Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Γερμανοί αντιστέκονται στην πώληση 40 Eurofighter στην Τουρκία

Σας είχα γράψει από καιρό ότι η Τουρκία είναι σε συζητήσεις με τους Βρετανούς για το ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών Eurofighter Typhoon, ειδικά αφότου έβλεπαν πως η απόκτηση νέων αμερικανικών F-16 γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Τις συζητήσεις επιβεβαίωσε, λοιπόν, χθες και ο τούρκος υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλάρ, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι Βρετανοί και οι Ισπανοί, δηλαδή οι δυο από τις τρεις χώρες που μετέχουν στο κατασκευαστικό κονσόρτιουμ, ήταν θετικοί στην πώληση 40, συγκεκριμένα, Eurofighter Typhoon για την ενίσχυση του τουρκικού στόλου. Η προμήθεια όμως «σκαλώνει», προσώρας, σε ενστάσεις της Γερμανίας. «Εργαζόμαστε για την προμήθεια», είπε ο Γκιουλάρ χθες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, «και τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία με την οποία εμείς δεν έχουμε μπει σε συζητήσεις».

Στην ατζέντα Ερντογάν στο Βερολίνο

Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμίσω, βέβαια, ότι η παραπάνω συζήτηση έγινε μια μέρα πριν από τη σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο, όπου αναμένεται, ως γνωστόν, να συναντήσει τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Εφόσον η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να κυνηγήσει την προμήθεια των 40 μαχητικών, τότε θα πρέπει να θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι ο τούρκος πρόεδρος θα κάνει τη σχετική νύξη. Το πράγμα, άλλωστε, έχει αρχίσει να δημιουργεί πίεση στην τουρκική κυβέρνηση που χρειάζεται να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία της, αλλά δεν περιμένει να λάβει το «πράσινο φως» για τα αμερικανικά F-16 από τη Γερουσία. Κι αν τόσο καιρό το μεγάλο «αγκάθι» για τους Αμερικανούς ήταν η άρνηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το lobbying χωρών, όπως η Ελλάδα κι η Κύπρος, τώρα έχει έρθει να προστεθεί και η στάση της Τουρκίας στο Μεσανατολικό ως ένας ακόμη παράγοντας που θα δυσκολέψει πολύ τους αμερικανούς βουλευτές να εγκρίνουν πώληση πολεμικού υλικού στην κυβέρνηση Ερντογάν, εν μέσω μάλιστα της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου.

«Θα κριθούμε από την αρχή»

Μέσα στα πολλά που είπε στη χθεσινή συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης (στον Σκάι) συγκράτησα μια φράση που ακούστηκε όχι μόνο στα δικά μου αφτιά σαν καμπανάκι. Σαν να στέλνει, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς ένα μήνυμα προς υπουργούς που δείχνουν δείγματα αλαζονείας ή «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» μετά την εύκολη επανεκλογή του καλοκαιριού. «Το 41% ήταν το αποτέλεσμα το οποίο καθόρισε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς», είπε, «αλλά για εμένα το κοντέρ έχει μηδενίσει, θα κριθούμε ξανά σε αυτή την τετραετία από την αρχή».

Προκλήσεις και αποκρούσεις

Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο από τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς άτομα που βρίσκονταν στον χώρο (αριστεριστές, όπως πληροφορούμαι) τον προσέγγισαν και εκτόξευσαν καφέδες προς το μέρος του, τους οποίους απέκρουσε με… ομπρέλες η συνοδεία του. Ακούστηκαν και λίγα γιουχαρίσματα, αλλά δεν ήταν τίποτα σοβαρό, όπως μου λένε οι πηγές μου από τη Χαριλάου Τρικούπη που ήταν στο Πολυτεχνείο μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Εχοντας, εξάλλου, μακρά εμπειρία στον φοιτητικό συνδικαλισμό, ο Ανδρουλάκης είναι μαθημένος από τέτοια σκηνικά και το πήρε ψύχραιμα. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η κίνηση ήταν περισσότερο έκφραση της ενόχλησης κάποιων για την παρουσία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ στο Πολυτεχνείο φέτος, ύστερα από αρκετά χρόνια απουσίας. Πράγμα που δεν τους πειράζει καθόλου, γιατί θεωρούν ότι όφειλαν να επιστρέψουν στους χώρους όπου παραδοσιακά είχαν παρουσία.

Ο Παππάς ξεφεύγει κι εκτός παρκέ

Ομολογώ ότι εξεπλάγην από το χθεσινό ξέσπασμα του Νίκου Παππά – τον μπασκετμπολίστα εννοώ βέβαια, όχι τον συνονόματο βουλευτή, παρότι τους ενώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι άφησε να εννοηθεί ότι υπήρχε «πολιτικός δάκτυλος» πίσω από την οριστική αποβολή του από την ερασιτεχνική διοργάνωση Basketaki, διότι εις εκ των ιδρυτών του τουρνουά ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα. Οπου παραλίγο να ήταν υποψήφιος δήμαρχος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παππάς. Το ότι αποβλήθηκε αφού πέταξε, με δύναμη, την μπάλα στο κεφάλι ενός διαιτητή, επειδή εκνευρίστηκε με σφύριγμά του, θα του φαίνεται, προφανώς, μια ασήμαντη λεπτομέρεια που δεν συνιστά επαρκή αιτία αποβολής από μια ιδιωτική ερασιτεχνική διοργάνωση…

«Διαγράφουν» Μενέντεζ

Τον χάνουμε τον φίλο μας τον Μπομπ Μενέντεζ από τη Γερουσία τελικά, μια και οι σοβαρές κατηγορίες που αντιμετωπίζει έπεσαν βαριές στο κόμμα του, τους Δημοκρατικούς. Ετσι η κομματική οργάνωση στην οποία ανήκει, της κομητείας Χάντσον του Νιου Τζέρσεϊ, ανακοίνωσε ότι στις επικείμενες εκλογές θα στηρίξει την αντίπαλό του Τάμι Μέρφι, σύζυγο του κυβερνήτη της Πολιτείας. Τεράστιο πλήγμα για τον γερουσιαστή και μάλιστα από την οργάνωση που τον είχε στηρίξει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη των Δημοκρατικών.

Related posts

Συνέδριο Ν.Δ.: Οι «παγωμένες» χειραψίες Μητσοτάκη με Σαμαρά και Καραμανλή – Όσα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός

admin

Κακλαμάνης – Ψυχογιός: Ακρίβεια και «κίνημα της πετσέτας» ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο

admin

Η εκλογική συμπεριφορά των νεότερων ηλικιακά ομάδων

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Μετασχηματισμό προαναγγέλλει ο Κασσελάκης και με αλλαγή ονόματος (;)

admin

Κασσελάκης: Η συμμετοχή στο Spetses Mini Marathon και το αρχοντικό σπίτι δίπλα στο κύμα

admin

Δένδιας: Ουδείς εκδίδει πιστοποιητικά πατριωτισμού

admin

Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί

admin

«Νέα ψήφος» το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές

admin

Ερντογάν για Μητσοτάκη: Νέα επίθεση – «Αδύνατο να συναντηθούμε εάν δεν συμμαζευτεί»

admin