Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ: Ολα δείχνουν καλοκαίρι

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που μέχρι πρόσφατα ήταν επιφυλακτικοί να συζητήσουν ακόμη και τις περικοπές των επιτοκίων, τώρα φαίνονται όλο και πιο ανοιχτοί να τις ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο Νταβός, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ (φωτό) και αρκετοί από τους συναδέλφους της απέρριψαν τα στοιχήματα των επενδυτών για μειώσεις μέχρι τότε. Ωστόσο, έστειλαν σήματα για την πιθανότητα μιας κίνησης γύρω στα μέσα του έτους, όταν θα μάθουν περισσότερα για τον πληθωρισμό, τους μισθούς και την οικονομία, καθώς και για τη ζημιά στις αλυσίδες εφοδιασμού από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Σε ερώτηση στο Bloomberg House σχετικά με μια καλοκαιρινή μείωση των επιτοκίων, η Λαγκάρντ περιέγραψε την προοπτική ως «πιθανή». Ενώ προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και δεν είναι όλοι οι δείκτες εκεί που θα ήθελε η ΕΚΤ, το μήνυμά της ερμηνεύτηκε ως σαφής ένδειξη πρόθεσης.

«Οι δηλώσεις προκάλεσαν λίγο έκπληξη – όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ λέει κάτι τέτοιο, είναι σαν μια προκαταρκτική δέσμευση», δήλωσε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING. «Μετά τις δηλώσεις, μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο φαίνεται πολύ πιθανή».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, είπε ότι οι «καλοκαιρινές διακοπές» μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξετάσουμε μια κίνηση, αφού προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει τη συζήτηση για το θέμα πρόωρη.

Μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ, ωστόσο, στην πραγματικότητα μόνο ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο έχει εκφράσει τη δυνατότητα για μείωση επιτοκίων γύρω στον Μάιο.

Και ο Αυστριακός ομόλογός του, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, έχει προειδοποιήσει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι καθόλου εγγυημένες φέτος εάν κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις όπως αυτές που πλήττουν τη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στη Βιέννη, ο Λιθουανός Γκεντιμίνας Σίμκους, είπε ότι είναι «λιγότερο αισιόδοξος από τις αγορές για τις μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο», αν και μια κίνηση κατά τη διάρκεια του έτους είναι πιθανή. Ο Σλοβένος Μπόστιαν Βάσλε είπε ότι είναι «απολύτως πρόωρο να περιμένουμε τις πρώτες μειώσεις στις αρχές του δεύτερου τριμήνου».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ενάντια στην «υπερβολικά γρήγορη αναδιαμόρφωση» των επιτοκίων. Με την ανεργία να έχει φτάσει πρόσφατα σε χαμηλό ρεκόρ παρά την πρωτοφανή σύσφιξη, προέτρεψε για υπομονή πριν φτάσουν τα στοιχεία των μισθών. «Μέχρι τη συνάντησή μας τον Ιούνιο, θα έχουμε αυτά τα σημαντικά δεδομένα», είπε.

Related posts

Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Ζητά ηλεκτρονικές επιταγές

admin

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ νέος τραπεζίτης της Νορβηγίας

admin

Credit Suisse: Παραβίασε τους κανόνες για την καραντίνα ο πρόεδρος της τράπεζας

admin

Πρώτη φορά από το 2017 ζημία για τη UBS

admin

Τι αποκάλυψε η Alpha Bank σε επενδυτές της JP Morgan

admin

Για πέμπτη φορά από το καλοκαίρι αύξησε τα επιτόκια η Ν. Κορέα

admin

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από τη Euroxx

admin

Ψάλτης: Προχωράμε αποφασιστικά για μείωση NPEs και στήριξη της οικονομίας

admin

Attica Bank: Σε Cepal και doValue η διαχείριση του χαρτοφυλακίου Omega

admin