Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – Πτωτικό «γύρισμα» για τις αποδόσεις των ομολόγων

Πάλεψαν, αλλά δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα κέρδη τους οι περισσότεροι δείκτες της

Wall Street

, με τον τεχνολογικό Nasdaq να είναι ο μόνος που «έκοψε» το νήμα με θετικό πρόσημο. Πάντως, οι επενδυτές προσπαθούν να εστιάσουν στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και τα έστω και ισχνά ελπιδοφόρα μηνύματα από τις διπλωματικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, δεδομένου πως το Ισραήλ εξακολουθεί να μην έχει προχωρήσει στην μεγάλη χερσαία επιχείρηση που έχει ανακοινώσει.

Στο ταμπλό ο Dow Jones σημείωσε κάμψη ύψους 0,58% στις 32.936 μονάδες, αν και νωρίτερα είχε κάνει προσπάθεια να περάσει σε θετικό έδαφος. Αντιστοίχως και ο S&P 500 έχασε τα κέρδη του και έκλεισε με πτώση ύψους 0,17% στις 4.217 μονάδες. Ο Nasdaq κατάφερε, ωστόσο, να σημειώσει άνοδο ύψους 0,27% και να διαμορφωθεί στις 13.018 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων οι τάσεις άλλαξαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Αρχικά οι αποδόσεις επιδόθηκαν σε νέο μίνι ράλι με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά και πάλι το ιστορικό όριο του 5%, όμως σταδιακά έχασε τα κέρδη του κυρίως αφότου έγινε γνωστό ότι ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Άκμαν «έκλεισε» τις short θέσεις του στα αμερικανικά ομόλογα.

«Υπάρχει πολύ ρίσκο στον κόσμο για να παραμείνει κανείς short με τις υφιστάμενες μακροπρόθεσμες επιδόσεις» αποκάλυψε ο Άκμαν σε ανάρτηση του, στέλνοντας τις αποδόσεις πτωτικά. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς έχασε πάνω από επτά μονάδες πέφτοντας και πάλι γύρω στο 4,85%.

Είχε προηγηθεί μια δύσκολη εβδομάδα για την αμερικανική αγορά,καθώς ο Τζερόμ Πάουελ άφησε να εννοηθεί, την Πέμπτη, πως η Fed μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε πολυετή υψηλά. Αντιστοίχως και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν απώλειες για την εβδομάδα.

Σε σημείωμα του σήμερα, ο οικονομολόγος Μάικλ Γκάπεν της Bank of America προέβλεψε πως η Fed θα προχωρήσει κανονικά σε μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων πριν τα τέλη της χρονιάς, αν και αυτή δεν θα έρθει το Νοέμβριο όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά το Δεκέμβριο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε ακόμη και το ρίσκο η κεντρική τράπεζα να καθυστερήσει κι άλλο την τελευταία αυτή αύξηση, μέσα στο 2024.

«Σωσίβιο» για την αγορά αποτελούν τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που σε μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα κινούνται σε καλά επίπεδα. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες στο μικροσκόπιο θα μπουν οι επιδόσεις των Big Tech, όπως η Alphabet, η Amazon, η Meta και η Microsoft, που ήταν και ανάμεσα στις κερδισμένες της ημέρας. Μάλιστα, η Apple – σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg – πρόκειται να δαπανήσει το ποσό-μαμούθ του 1 δισ. δολαρίων ετησίως για την ανάπτυξη νέων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

Στις κερδισμένες της συνεδρίασης και κυρίως του δείκτη Dow ήταν επίσης η φαρμακευτική Walgreens μετά την αναβάθμιση της μετοχής της από την JPMorgan, όπως και η μετοχή της digital πλατφόρμας Pinterest μετά την αναβάθμιση της από την Stifel.

Στον αντίποδα, οι επενδυτές δεν έδειξαν να χαίρονται καθόλου για το μέγα deal της εξαγοράς της Hess από την Chevron, οδηγώντας την μετοχή της τελευταίας σε απώλειες άνω του 3%. Μεγάλη πτώση άνω του 7% και για την μετοχή της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Okta, που ομολόγησε ότι έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης και διαρροής στοιχείων πελατών της.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις από το --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Κώστας Σαμαράς: Ο Έλληνας «Πεταλούδας» εργάζεται πλέον ως δημοσιογράφος-φωτορεπόρτερΕρντογάν: Κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟΣεξουαλική παρενόχληση 16χρονης σε συρμό του ΗΣΑΠ

Related posts

Είστε 25-39 ετών; Αυτός είναι ο τρόπος να αποκτήσετε το δικό σας σπίτι

admin

Τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά

admin

Ενεργειακή κρίση: Εν μέσω διαμάχης για το ρούβλι, η Gazprom αποχωρεί από τη γερμανική αγορά

admin

Εφορία 2021: Ποιοι θα έχουν επιστροφή φόρου, φοροαπαλλαγές και επιδόματα λόγω πανδημίας

admin

Θερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν σε λίγες ημέρες – Πόσο θα διαρκέσουν

admin

Νέο «Εξοικονομώ»: Αυξημένες επιδοτήσεις για αντλίες θερμότητας – Τι προβλέπεται για την εξοικονόμηση ενέργειας

admin

Ενοίκια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου: Οδηγός για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

admin

Παρελθόν ο πρόεδρος της Credit Suisse Aντόνιο Όρτα Οσόριο γιατί παραβίασε τα μέτρα καραντίνας

admin

Πλειστηριασμός: Τώρα και… «ψάρια» βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

admin