Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη των δύο απαράτ μέχρι εσχάτων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Κουδούνι τέταρτο: Η 2η ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα χαρτιά που θα δείξουν τον δρόμο σήμερα, ημέρα ολοκλήρωσης της κορυφαίας διαδικασίας του κόμματος. Η Όλγα Γεροβασίλη εκ του τσιπρικού μπλοκ δήλωσε παρούσα για μια εκλογή απ’ την βάση υπό τον ήχο αποδοκιμασιών αλλά και υπό την παρουσία συνεργατών του Τσίπρα στο σώμα όπως του Μιχάλη Καλογήρου.

Οι θύρες είναι ανοιχτές και το σώμα των συνέδρων ανακατεύεται με των απλών μελών ή φίλων διαμορφώνοντας όλο το Σάββατο κύματα αποδοκιμασιών ή χειροκροτημάτων από έναν κόσμο που έχει μετατοπίσει την συζήτηση από τις Θέσεις και την Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου στο ποιος με ποιον.

Ο Τεμπονέρας έκανε πίσω πριν ακόμη την τοποθέτηση της Γεροβασίλη ενώ ορισμένα στελέχη ήδη το Σάββατο άρχιζαν να στοιχίζονται με την ιστορική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπό την Όλγα (Σπίρτζης, Λινού κα). Παράλληλα διαμορφώθηκε σχετικά γρήγορα ένα μπλοκ που θέλει να μην πάει το κόμμα σε εκλογή απ’ την βάση εκ νέου αφού κάτι τέτοιο θα δυνάμωνε το σπιράλ εσωστρέφειας και μάλσιτα καταστροφικά ενόψει της ευρωκάλπης.

Στελέχη όπως ο Γιώργος Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Όθων Ηλιόπουλος αλλά και ο Σωκράτης Φάμελος και δεν θέλουν νέα εσωκομματική κάλπη, απλώς ορισμένοι εξ αυτών θέτουν ως όρο την «συντεταγμένη εσωτερική κομματική λειτουργία» που κατά την γνώμη τους ήταν μια εκ των αιτιών της νέας κρίσης.

Μένει να φανεί σήμερα Κυριακή αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παέι σε χρόνο ταχύτατο σε νέες εκλογές ή αν με ένα ενιαίο ψήφισμα – πρόταση από το μπλοκ που περιγράψαμε θα αποδεχθεί πως ηγεσία υπάρχει και δεν απαιτείται εκ νέου εντολή – και παρά την ηχηρή παρέμβαση του πρώην Προέδρου του κόμματος.

Αν υπάρξει απόφαση συνεδρίου θα είναι δύσκολο να την παρακάμψει ο Στέφανος Κασσελάκης και παρά το γεγονός πως ο ίδιος θέλει καθαρή λύση και εκ νέου προσφυγή- δεν αποκλείεται μια δική του εισήγηση στο συνέδριο για κάτι τέτοιο και μάλιστα εκλογές με υβρυδικό τρόπο (εδώ σίγουρα έχει το προβάδισμα).

Στελέχη που κινούνται πολύ κοντά στον Κασσελάκη βλέπουν λυτρωτικά μια κάλπη που θα ανανεώνει την εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο παρά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Μένει άρα να φανεί αν το συνέδριο θα είναι τομή ενηλικίωσης πολιτικής για τον νυν Πρόεδρο ή βατήρας περαιτέρω ρευστοποίησης του χώρου.

Στελέχη γύρω από το μπλοκ που διαμορφώνεται γύρω από την ιστορική ηγεσία θεωρούν πως η στιγμή είναι υπαρξιακή και μόνον ένα πρόσωπο με την διαδρομή της Γεροβασίλη μπορεί να είναι ανασχετική της πτώσης ή της διάλυσης. Πρόσωπα γύρω από τον Κασσελάκη βλέπουν μια καλή ευκαιρία να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το παλιό απαράτ. Όπως και να χει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ναι αλλιώς την Δευτέρα.

Related posts

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Η πίεση στις εταιρείες απέδωσε – Αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλες εκπτώσεις» – Τι είπε ο Βαρβιτσιώτης

admin

«Κεφαλαιοποίηση» της προόδου στα ελληνοτουρκικά

admin

Δένδιας: Δεν πρόκειται να τροφοδοτήσουμε την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία

admin

Ο Μαραθώνιος και η κούρσα του Κασσελάκη στην ΚΕ – Το έκρυθμο κλίμα και οι νέες ισορροπίες

admin

Fuel Pass 2: Αύριο οι ανακοινώσεις για τη νέα επιδότηση στα καύσιμα

admin

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: «Αλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός»

admin

Μήνυμα Κασσελάκη για εκλογές: «Πρώτη νύχτα χαράς, η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη»

admin

Γεωργιάδης: «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν» – Δημοσιονομικός εκτροχιασμός η απόφαση για τους δικαστικούς

admin

Νέα σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου για τα τρένα και την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου

admin