Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στο Μαρόκο: Ο πρόεδρος Μακρόν δηλώνει “συντετριμμένος” και προσφέρει τη βοήθεια της Γαλλίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα “συντετριμμένος από τον καταστροφικό σεισμό στο Μαρόκο” και προσέφερε τη βοήθεια της Γαλλίας.

“Νιώθουμε όλοι συντετριμμένοι μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Μαρόκο. Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει παρέχοντας άμεσα βοήθεια”, ανέφερε με ανάρτησή του ο Μακρόν στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Σε μια επιστολή προς τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’, αποσμάσματα της οποίας περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την “μεγάλη συγκίνηση” και τη “βαθιά του θλίψη” μπροστά στην “τρομερή τραγωδία”.

Ο τελευταίος προσωρινός απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η μαροκινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών, κάνει λόγο για 1.037 νεκρούς από την σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί.

“Οι σκέψεις μου βρίσκονται ιδιαίτερα στις οικογένειες και τους οικείους των αγνοούμενων θυμάτων καθώς και στους τραυματίες”, τόνισε στην επιστολή του ο Μακρόν, εκφράζοντας τα “συλλυπητήρια του και αυτά του γαλλικού λαού”.

“Η Γαλλία είναι ήδη έτοιμη να κινητοποιήσει τους απαραίτητους πόρους για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αιτήματα του Βασιλείου του Μαρόκου και να παράσχει άμεση βοήθεια σε αυτή την κρίσιμη φάση έκτακτης ανάγκης και, όταν φτάσει η στιγμή, την απαραίτητη υποστήριξη για την ανοικοδόμηση”, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο δήμος του Παρισιού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Πύργος του Άιφελ θα σβήσει τα φώτα του σήμερα στις 23:00 το βράδυ ως φόρο τιμής στα θύματα του σεισμού στο Μαρόκο.

Το σβήσιμο των φώτων του Πύργου του Άιφελ εκφράζει την “απόλυτη και προφανή στήριξη της γαλλικής πρωτεύουσας στο Μαρόκο”, τόνισε η δήμαρχος Αν Χιντάλγκο, εκφράζοντας “την αλληλεγγύη της με τις πόλεις (που έχουν πληγεί) και τις οικογένειες” των θυμάτων.

“Αυτή η αλληλεγγύη θα είναι οικονομική” και το ύψος της αξιολογείται από τις μαροκινές αρχές και την πόλη του Παρισιού, υπογράμμισε.

Related posts

Σεισμός στο Μαρόκο: Πάνω από χίλιοι οι νεκορί – Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

admin

Καναδάς: Κρίσιμη η κατάσταση με τις πυρκαγιές τις επόμενες ημέρες

admin

Υπηρεσίες του ΟΗΕ εκφράζουν οργή για τις επιθέσεις σε νοσοκομεία της Γάζας

admin

Τραμπ “ο πρόεδρος της ειρήνης” κατά τον Βίκτορ Ορμπάν

admin

Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Διάσταση απόψεων με Ισραήλ για τη Γάζα

admin

Μεσανατολικό: Επτά Παλαιστίνιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο της Γάζας για “συνεργασία” με το Ισραήλ

admin

ΗΠΑ: Εξαιρετικά ανησυχητικό το περιστατικό στη Γάζα, απελπιστική η κατάσταση

admin

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας τα βάζει με την Σύμβαση της Γενεύης

admin

Βρετανία: Νεκρό ένα κοριτσάκι από την πτώση αυτοκινήτου σε δημοτικό σχολείο στο Γουίμπλεντον

admin