Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η εξέγερση της Μαϊντάν πριν από 10 χρόνια ήταν η πρώτη νίκη του σημερινού πολέμου

Η ιστορική φιλοευρωπαϊκή εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν πριν από 10 χρόνια ήταν η “πρώτη νίκη” στον πόλεμο κατά του Ρώσου εισβολέα, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Ντε φάκτο η πρώτη νίκη του σημερινού πολέμου έχει πραγματοποιηθεί. Η νίκη κατά της αδιαφορίας. Η νίκη του θάρρους. Η νίκη της Επανάστασης της Αξιοπρέπειας”, δήλωσε, απευθυνόμενος στον ουκρανικό λαό με αφορμή την 10η επέτειο από την έναρξη του κινήματος αυτού, το οποίο οδήγησε στην εκδίωξη από την εξουσία της ουκρανικής φιλορωσικής κυβέρνησης παρά την απόπειρα που έκανε αυτή για την αιματηρή καταστολή των διαμαρτυριών.

“Πριν από δέκα χρόνια, οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν την πρώτη τους αντεπίθεση εναντίον της αυθαιρεσίας, των προσπαθειών να μας στερήσουν το ευρωπαϊκό μας μέλλον”, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η επανάσταση της Μαϊντάν, όπως ονομάζεται η κεντρική πλατεία του Κιέβου όπου συγκεντρώνονταν οι διαδηλωτές, πυροδοτήθηκε από την άρνηση την τελευταία στιγμή του τότε φιλορώσου Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ υπό τις πιέσεις της Μόσχας.

Τον Φεβρουάριο του 2014, το κίνημα κατάφερε να τρέψει σε φυγή στη Ρωσία τον Γιανουκόβιτς, μετά την αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης με περίπου 100 νεκρούς μεταξύ των διαδηλωτών και περίπου 20 μεταξύ των αστυνομικών.

Την ίδια περίοδο η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και υποκίνησε σύγκρουση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, προτού εν τέλει εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πραξικόπημα υποκινούμενο από τη Δύση χαρακτηρίζει την εξέγερση η Ρωσία

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει την φιλοευρωπαϊκή εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν το 2014 στην Ουκρανία πραξικόπημα υποκινούμενο από τη Δύση για να αποδυναμωθεί η Ρωσία, και όχι λαϊκό κίνημα κατά της διαφθοράς και του φιλορωσικού προσανατολισμού των τότε ουκρανικών αρχών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε για άλλη μια φορά σήμερα τις κατηγορίες αυτές και επέμεινε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει την “ειδική στρατιωτική της επιχείρηση”, όπως χαρακτηρίζει την εισβολή των δυνάμεών της στην Ουκρανία, και “θα επιτύχει τους στόχους της”.

Όπως σημείωσε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος σήμερα στους Ουκρανούς, “ένας νέος κύκλος της ιστορίας μας διαδραματίζεται τώρα” και “εναπόκειται στη δική μας γενιά να καθορίσει την κατεύθυνση που θα πάρει, τι θα γραφτεί για μας στα βιβλία της ιστορίας (…) ‘Αγωνίστηκαν, αλλά απέτυχαν’ ή ‘Πολέμησαν και νίκησαν’;”.

Απευθύνοντας την ομιλία του στους Ουκρανούς στην πλατεία Ευρώπης, στο κέντρο του Κιέβου, που ήταν γεμάτη σημαίες της Ουκρανίας και της ΕΕ, ο Ζελένσκι κάλεσε επίσης τους συμπατριώτες του να παραμείνουν ενωμένοι και προειδοποίησε τους δυτικούς τους συμμάχους κατά οποιουδήποτε συμβιβασμού με τη Ρωσία.

Αν “ο πολιτισμένος κόσμος αρχίσει να αναζητεί συμβιβασμούς με τρομοκράτες και να κάνει παραχωρήσεις σε τυράννους, σίγουρα όλοι μας θα χάσουμε”, κατέληξε.

Η Ουκρανία έλαβε καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας στην ΕΕ το 2022, μερικούς μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Αυτό τον μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως στην επίσημη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και την γειτονική της Μολδαβία.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Κακοκαιρία Daniel στη Λιβύη: Πάνω από 2.300 οι νεκροί στην Ντέρνα – “Πάνω από 10.000 οι αγνοούμενοι”

admin

H Ρωσία κάλεσε τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή

admin

Στη Σαουδική Αραβία ο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Φραγκογιάννης για συμμετοχή σε δύο επενδυτικά Φόρουμ

admin

Εσθονία: Το ΝΑΤΟ πρέπει να διευκρινίσει τα συγκεκριμένα βήματα που χρειάζεται η Ουκρανία για να γίνει μέλος της συμμαχίας

admin

Lyft: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου

admin

Έκτακτη έλεγχοι σε Boeing 737 MAX 9 μετά το τρομακτικό συμβάν στην πτήση της Alaska Airlines

admin

Ιαπωνία: Ενισχύθηκε ο δομικός πληθωρισμός, συρρικνώθηκε για 6ο μήνα η μεταποιητική δραστηριότητα

admin

Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης – Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση

admin

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία – Τουγκάι: “Είναι η αρχή μιας νέας εποχής” λέει ο νικητής της Σμύρνης

admin