Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κακοκαιρία Daniel στη Λιβύη: Πάνω από 2.300 οι νεκροί στην Ντέρνα – “Πάνω από 10.000 οι αγνοούμενοι”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:14

Περισσότεροι από 2.300 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης από τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, με τις αρχές και τον Ερυθρό Σταυρό να εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο Ουσάμα Άλι, εκπρόσωπος της “Υπηρεσίας Διάσωσης και Επειγόντων” που εξαρτάται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, είπε ότι μόνο στην Ντέρνα οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την καταιγίδα Daniel είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους “περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι” και 7.000 να τραυματιστούν. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τις 5.000.

Σε άλλες πόλεις και κοινότητες της ανατολικής Λιβύης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 65 άνθρωποι, πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι της αντίπαλης κυβέρνησης που εδρεύει στα ανατολικά έκαναν λόγο για “χιλιάδες” νεκρούς στην Ντέρνα, μια πόλη 100.000 κατοίκων. Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι ο απολογισμός θα είναι “τεράστιος”. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής με την Δευτέρα, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ένα στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι “τεράστιος”, θα μπορούσε να ανέλθει σε “χιλιάδες” καθώς οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 10.000. “Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης”, είπε ο Τάμερ Ραμαντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Τρείς εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης είπε ότι στην Ντέρνα σκοτώθηκαν “περισσότεροι από 5.200 άνθρωποι”. Ο υπουργός Υγείας Οτμάν Αμπντελτζαλίλ εξέφρασε τον φόβο ότι τα θύματα θα είναι τουλάχιστον 10.000, εξηγώντας ότι σε πολλές συνοικίες ακόμη δεν υπάρχει πρόσβαση.

Τα ερασιτεχνικά βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι και αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δίνουν μια εικόνα Αποκάλυψης. Καθώς δρόμοι κόπηκαν στη μέση και το έδαφος υποχώρησε, οι διασώστες δυσκολεύονται να φτάσουν στους εγκλωβισμένους οι οποίοι, με αυτοσχέδια μέσα, ανασύρουν πτώματα και βγάζουν επιζώντες που κινδυνεύουν να πνιγούν.

Η Ντέρνα και άλλες πόλεις έχουν αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο, παρά τις προσπάθειες των αρχών να αποκαταστήσουν την τηλεφωνική σύνδεση και το Ίντερνετ.

Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, μετά το μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.

Από τις φωτογραφίες που αναπαράγονται περισσότερο από τα μέσα ενημέρωσης, ορισμένες δείχνουν δεκάδες πτώματα, τυλιγμένα σε κουβέρτες ή σεντόνια, στην κεντρική πλατεία της Ντέρνα, κάτω από δέντρα. Στους δρόμους έχουν σχηματιστεί λοφίσκοι από λάσπη, στις προσόψεις των κτιρίων έχουν σπάσει όλα τα τζάμια, πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και ανατράπηκαν.

Διεθνής βοήθεια

Αυτοκινητοπομπές με είδη πρώτης ανάγκης οδεύουν από την Τριπολίτιδα στην Ντέρνα. Η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε ότι στέλνει επίσης δύο ειδικά αεροσκάφη-ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο, 87 γιατρούς, μια ομάδα διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και τεχνικούς της Εθνικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού που θα αναλάβουν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Ομάδες διασωστών που στάλθηκαν από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτασαν επίσης στην ανατολική Λιβύη.

Η Αλγερία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές και ρουχισμό για τους πληγέντες, με οκτώ στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Αίγυπτος και η Ιταλία ανακοίνωσαν επίσης την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση “παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια”. ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Φόβοι ότι θα αυξηθεί ο τραγικός απολογισμός

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από τις ανεξάρτητες πηγές πληροφοριών μας ότι ο αριθμός των αγνοουμένων φτάνει τους 10.000 μέχρι στιγμής”, είπε ο Ταμέρ Ραμαντάν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της IFRC στη Λιβύη, σε δημοσιογράφους.

Ο απολογισμός είναι ασαφής, δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάν από την Τύνιδα απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στη Γενεύη: “Δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς” προς το παρόν, είπε προσθέτοντας ότι “ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000”. “Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης”, εξήγησε. “Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απηύθηνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια”, είπε.

Η κακοκαιρία Daniel έπληξε την Κυριακή της ανατολική Λιβύη και κυρίως τις παραλιακές ζώνες της περιοχής του Τζαμπάλ αλ-Αχνταρ και την περιοχή της Βεγγάζης, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαιοπηγές και οι τερματικοί πετρελαϊκοί σταθμοί της χώρας. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε “κατάσταση ύψιστου συναγερμού” και “έχει διακόψει τις πτήσεις” ανάμεσα στις μονάδες παραγωγής, όπου η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.

The devastation is as far as the eye can reach. #Derna desperately needs international assistance! Estimates are rising into the thousands of dead. #Libya pic.twitter.com/OgPrTXVmqv

— Anas El Gomati (@AGomati) September 12, 2023

“Επέστρεψα από την Ντέρνα. Είναι πολύ καταστροφικό. Σοροί βρίσκονται παντού – στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από τα κτήρια”, είπε τηλεφωνικά στο Reuters ο Χισέμ Σκιουάτ, υπουργός πολιτικής αεροπορίας και μέλος της επιτροπής έκτακτης ανάγκης.

“Ο αριθμός των σορών που ανασύρθηκαν στην Ντέρνα είναι πάνω από 1.000”, είπε. Περίμενε ότι ο τελικός απολογισμός θα ήταν “πραγματικά, πολύ μεγάλος”. “Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πολλά, πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει”.

Αξιωματούχοι της διοίκησης που διοικεί το ανατολικό τμήμα της διαιρεμένης χώρας δήλωσαν τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πλημμύρες, αν και δεν ήταν αμέσως σαφές σε τι βασίζεται αυτή η εκτίμηση.

WATCH: Catastrophic flooding hits Derna, Libya after dams collapse during Storm Daniel, more than 2,000 people feared dead pic.twitter.com/WP7LquuOCa

— BNO News (@BNONews) September 12, 2023

Αξιωματούχοι είπαν ότι χιλιάδες άλλοι αγνοούνται από την πλημμύρα, η οποία, όπως είπαν, παρέσυρε ολόκληρες γειτονιές μετά την κατάρρευση φραγμάτων πάνω από την πόλη.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook, το οποίο το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα, φαινόταν να δείχνει δεκάδες πτώματα καλυμμένα με κουβέρτες στα πεζοδρόμια της Ντέρνα.

Les autorités s’attendent à 10.000 morts après les inondations catastrophiques qui ont touché l’est de la #Libye.

La ville de Derna a été dévastée par les inondations après l’effondrement de deux barrages lors de la tempête Daniel. #Libya pic.twitter.com/jjgwCuPpeT

— Anonyme Citoyen (@AnonymeCitoyen) September 12, 2023

Αφού έπληξε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, η καταιγίδα Ντάνιελ σάρωσε τη Μεσόγειο την Κυριακή, πλημμύρισε δρόμους και κατέστρεψε κτήρια στην Ντέρνα, πλήττοντας οικισμούς κατά μήκος της ακτής, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, της Βεγγάζης.

Η Τουρκία στέλνει βοήθεια

Η Τουρκία στέλνει τρία αεροσκάφη με ομάδα έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα σήμερα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα και σύμφωνα με τις παράλληλες αρχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους μόνο στη Ντέρνα.

Η τουρκική αποστολή αποτελείται από 168 μέλη της AFAD (της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών) ειδικευμένα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δυο οχήματα και δυο πλεούμενα, 170 σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη, ανέφερε αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω X (του πρώην Twitter).

Libya’da meydana gelen sel felaketi nedeniyle hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Türkiye, Libya halkının yanındadır.

AFAD’ımızın koordinasyonunda bu sabaha karşı Bingazi’ye iniş yapmak üzere 3 uçuş organize edilmiştir.…

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 11, 2023

Τα αεροσκάφη θα αναχωρήσουν για τη Βεγγάζη το πρωί, πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

Με πληροφορίες από Reuters, --ΜΠΕ

Related posts

Ευρωζώνη: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή

admin

Η Ουγγαρία δεν υποστηρίζει τη συμπερίληψη της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στην ατζέντα της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους

admin

Ο Κιλιτσντάρογλου καλεί το Εκλογικό Συμβούλιο να δώσει δεδομένα – 7η επανακαταμέτρηση έκαναν στην Αττάλεια

admin

ΗΠΑ – Ιαπωνία – Φιλιππίνες θα “χτίσουν” εφοδιαστική αλυσίδα για νικέλιο, με το βλέμμα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

admin

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε 14 drones που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Γερμανία: Κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 – “Τέλος στην εποχή των παχιών αγελάδων”

admin

Ο Ζελένσκι συγχαίρει τις ένοπλες δυνάμεις για την “καταστροφή” ρωσικού πολεμικού πλοίου στην Κριμαία

admin

Σύνοδος Κορυφής: Προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού – Να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις

admin

Ασφάλεια εναντίον ελευθερίας στο Σαλβαδόρ: O πόλεμος του προέδρου Μπουκέλε εναντίον των συμμοριών διανύει τον τρίτο χρόνο του

admin