Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα από το Eurogroup για τον ελληνικό προϋπολογισμό – Προειδοποιήσεις σε Γαλλία και Γερμανία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες (Eurogroup), με δήλωσή τους χαιρετίζουν το γεγονός ότι το

προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας

και άλλων έξι χωρών της ευρωζώνης (Κύπρος, Εσθονία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία), της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας είναι εναρμονισμένα με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής.

Το Eurogroup σημειώνει ότι τα προσχέδια προϋπολογισμού της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου και καλεί αυτά τα κράτη μέλη να είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση όπως απαιτείται. Σημειώνει επίσης την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι ενδέχεται να χρειαστούν προσαρμογές στα δημοσιονομικά της σχέδια.

Το Eurogroup σημειώνει ότι, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής, τα προσχέδια προϋπολογισμού του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας κινδυνεύουν να μην ευθυγραμμιστούν με τη δημοσιονομική σύσταση του Συμβουλίου. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η δημοσιονομική πολιτική στο Βέλγιο και τη Γαλλία προβλέπεται να είναι συσταλτική. Το Eurogroup καλεί αυτά τα κράτη μέλη να εξετάσουν εγκαίρως και όπως είναι απαραίτητο να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εντόπισε η Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι σύμφωνη με τις συστάσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο και χαιρετίζει τη δέσμευσή τους για παρακολούθηση απαιτείται.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τονίζουν ότι «περαιτέρω σύσφιξη του δημοσιονομικού προσανατολισμού της ζώνης του ευρώ αναμένεται για το 2024, μετά τη σταδιακή κατάργηση των περισσότερων μέτρων ενεργειακής στήριξης» και σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο μέγεθος της συσταλτικής επίδρασης θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα πιθανά μέτρα που έλαβε η Γερμανία ως απάντηση στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της.

«Ενώ οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες ενόψει της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενδείκνυται μια συνολική περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ για το 2024, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να αποφευχθεί η τροφοδότηση πληθωριστικών πιέσεων», τονίζουν οι υπουργοί της ευρωζώνης, ενώ χαιρετίζουν το γεγονός ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στην ευρωζώνη και υπογραμμίζουν τη σημασία της αποτελεσματικής απορρόφησης των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων κεφαλαίων της ΕΕ.

Το Eurogroup «χαιρετίζει το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ σχεδιάζουν να τερματίσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, απουσία νέων κραδασμών στις τιμές της ενέργειας και καλούν τα κράτη μέλη που αναμένεται να έχουν σημαντικά μέτρα ακόμη σε ισχύ για τη σταδιακή κατάργησή τους το συντομότερο δυνατό το 2024. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις σχετικές αποταμιεύσεις για να μειώσουν τα κρατικά ελλείμματα». Σημειώνεται, επίσης, η πρόθεση της Επιτροπής να προτείνει στο Συμβούλιο το άνοιγμα διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος με βάση το έλλειμμα την άνοιξη του 2024 και ενθαρρύνονται τα κράτη μέλη με ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίσκεψη Ερντογάν: Οι 15 συμφωνίες που υπογράφηκαν – Νέα γέφυρα στον Έβρο, Τουρισμός και εξαγωγέςΤο Ρολόι της Αποκάλυψης θα «δείξει» το τέλος της ανθρωπότητας το 2024Με τον Αταμάν τα είπε ο Ερντογάν στην τουρκική πρεσβεία – «Να οργανώσουμε φιλικό με Μητσοτάκη όταν έρθει στην Άγκυρα»

Related posts

Τουρκία: Ανέκαμψε η λίρα μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν

admin

Από αύριο οι αιτήσεις στο νέο πρόγραμμα στήριξης για «Μικρές» και «Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις»

admin

Εφορία: Προσοχή στις δαπάνες – Τι ποσό πρέπει να καλύψετε μέχρι το Δεκέμβριο για να μην πληρώσετε «χαράτσι» 22%

admin

Βαριέστε να καθαρίσετε την αυλή σας από τα φύλλα; Καλύτερα!

admin

Το πιο ακριβό σχολείο στον κόσμο έχει δίδακτρα 160.000 ευρώ ετησίως

admin

Έκτακτο εφάπαξ επίδομα στους εργαζομένους στις ΜΕΘ – Θα φτάσει έως και τα 700 ευρώ

admin

efood: Αυτές είναι οι νέες υπηρεσίες που προσφέρει – Aυξάνει και τους διανομείς

admin

Εφορία: Τα 6 σημεία – κλειδιά για τις νέες ρυθμίσεις οφειλών

admin

Χρυσή λίρα: «Ασανσέρ» η τιμή μετά τη νέα τραπεζική κρίση – Πόσο πωλείται σήμερα (πίνακας)

admin