Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα δηλώνει παρούσα για τη Γάζα – Τα δύο παράτολμα σχέδια

Παρούσα στις εξελίξεις στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή με διάθεση έμπρακτης παρέμβασης στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας δηλώνει η Αθήνα. Με την ελληνική διπλωματία να αξιολογεί σημαντικά έναν θετικό ρόλο, στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Στην πρόταση για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο διά θαλάσσης προς τη Γάζα στη βάση ενός σχεδίου που επεξεργάζονται Γαλλία – Ελλάδα και Κύπρος αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε συνέντευξή του (Politico) σημειώνοντας ότι η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης αν μπορέσει να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια «με οργανωμένο τρόπο και αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη περισσότερο» θα ήταν πρόθυμη να το κάνει. Εφόσον όπως τόνισε «υπάρχει πλήρης προστασία όλων των εμπλεκομένων, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα φτάσουν με ασφάλεια στη Γάζα».

Αυτή η πρωτοβουλία της Γαλλίας, παράλληλα με σειρά σχεδιασμών που εξετάζονται προκειμένου να εξετασθούν οι δυνατότητες για ασφαλή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα τεθεί επί τάπητος, στη διάσκεψη του Παρισιού για τη Γάζα την οποία συγκαλεί ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τη συμμετοχή και της ΕΕ. Με γαλλικές διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι το Παρίσι είναι σε συνεννόηση με Αθήνα και Λευκωσία για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, ωστόσο οι δυσκολίες είναι τεράστιες και απαιτείται αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός.

Δύο παράτολμα σχέδια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – όπως και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης – είναι από τους ηγέτες που αποφάσισαν να δώσουν το «παρών» στη διάσκεψη για τη Γάζα που συγκαλεί ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αύριο στο Παρίσι, όπου αναμένεται να συζητηθούν αναλυτικά οι προτάσεις και οι δυνατότητες για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με ανώτατες διπλωματικές πηγές να μιλούν στα «ΝΕΑ» για συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα και πρότζεκτ που κινούνται παράλληλα και αυτόνομα. Με ζητούμενο μεταξύ άλλων να εξασφαλιστεί και ο έλεγχος των φορτίων τόσο κατά την αναχώρηση όσο και κατά την άφιξή τους, αλλά και το ποιοι θα τα παραλαμβάνουν και υπέρ ποιων θα τα αξιοποιούν.

Υπογράμμιζαν δε ότι ένας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος έχει πολύ σοβαρές δυσκολίες διότι δεν υπάρχει ασφαλές λιμάνι στη Γάζα δεδομένης και της απουσίας υποδομών, γεγονός που αυξάνει και τα τεχνικά εμπόδια, ακόμα και αν δοθούν εγγυήσεις όσον αφορά την ασφάλεια.

Το δεύτερο σχέδιο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι η παράδοση υλικού μέσω Αιγύπτου. Να ανοίξει δηλαδή ένας διαρκής διάδρομος από τη Ράφα ή το Ισραήλ και να γίνει σε «μεγακλίμακα» η μεταφορά βοήθειας με αεροσκάφη που θα προσγειώνονται στην Αίγυπτο και η βοήθεια θα προωθείται στη Γάζα, κάτι που έχει κάνει ήδη η Ελλάδα τη Δευτέρα, με την αποστολή ενός C-130 με φάρμακα. Μία ακόμα επιλογή είναι αντί για αεροσκάφη να φτάνουν στην Αίγυπτο πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια και αυτή να προωθείται στη Γάζα. Τόνιζαν δε ότι ο στόχος είναι να καταστεί εφικτό να εξασφαλιστεί διαρκής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και όχι μεμονωμένες προσπάθειες.

Τα πλωτά νοσοκομεία

Η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ό,τι αποφασιστεί και κριθεί ασφαλές και με δικά της πλοία αλλά και με αεροσκάφη. Εάν υπάρξει κατάπαυση πυρός μπορεί να δοθεί ο απαραίτητος χώρος για τη δημιουργία και ενεργοποίηση αυτού του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, με πλοία που θα μπορούν να φτάνουν στη Γάζα, από ελληνικά και κυπριακά λιμάνια και αυτό θα ήταν όπως λένε αρμόδιες πηγές το καλύτερο.

Από την πλευρά της Γαλλίας υπάρχει η πρόθεση και για πλωτά νοσοκομεία έχοντας ήδη στείλει δύο ελικοπτεροφόρα στην περιοχή, ενώ το Παρίσι είναι σε συνεννόηση με Αίγυπτο και Ισραήλ προκειμένου να παράσχει ιατρική βοήθεια στη Γάζα. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο να υπάρξει παύση εχθροπραξιών ώστε τα πλοία να φτάσουν ασφαλή, κάτι που το Ισραήλ αρνείται και θεωρεί κόκκινη γραμμή.

Στην εξωτερική πολιτική αρχών της Ελλάδας που της επιτρέπει να μιλά τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες αναφέρθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης (Κύκλος Ιδεών) και τόνισε ότι πρέπει να καταδικάσουμε ό,τι συνέβη στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7/10, αλλά και να δεχθούμε ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά στο πλαίσιο των ορίων του διεθνούς δικαίου.

Στην πρόθεση της Ελλάδας να είναι σε κάθε περίπτωση πρωταγωνίστρια στις προσπάθειες για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αναφέρθηκε και η ΥΦΥΠΕΞ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Κύκλος Ιδεών).

Related posts

Σήμα από τον Καναδά για την επιστολική ψήφο

admin

Συνάντηση Γεραπετρίτη και Φιντάν – «Δίκαιο διαμοιρασμό θέλει η Αγκυρα»

admin

Πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιάζει τον Ανδρουλάκη και επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ

admin

Κονέ

admin

Το άσπρο-μαύρο από τον Ακάρ: «Η Ελλάδα πνίγεται στα σκάνδαλα και γι΄ αυτό τα βάζει με την Τουρκία»

admin

Μητσοτάκης: Ανάχωμα απέναντι στο κύμα ακρίβειας το Market Pass

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι προηγούνται στις προκριματικές εκλογές

admin

Ανδρουλάκης: Να μπουν κανόνες στη Golden Visa – Μόνιμη λύση, όχι μπάλωμα

admin

Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν μπορεί να εργαλειοποιήσει την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

admin