Τουρκία μπορεί να πάρει δρόμο άλλον απ’ αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Ταϊβάν: Κρίσιμες εκλογές υπό το αυστηρό βλέμμα του Πεκίνου

admin

Ένοπλοι σε ταχύπλοο έβαλλαν κατά δεξαμενόπλοιου στην Ερυθρά Θάλασσα – Έγινε χρήση πυραύλων

admin

Πεσκόφ: Ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμη στις προτάσεις του ΟΗΕ σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά

admin

Πωλείται το σπίτι στο Μανχάταν του θρύλου του Μπρόντγουεϊ Stephen Sondheim για $7 εκατ.

admin