Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαριέστε να καθαρίσετε την αυλή σας από τα φύλλα; Καλύτερα!

Βγαίνετε στην αυλή σας με την τσουγκράνα ανά χείρας έτοιμοι να την καθαρίσετε από τα πεσμένα φύλλα, αλλά η διαδικασία σας φαίνεται κουραστική και αποφασίζετε τελικά ότι η μελαγχολική εικόνα των, «βαμμένων» σε όλες τις αποχρώσεις του καφέ, φύλλων ταιριάζει περισσότερο στην αισθητική σας; Και πολύ καλά κάνετε, αφού σύμφωνα με έρευνα το στρώμα φύλλων στην αυλή ευνοεί την υγεία του οικοσυστήματος.


Η επιβεβαίωση έρχεται από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ που μελέτησαν τα οφέλη για το έδαφος από τα πεσμένα φύλλα, τα οποία οι ιδιοκτήτες σπιτιών, ως επίμονοι κηπουροί, τείνουν να πετούν για να έχουν καθαρές αυλές και χώρους πρασίνου.





Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο στις ΗΠΑ 10 εκατ. τόνοι φύλλων πετιούνται ετησίως με τους ειδικούς να αποδεικνύουν ότι η υπερβολική καθαριότητα μερικές φορές βλάπτει το περιβάλλον.





«Τα φύλλα περιέχουν θρεπτικά συστατικά και αποτελούν πηγή οργανικής ύλης. Έτσι, αν αφήσετε τα φύλλα να επιστρέψουν στο τοπίο (μέσω της αποσύνθεσης), παρέχετε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά και οργανική ύλη που θα βελτιώσει τη δομή του εδάφους. Σκεφτείτε το έδαφος στα δάση όπου τα φύλλα αποσυντίθενται. Είναι από τα πλουσιότερα που έχουμε και αν επιτρέψουμε να συμβεί το ίδιο στις αυλές μας τότε θα έχουμε τα ίδια οφέλη με εκείνα του δασικού εδάφους», εξηγεί στο SciLine η Σούζαν Μπάρτον καθηγήτρια Κηποτεχνίας και Αστικού Πρασίνου που εστιάζει στη βιώσιμη διαμόρφωση του τοπίου στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ.


Στην περίπτωση που ο κήπος μας έχει γκαζόν, ωστόσο, η καθηγήτρια συστήνει να συγκεντρώνονται τα φύλλα ή να κόβονται με χλοοκοπτικό ώστε να περιορίζεται ο όγκος τους για να επιτραπεί στο φως να περάσει στο γρασίδι, το οποίο χρειάζεται τον ήλιο για να αναπτυχθεί. Εντούτοις, σε περίπτωση που υπάρχει παρτέρι με γυμνό έδαφος είναι προτιμότερο να τα αφήσουμε χωρίς να τα σκουπίσουμε.





Τα φύλλα παρέχουν προστασία και θρέψη στο έδαφος, δημιουργώντας ένα ολόκληρο οικοσύστημα με έντομα, όπως πεταλούδες, που ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους με κουκούλια κρυμμένα ανάμεσα στο φύλλωμα καθ’ όλητη διάρκεια του χειμώνα, παρέχοντας με τη σειρά τους τροφή για τα πουλιά.








«Πολλοί άνθρωποι μπορεί να πουν αμέσως “δεν θέλω έντομα στον κήπο μου”, αλλά μόνο το 2% όλων των εντόμων στον κόσμο θεωρούνται παράσιτα. Τα περισσότερα από αυτά είναι είτε ωφέλιμα, είτε δεν έχουν καμία σημασία για τον άνθρωπο, αλλά είναι πολύ σημαντικές πηγές τροφής για άλλα ζώα, όπως τα πουλιά. Τα πουλιά ταΐζουν τα νεογέννητα με έντομα, ιδίως με κάμπιες. Και έτσι, επιτρέποντας στα έντομα να διαχειμάσουν στο στρώμα φύλλων, υποστηρίζετε τους πληθυσμούς των πουλιών και φυσικά, υποστηρίζετε τους επικονιαστές, τους οποίους χρειαζόμαστε όλοι για τις καλλιέργειες και για την ανάπτυξη των σπόρων των περισσότερων φυτών», υποστηρίζει η Μπάρτον.


Από την άλλη, το στρώμα φύλλων μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για τα τσιμπούρια, γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να μην υπάρχει άμεση επαφή με το δέρμα και τονίζουν πως ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή εμφάνισης αυτών των ειδών είναι να μην δημιουργούνται σωροί από πεσμένα φύλλα.





Την ίδια ώρα, η Μπάρτον εξηγεί πως αν αποφασίσετε τελικά να σκουπίσετε τα φύλλα, αυτά δεν πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστική σακούλα γιατί θα μεταφερθούν στη χωματερή και δε θα αποσυντεθούν σωστά με αποτέλεσμα να μην επιστραφούν στο έδαφος θρεπτικά συστατικά και οργανική ύλη. «Επομένως, παίρνετε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένας πόρος και το μετατρέπετε σε πρόβλημα που γεμίζει τη χωματερή», διευκρινίζει.


Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica καλό είναι να συγκεντρώνονται τα φύλλα και να μεταφέρονται γύρω από τις ρίζες των φυτών και δέντρων σχηματίζοντας ένα στρώμα 10-15 εκατοστών που θα τα προστατεύσει από τις πιο ακραίες θερμοκρασίες του χειμώνα. Εναλλακτικά, υπάρχει κι η επιλογή της κομποστοποίησης, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για τα φυτά.


Photo: Pixabay






--.GR

Related posts

Αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε μετά τα 50 είναι κάτι μη αναμενόμενο

admin

Φυσικό αέριο: Άνοδος έως και 4,2% στις τιμές ενόψει του χειμώνα

admin

Ανεργία – ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,8% η ανεργία τον Φεβρουάριο, στους 603.025 οι άνεργοι

admin

«Πράσινο φως» σε επένδυση 51 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική βιομηχανία

admin

Μετάλλαξη covid-19: Έπληξε το 3ο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης containers στον κόσμο προκαλώντας ανησυχίες

admin

Νέα φωτοβολταϊκά 280 MW στο Αμύνταιο από RWE και ΔΕΗ – Στα €196 εκατ. η επένδυση

admin

Trinity: Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό δαχτυλίδι που κλείνει 100 χρόνια

admin

Πέντε νέες κατηγορίες καταναλωτών μετά το πέρας της πανδημίας, λέει νέα έρευνα

admin

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – Πτωτικό «γύρισμα» για τις αποδόσεις των ομολόγων

admin