Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – αγρότες: το αργότερο Τρίτη η συνάντηση

Για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας – το πρωί της Τρίτης αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της Δευτέρας – προσδιορίζεται ο κρίσιμος διάλογος κυβέρνησης και αγροτών στο Μαξίμου, με τις δύο πλευρές να θέτουν διαφορετικούς πήχεις. Η επιστολή που έφτασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, όπως καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Λάρισα, έβαλε «φωτιά» στις συνεννοήσεις: στην ενδοκυβερνητική προετοιμασία δεδομένου ότι εξετάζονται νέες διευκολύνσεις χωρίς βαρύ δημοσιονομικό αποτύπωμα, στις παρασκηνιακές επαφές κυβέρνησης και αγροτικών παραγόντων για την ατζέντα και τη σύνθεση της συνάντησης και στον συντονισμό μεταξύ των αγροτών που προχωρούν σε νέα πανελλαδική σύσκεψη στη Σίνδο.

Αν και αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε για τη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνομιλήσει με τους αγρότες τη Δευτέρα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μίλησε (ΕΡΤ) για συνάντηση που θα γίνει αλλά όχι τη Δευτέρα, εννοώντας ότι και οι αγρότες θα πρέπει να ορίσουν την αντιπροσωπεία τους και στην κυβέρνηση να ωριμάσουν «αυτά που σκεφτόμαστε». Η πιθανή αναβολή μερικών ωρών στο ραντεβού σχετίζεται πρωτίστως με το πρωθυπουργικό πρόγραμμα, καθώς τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Βελιγράδι στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ και συνάντησής του με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το μήνυμα της κυβέρνησης

Καμία πλευρά δεν θέλει στην πραγματικότητα καθυστέρηση πέραν της Τρίτης, με τους αγρότες να ζητούν άμεσες «λύσεις» και με την κυβέρνηση να κρατά χαμηλά τον πήχη, επιμένοντας στην προϋπόθεση των «ανοιχτών δρόμων» και περιμένοντας τη μορφή της εκπροσώπησης των αγροτών – κατά πληροφορίες ζητήθηκε αντιπροσωπεία έως 10 αγροτών. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα απειληθεί υπέρβαση των δημοσιονομικών ορίων και επεξεργάζεται σημειακές παρεμβάσεις.

Η πρώτη αφορά το αγροτικό πετρέλαιο και συγκεκριμένα την αλλαγή στον τρόπο καταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης ώστε τα χρήματα να μην καταβληθούν στο τέλος του χρόνου. Η δεύτερη αφορά τους Θεσσαλούς και τη μείωση του κόστους παραγωγής στο πλαίσιο νέου διακανονισμού με τη ΔΕΗ. Επιπλέον η κυβέρνηση βάζει το τραπέζι τις «ελληνοποιήσεις» και τα θέματα της ΚΑΠ, λέγοντας εξαρχής ότι η μη εφαρμογή της θα στερούσε ενισχύσεις άνω των 2,5 δισ. ετησίως.

Στο μεταξύ στη σύσκεψη δυόμισι ωρών του Πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες και άλλους τόσους υπουργούς και υφυπουργούς δεν συζητήθηκαν τα θέματα του αγροτικού κόσμου, αν και στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας περιέγραψε την κατάσταση με αναφορές σε συγκεκριμένα έργα, ζητώντας ρεαλιστικές κινήσεις προστασίας πόλεων και χωριών από φαινόμενα όπως η κακοκαιρία «Daniel».

Κατά τ’ άλλα στο επίκεντρο ήταν ο συντονισμός κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση των περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης. Στα 6.500 έργα ανά την επικράτεια προστίθενται τα ειδικά σχέδια ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, του Εβρου και της Βόρειας Εύβοιας, τα οποία θα αναρτηθούν ως ειδική ενότητα σε νέο μηχανισμό εποπτείας των έργων ανά δήμο. Τη δημόσια προσβάσιμη πλατφόρμα προανήγγειλε ο Μητσοτάκης «στην κατεύθυνση της λογοδοσίας», θέτοντας τον στόχο «να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο» από τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Related posts

Παράτυπη… πειθαρχία

admin

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ποιοι στηρίζουν Ζέρβα, ποιοι Αγγελούδη και ποιοι… κανέναν

admin

ΣΥΡΙΖΑ: αφίσες, ατζέντες και συνωμοσίες

admin

Σφοδρή αντίδραση Σαμαρά στην τροπολογία για το μεταναστευτικό – «Να την αποσύρει η κυβέρνηση»

admin

Αυταπάτες

admin

Ο φόβος του άλλου 40%

admin

Οι Βρυξέλλες κρατούν στον «πάγο» την αλβανική ένταξη λόγω Μπελέρη

admin

Θανάσης Μπούρας: Viral η fake «πρόσκληση» του βουλευτή για τη γιορτή του

admin

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Να φτιάξουμε μια πόλη αντάξια της ιστορίας της»

admin