Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αποκαθήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Οι κλιμακούμενες βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη από ένα μέρος παλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουν και πιο βαθιά στόχευση. Τον Αλέξη Τσίπρα και τις δικές του ευθύνες. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Νίκου Φίλη – εκ των στελεχών που έχουν κρατήσει υψηλούς επιθετικούς τόνους κατά της νέας ηγεσίας – πως ο μεσσιανισμός του Στέφανου Κασσελάκη πάτησε πάνω στον αρχηγισμό του Αλέξη Τσίπρα.

Οι περισσότεροι της ιστορικής ηγεσίας του ΣΥΝ, Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης, Παπαδημούλης και άλλοι, βέβαια είχαν εκκινήσει τις βολές τους – έμμεσες και εξόχως πολιτικές βέβαια – ήδη από τις ημέρες που διακινήθηκε το fake news για sms υπονόμευσης του Τσίπρα από την Εφη Αχτσιόγλου που πάντως παρά την κάθετη διάψευσή του, διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο στο ρεύμα για τον νέο υποψήφιο. Τότε ακριβώς οι περισσότεροι των παλιών ζητούσαν άμεσα ή έμμεσα από τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος να βγει να διαψεύσει.

Ήταν μια περιρρέουσα συζήτηση για το αν ο Τσίπρας εμμέσως στήριζε στην κούρσα τον Κασσελάκη, έστω μέσω της μη αποδοκιμασίας του. Ο ίδιος ο Τσίπρας κράτησε μια στρατηγική ουδετερότητας και απόστασης από την κούρσα, ενώ μέσω αρθρογραφίας του στενού του συνεργάτη Θανάση Καρτερού ξόρκισε κάθε σενάριο για υπονόμευσή του από τη μεριά της Αχτσιόγλου ή άλλων νεότερων στελεχών.

Σήμερα και μετά την εκλογή πια του Κασσελάκη, η όλη στρατηγική έχει μεταβληθεί και το μπλοκ της μειοψηφίας έχει το βλέμμα του στις κινήσεις του νέου προέδρου και στο συνέδριο που πάντως είναι προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο. Οι παλιοί και όχι μόνον θεωρούν πως είναι στα μείον πως δεν έχει γίνει μια συλλογική συζήτηση για την στρατηγική ήττα  Μάη – Ιούνη, ενώ απότοκος του οδικού χάρτη που προηγήθηκε η εκλογή της συζήτησης θεωρείται και η επιλογή Τσίπρα.

«Έπρεπε να υπάρξει απολογισμός σε βάθος, που να έχει το στοιχείο της αυτοκριτικής και αυτό έκανε εμένα και άλλους με την ίδια άποψη, μία ομάδα μειοψηφίας», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον πρώην πρόεδρο. «Δεν αρκεί η αντικατάσταση του Αλέξη Τσίπρα από τον Στέφανο Κασσελάκη για να ανακάμψουμε. Να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο μιας οδυνηρής ρήξης», είπε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης που εγγράφεται στα ιστορικά στελέχη που έχουν περίσκεψη για τη νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ και συχνά μιλούν για το πεδίο της μεταπολιτικής.

Στα παραπάνω έχει ενδιαφέρον και η στάση του Νίκου Βούτση, που κάνει την εκτίμηση πως τα σενάρια υπονόμευσης του Τσίπρα έπιασαν σε έναν κόσμο. «Θέλω να πω πως αυτό πέρασε. Αυτή ήταν η ιστορία. Ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε τη στάση που κράτησε και ό,τι είχε να πει το είπε στο Ζάππειο και έμεινε δίπλα» είπε προχθές (Kόκκινο), επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να γίνει «κεντρώα μετάλλαξη» του χώρου και πιέζοντας για το συνέδριο τον Νοέμβριο – πολλοί και ανάμεσά τους ο Βούτσης λένε πως ήδη η ΠΓ και η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έπρεπε να έχουν συγκληθεί.

Προχθές πάντως από το Star o Κασσελάκης είπε πως θα συγκληθούν τα όργανα και από εκεί θα βγει το χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου ενώ αποκάλυψε πως έχει δρομολογήσει να δει τον Νίκο Φίλη την επόμενη εβδομάδα, έχει αιτηθεί είπε να τον δει δύο φορές. Εκανε λόγο για παραγωγή πολιτικής μέσω των τμημάτων της ΚΕ και με συμμετοχή των οργανώσεων μελών.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Related posts

Σκληρή επίθεση Κασσελάκη κατά Τσακλόγλου για τους δικηγόρους που δεν γίνονται ντελιβεράδες

admin

Αμήχανος ο Φάμελλος μετά την «καταιγίδα» στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Επίθεση Φάμελλου σε Μητσοτάκη: Ψευδοεκσυγχρονιστής, δεν διαθέτει σχέδιο μεταρρυθμίσεων

admin

ΗΠΑ και Γαλλία εναντίον της Τουρκίας και υπέρ των «μαξιμαλιστικών» θέσεων της Ελλάδας

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες

admin

Ευκαιρία για νέα προσέγγιση

admin

«Ελλάδα-Τουρκία: Πολεμική ρητορική, αλλά όχι πόλεμος»

admin

Αδωνις Γεωργιάδης: Εγραψαν συνθήματα με κόκκινη μπογιά στο γραφείο του

admin

Οι Γερμανοί αντιστέκονται στην πώληση 40 Eurofighter στην Τουρκία

admin