Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις και αυξημένα έσοδα για τη Frezyderm

Επενδύσεις σε υποδομές πραγματοποίησε το 2022 η ελληνική εταιρεία δερμοκαλλυντικών Frezyderm, η οποία διαθέτει επίσης σημαντικό μερίδιο στην αγορά βιολογικού βρεφικού γάλακτος.

Κατά τη διάρκεια του 2022, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η εταιρεία που εξάγει σε 41 χώρες, διατηρώντας ωστόσο σημαντικό έρεισμα στην εγχώρια αγορά φαρμακείων και αλυσίδων καλλυντικών, πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 55,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 10,6% σε σχέση με το 2021. Η εταιρεία ανέκτησε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα οδοντιατρικά προϊόντα, την παιδική διατροφή και τα συμπληρώματα και επιπρόσθετα ανέπτυξε την δερματολογική της σειρά, σύμφωνα με τη διοίκηση της.

Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν 24,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 10,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και φόρων (ΕΒΙΤ) εμφάνισαν μείωση κατά 20% σε 3,4 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) κατά τη χρήση 2022 ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ και εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 18,8% σε σχέση με το 2021. Το προσαρμοσμένο EBITDA, εξαιρουμένου του ΔΠΧΑ 16, ανήλθε σε 3,5 εκατ. ευρώ από 4,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα ενώ τα καθαρά κέρδη χρήσης ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μάλιστα για τη χρήση 2022 εγκρίθηκε μέρισμα 2,5 εκατ. ευρώ ενώ οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 3,7 εκατ. ευρώ από 7,9 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, με τον συνολικό δανεισμό να εμφανίζεται μειωμένος (εξαιρουμένου του ΔΠΧΑ 16) σε 2,25 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Frezyderm μειώθηκαν σε 21,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα καθαρά κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία ύψους 27,8 εκατ. ευρώ.

Προφανώς, η αύξηση λειτουργικού κόστους και χρήματος καθώς και η πίεση του ανταγωνισμού οδήγησε σε συγκράτηση των αποδόσεων στο bottom line της εταιρείας, ωστόσο η εταιρεία συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Η εταιρεία στο πλαίσιο αναβάθμισης και ενδυνάμωσης των παραγωγικών της εγκαταστάσεων αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά τριών αγροτεμαχίων στον ΒΙ.ΠΕ Αυλώνα. Σε συνέχεια των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών όπου στεγάζεται η έδρα της Frezyderm, η εταιρεία προέβη στην αγορά πρόσθετου χώρου γραφείων στην έδρα της, στην Αθήνα αλλά και στην Θεσσαλονίκη όπου στεγάζεται το υποκατάστημά της. Επίσης εντός του 2023 η εταιρεία απέκτησε ακίνητό της στη Μεταμόρφωση Αττικής στο οποίο είχε σύμβαση πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & leaseback) με δικαίωμα εξαγοράς από το 2008. Η διάρκεια της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης είχε οριστεί σε 15 έτη και έληγε στις 18.4.2023, οπότε και άσκησε το δικαίωμα εξαγοράς του ακινήτου και ως εκ τούτου το ακίνητο περιήλθε στην κυριότητά της.

Related posts

Αύξηση πωλήσεων 28% για τον Όμιλο Δωδώνη το 2020

admin

Revolut: Λανσάρει eSIM για Έλληνες πελάτες της

admin

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Τι απαντά για το ομόλογο των €4,2 εκατ.

admin

Trastor: Απέκτησε τρεις αποθήκες logistics στον Ασπρόπυργο

admin

Entersoft: Εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής Retail Link

admin

ΔΕΗ: Σεπτέμβρη η εξαγορά της Enel Ρουμανίας, επανακαθορίζεται η στρατηγική

admin

Ημερίδα: Η επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου

admin

Νέα γραφεία στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί η Randstad

admin

Mevaco: Επιστροφή κεφαλαίου €0,07/μετοχή ενέκρινε η Γενική Συνέλευση

admin