Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Ζαββός: Καταλυτικός ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην ανοικοδόμησης της Ουκρανίας

«H εμπειρία και τεχνογνωσία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας– HDB στη διαμόρφωση και διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων, ιδιαίτερα προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και της συμμετοχής Ελληνικών επιχειρήσεων σ’ αυτή».

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης του Προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργου Ζαββού, σήμερα στο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που συνδιοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) με το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

«H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί είτε να συμμετέχει σε σχήματα παροχής τεχνικής βοήθειας σε τοπικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς, είτε να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν σε δραστηριότητες στην Ουκρανία».

Ο κ. Ζαββός ξεκίνησε με την προφανή διαπίστωση ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, θα απαιτήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

«Το ύψος αυτών των πόρων, δεν είναι εύκολο να καλυφθούν μόνο από δημόσιους ή μόνο από ιδιωτικούς φορείς. Θα απαιτηθεί σύμπραξη δυνάμεων και αξιοποίηση εργαλείων υψηλής μόχλευσης και πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα για την επίτευξη του σκοπού αυτού», υπογράμμισε.

«Η HDB υπηρετεί αυτόν τον σκοπό, ως o μόνος αναπτυξιακός φορέας της χώρας με δυνατότητα μόχλευσης δημόσιων και προσέλκυσης πρόσθετων ιδιωτικών πόρων».

Όπως τόνισε ο κ. Ζαββός, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα:

  1. Διαθέτει την τεχνογνωσία και δυνατότητα ανάληψης δραστηριοτήτων που έχουν χαρακτηριστικά υψηλότερου οικονομικού κινδύνου, διαθέτοντας χρηματοδοτικά εργαλεία με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής πιστώσεων και με ευνοϊκότερους όρους χορήγησης έναντι των εμπορικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
  2. Συνδράμει στις στρατηγικές κατευθύνσεις της χώρας μας, καθώς η χώρα έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά και για επενδύσεις σε άλλους προορισμούς και τομείς που υπάρχει στρατηγικό ενδιαφέρον της χώρας.
  3. Έχει ξεκινήσει και επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησής της κατά Πυλώνες (Pillar Assessment), με στόχο να καταστεί σύντομα εταίρος υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη, ευκαιρίες και δυνατότητες, τόσο για την τράπεζα, όσο και για την χώρα.

Ειδική μνεία δόθηκε από τον κ. Ζαββό στην πιστοποίηση Pillar Assessment, η οποία θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην HDB εφαρμόζοντας τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλους εταίρους υλοποίησης, συμπεριλαμβανομένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οργανισμών στην Ευρώπη, για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η πιστοποίηση θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και πόρους της ΕΕ, την παροχή τεχνικής βοήθειας μέσω μιας σειράς προγραμμάτων που παρέχει η ΕΕ, την προώθηση επενδύσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να υποστηρίξει επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες που έχουν στόχο να επενδύσουν σε βιώσιμες πρακτικές και στηρίζουν την αειφορία.

Παράλληλα, θα συμβάλει στην οικοδόμηση ακόμη μεγαλύτερου κλίματος εμπιστοσύνης στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα και στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του αναπτυξιακού οργανισμού μιας χώρας στην παγκόσμια αγορά.

Συνοψίζοντας, ο κ. Ζαββός εστίασε στη θέση και την ικανότητα της HDB να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων στη διαδικασία ανοικοδόμησης της Ουκρανίας,

• «Η ικανότητα μόχλευσης δημόσιων πόρων και προσέλκυσης ιδιωτικών, είναι μοναδική. Η διάθεση ανάληψης αυξημένου οικονομικού κινδύνου για υποστήριξη στρατηγικών κατευθύνσεων της χώρας, είναι ενσωματωμένη στη λειτουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Related posts

Πώληση POS και synthetic swap από Eurobank

admin

Alpha Bank: Στην Cerberus κυπριακά NPEs 2,4 δισ.

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Απόκτηση 5% της Neuropublic, στηρίζει την ευφυή γεωργία

admin

BBVA: Η υποτίμηση της λίρας ωφελεί την τράπεζα στην εξαγορά της Garanti

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει το ΕΣΥ με την υπηρεσία Pay & Save

admin

Eurobank Equities: Τα σενάρια για παλιούς και νέους μετόχους της Πειραιώς

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Δεν προστατεύει τους καταναλωτές από τις ηλεκτρονικές απάτες το ν/σ

admin

Σε ιστορικό υψηλό αναμένονται τα επιτόκια της ΕΚΤ

admin